CIMG1178.jpg

Oikein lihaisaa makaronilaatikkoa iso vuoallinen..... ihan pikkasen eri suhtein mitä aikaisemmin tekemäni. Tämä ovaalin mallinen pyrexvuoka vetää 4 litraa ihan täyteen laitetttuna. Joskus tulee laatikkoruokia tehtyä meilläkin näin isoja vuoallisia, silloin jakelen ruokaakin ystäville...

Jauheliha-makaronilaatikko

(huom ohjeella tulee iso 4 litran vuoallinen laatikkoa)

600 g makaronia ( käytän aina tummaa tavallista sarvimakaronia, missä on lisätty kuitua)

vettä makaronien keittämiseen + suolaa 2 tl + 1lihaliemikuutio

800 g naudan jauhelihaa

2  isoa tai 4 pientä keltasipulia hienonnettuna

suolaa (aluksi voi huoletta laittaa 2 tl ja lisäilee sitten maisteluvaiheessa )

paprikajauhetta (aluksi voi laittaa huoletta 2½tl)

jauhettua valkopippuria (tai muuta mieleistä pippuria)

aromat-seosta (2 tl)

5 - 6 isoa munaa (laitoin tällä kertaa 6)

1,1 litraa (laktoositonta) maitoa

Kuumenna vesi kiehuvaksi, lisää suola/lihaliemikuutio ja makaronit ja keitä ne  napakan kypsiksi.... eli n. 10 min....maistele makaroneja. Valuta keitinvesi pois.

Ruskista jauheliha kahdessa erässä + hienonnettu sipuli paistinpannulla ja lisää kaikkia mausteita sen sekaan.

Yhdistä jauhelihaseos keitettyjen valutettujen makaronien sekaan ja sekoita seos hyvin sekaisin, että mauseet levittäytyvät tasaisesti. Toki mayusteet voi lisätä vasta nyt sekoitusvaiheessakin. Itse tykkään laittaa mausteet kuumaan lihaan, niin esim paprikajauhe rasvaliukoisena mausteena ei klönttäänny. Maistele seosta jo tässä vaiheessa ja lisää makuja tarpeen mukaan.

Vatkaa maito ja munat sekaisin ja kaada muiden uunivuoassa olevien aineiden sekaan. Jos haluat tarkistaa kypsän laatikon maun, kuumenna seosta esim kahvikupissa mikroaaltouunissa ja maistele.... lisää tarvittaessa makuja. Munamaitoa tulee olla niin että ainekset nippa nappa melkein peittyvät...jos ei näin ole, voit lisätä lorauksen maitoa vuokaan ja sekoittaa sekaan. Tuo munamäärä kyllä jaksaa hyydyttää laatikon.

Kypsennä laatikko vähän alle 200 asteisessa uunissa noin tunnin ajan ( riippuen mm. miten korkeaan vuokaan laitat laatikon paistumaan).... on kypsää kun munamaito on hyytynyt keskeltäkin ja pinta on kunnolla ruskistunut (jos tykkää rapsakasta kunnolla ruskistuneesta pinnasta, kuten me) Jos pienennät ohjeen esim puoleen, kypsyy se noin 30-40 min matalassa vuoassa.

CIMG1169.jpg

 

CIMG1181.jpg

Tästä vuoallisesta syötiin siskon porukoiden kanssa ja riitti tätä vielä isot rasialliset mukaan kahteen muuhunkin paikkaan.