CIMG0764.jpg

Joitakin viikkoja sitten tein pyynnöstä taasen näitä suolaisia piirakoita ja samalla tein perunapyörösiä/-kukkosia.

Mannapyöröset tai jopa riispyöröset ovat enemmän omaan makuuni, vaan näitäkin monet tekevät, niin halusin vaihteeksi minäkin kokeilla. Joskus vuosikymmeniä sitten muistan kyllä edesmenneen äitini kanssa näitä tehneeni.

CIMG0762.jpg

Perunapyöräsissä on siis tällä kertaa tällä ohjeella tehty pohjataikina (periaatteessa mikä vaan hiivalla kohotettava sämpylätaikina käy, voi olla tummempikin käyttäen eri jauhoja ja karkeusasteita)

Kohonneesta taikinasta leivotaan pyöreät pullat pellille kohoamaan (TAI ohuet lättänät jo valmiiksi)

Kohonneisiin pohjiin painetaan laaja syvennys keskelle (tarvittaessa sormin voi auttaa), täytetään syvennys maukkaalla (lue riittävän suolaisella)  kylmällä perunamuusilla (sekaan voi laittaa raakan kananmunan).

Minä levittelin täytteen ihan vaan lusikoilla, isommat määrät kannattaa pursottaa (siistimpää ja nopeampaakin).

Minä olen tottunut, että pyöröset voidellaan raakalla kananmunaseoksella ennen paistoa.. Niin tein nytkin. Kaikki eivät voitele.

Paistetaan rasakassa lämmössä 225 - 250 asteisessa uunissa kunnolla ruskeiksi. Pinta sais olla vieläkin ruskeampi mitä minun tekeimissä on.  Aikaa menee 15 min molemmin puolin. Voidellaan voisulalla paiston jälkeen ja peitellään hetkiseksi pehmenemään. Ja sitten syödään.

CIMG0751.jpg

Tässä paistumassa osasta taikinaa tekemiäni kinkkutäytteisiä piirakoita.

CIMG0758.jpg

Näissä piirakoissa on vielä pinnallakin juustoraasteseosta, eikä vaan täytteessä. Vaan eihän juustoa voi olla koskaan liikaa?

CIMG0769.jpg

Mitään suolaista ei taaskaan pakastimessa ole, joten jotain pitäs leipoa...