IMG_20220812_084310.jpg

Mimmin keittiössä on vietetty nyt postaushiljaisuutta, kun on keskitytty tekemään tarjottavia kanssasyöjän synttäreille. Lupa järjestää synttärit tuli aika myöhään, joten päivät ovat olleet aika työntäyteisiä, mutta toki on ollut ihanaa saada leipoa ja höösätä. Nyt on pääosa juhlista juhlittu (la ja su), joten ennättää keskittyä muuhunkin.

Olutpiirakkaa tuli aikoinaan tehtyä aika useinkin, vaan nykysin on jäänyt unholaan.Suolainen pannukakkuhan tämä oikeestaan on, vaan annan nimen olla alkuperäisenä. Miettiessäni miehen synttäreille tarjoiluja, juolahti tämä ihan loppumetreillä mieleen ja koska aineita oli, tein sitä pitkästä, pitkästä aikaa.

Mitään hääppöisen näköistähän tämä ei ole, eikä tähän missään nimessä meillä ainakaan saa laittaa mitään värikästä täyteeseen/pinnalle. Eikä tietenkään ees mitään vihreää tarjoiluvaiheessa. Ukkelin synttärit, hänen toiveet.

Täältä löytyy yksi aikaisempi postaus olutpiirakasta, vaan laitan sen tähän uudemman kerran pikkuisin muutoksin.

Tällä kertaa tein täytteen valmiiksi tiiviseen pakastusrasiaan jo edellisenä iltana, kun oli paljon julhia edeltävänä päivänä tekemistä. Hyvin pelitti niinkin.

Olutpiirakka

(pellin koko 37x34 cm, eikä tule kovin paksua. Paksumpana en ole kokeillut, koska taikinassa vähän munaa, paljon jauhoja, ei kohotusainetta....olisiko miten "tinttana" paksumpana. Pitäs joskus kokeilla pehmeämmällä pannaritaikinalla ja tällä täytteellä)

Pohja:

2 isoa kananmunaa

1 tölkki (33cl) olutta

½ tl suolaa

4 dl vehnäjauhoja

Täyte:

400 g naudan jauhelihaa (käytän 10%, joissakin ohjeissa lihaa jopa 500 g)

1 rkl kuivattua oreganoa (tai pitsamausteta, kuten minä laitan usein)

mustapippuria oman maun mukaan (noin ½ tl)

(muita mieleisiä mausteita?)

noin 70 g tomaattipyrettä (on ihan reilu määrä täytteessä)

200 g kermaviiliä

1 pussi ( = 52 g) (ranskalaista) sipulikeittoainesta (aina tekovaiheessa mietin, että vähennänkö tätä, vaan koko pussillisen olen kuitenkin laittanut ja nykysellään ei meistä maistu edes liikaa valmiissa)

Pinnalle:

170 g juustoraastetta (minulla oli arkijuustoa, vois olla voimakkaampaakin)

Valmistaminen

Tee ensin täyte. (Tämän voi siis tehdä jo vaikka edlelisenä päivänä jääkaappiin. Pakkaa vaan tiiviisti, ettei kaikki tuoksu sipulikeitolle) Ruskista jauheliha kuumalla paistinpannulla. Lisää sekaan mausteet ja sen jälkeen kaikki loput raaka-aineet ja sekoita täyte sekaisin. Laita sipulikeittoaineksia varovaisesti ja maistele seos mieleiseksesi.

Valmista pohjataikina rikkomalla ensin kananmunien rakenne vatkaimella, lisää sitten joukkoon olut ja suola. Sekoita viimeisenä joukkoon vehnäjauhot. Sekoita kunnes taikina on tasaista ja kiiltävää. Kaada taikina leivinpaperin päälle reunalliselle pellille tai käytä hyvin voideltua peltiä ilman paperia.

Lusikoi/ripottele (siis ihan käsin, koska on mössömäistä) täyte pohjataikinan päälle suurehkoina kokkareina ja ihan reunoille asti. Ripottele lopuksi pinnalle juustoraaste.

Paista piirakkaa 200 -225 asteessa noin 25 minuuttia tasalämmöllä uunin keskiosassa. Tsekkaa että piirakka/pannukakku paistuu myös pohjalta. Älä kuitenkaan paista liian kuivaksikaan, kun on ohut piirakka/pannukakku.

IMG_20220812_075847.jpg

IMG_20220812_080630.jpg

IMG_20220812_084323.jpg

Tätä kirjoittaessa pätkähti mieleen, että tähän päälle vois passata hyvinkin joku paksu valkoinen "klöntti" tarjoiluvaiheessa mehevöittämään kokonaisuutta. Pitääpä testata ens kerralla. Se ens kerta tulee aika pian, koska tämä loppui meiltä jopa vähän kesken...

Samalla vois testata tätä täytettä pikkasen erilaisen suolaisen pannaripohjan päälle.

IMG_20220812_094855.jpg

Minä leikkasin piirakan/pannarin pieniksi paloiksi ja lämmitin sitä hieman ennen tarjoilua. Naposteltiin tätä pitkin iltaa sopivien juomien kanssa pikkusuolaisena muiden tarjottavien lisänä.

Ja ei, valmiissa piirakassa ei maistu olut reilusti (riippuu tietenkin käytetystä oluesta, mulla oli ihan tavis olutta), pienoinen jälkimakuviivähdys vain... jos ei tietäs, että tässä on olutta, niin ei tietäs.