CIMG4160-001.jpg

Kenellekkään joka on seurannut blogiani, ei liene epäselvää, etteikö meidän huushollissa tykättäisi kaikenlaisista kaaliruoista. Kaalilaatikkoa, -keittoa ja -patoja tulee tehtyä usein, mutta kaalikääryleitä harvemmin. Lähiviiikkoina kaalikäärylemieltymys on vain nostanut päätään, joten viime perjantai-iltana oli ryhdyttävä toimeen. Ainekset olin kyllä ostanut jo valmiiksi alkuviikosta, lähinnä pähkäilin tekemisessä, että laitanko kaalit pakastimeen vai pehmentelenkö perinteiseen tapaan hauduttamalla. Eipä sitten tullut laitettua kaaleja pakastumaan, joten perinteisellä tavalla mentiin.  Lopettelin kääryleiden pakkaamisen puolen yön tietämissä, joten ehken olisin järkevämmän valmistusajan voinut valita.

Täältä löytyy aikaisempi postaukseni kaalikääryleistä ja isosta leikattavasta käärylerullasta

Täällä on ohjetta kaalikääryleiden tekemiseen pakastetusta kaalista. Jos haluat käyttää tätä tapaa, muista laittaa kaali vähintään 2 vrk ennen pakastimeen, sulamiseenkin menee vrk.

 

CIMG4133.jpg

Iso määrä (=31 kpl isoja) kaalikääryleitä valmistui alla olevalla ohjeella. Ihan ilman korppujauhoja tai kermoja. Täyte oli hyvin lihaisa, jatkeaineena vain riisi la vähän sisimpiä kaalin lehtiä hakkeluksena. Minä tykkään höyryttää kaalin pienessä määrässä vettä ja irrotella lehdet erissä niiden pehmennettyä. Jotkut tykkäävät keittää kaalin runsaammassa vedessä, antavat kaalin jäähtyä kokonaisena ja sitten vasta ottavat kantaosaa pois ja irrottelevat lehdet.

Jos et halua näin megamäärää kääryleitä, puolita ohje, niin se on jo inhimillisempi määrä kotitaloudessa.

Kaalikääryleet

(huom iso ohje. valmiita isoja kääryleitä tuli 31 kpl)

2 isoa valkokaalia (yhteensä oli lähes 3 kg kaalia)

vettä kattilan pohjalle (kokeile, että kaali mahtuu kattilaan)

suolaa ripsaus

½ kpl  lihaliemikuutio/kattila

-------

2½ dl puuroriisiä

vettä + lihaliemikuutio

-------

noin 1 kg naudan jauhelihaa (minulla 10%)

3 isoa sipulia hienonnettuna + tilkka rasvaa sipulien freesaamiseen

kuivattua meiramia ( aluksi 1 rkl), suolaa (aluksi 2 tl), paprikajauhetta (aluksi 1 tl), mustapippuria myllystä rouheena muutamia kierroksia

siirappia pieni loraus = noin ½ dl

2 raakaa isoa kananmunaa

kaalin keitinlientä (minulla meni 5-6 dl)

kaalin sisimmät pienet lehdet (+ lehtiruotien ohennukset) hienonnettuna ihan pieneiksi (minulla tätäkin tuli yllättävän vähän  3-4 dl

Lisäksi tarvitaan siirappia kääryleiden pinnalle (noin 1 dl) ja voinokareita/sulatettua voita, jos sitä haluaa laittaa

 

Valmistaminen.

Laita vettä kahden ison kattilan pohjalle noin 5 cm verran, lisää ripsaus suolaa (tai puolikas lihaliemikuutio) ja laita seokset kuumenemaan.

Poista kummastakin kaalista tarpeen mukaan uloimpia huonoja lehtiä ja koverra kantaosaa pienellä veitsellä pois.(edesauttaa lehtien irtoamista)

Laita kaali pehmenemään kattilaan kantaosa alaspäin ja kansi päälle.

Keitä riisi lähes pehmeäksi lihaliemi-vesiseoksessa. Älä huuhdo riisiä, eikä haittaa, vaikka riisiin jäisi hieman lientäkin mukaan.

Kun kaalit ovat pehmentyneett (noin 10 min), nosta se kahdella tukevalla työvälineellä tarjottimelle, kulhoon tms, missä ei haittaa, vaikka lientä valuukin. Irrota uloimmat pehmenneet lehdet ja laita kaalit takaisin pehmenemään kattilaan. Toista tätä vaihetta, kunnes lehdet ovat niin pieniä, ettei niistä enää voi kääriäö kääryleitä. Tosin minä yhidtelin kahdesta pienestä lehdestä kääryleitä ja hyvin onnistui niinkin. Pehmennä ydinkaali pehmeäksi kattilassa. Leikkaa se sitten ihan pieneksi hakkelukseksi. Säilytä kaalin keitinliemi.

Freesaa täytettä varten hienonnetut sipulit. Yhdistä kaikki täyteainekset raakan jauhelihan sekaan. Eli jraaka auheliha, keitetty riisi liemineen, freesatut sipulit, kananmunat, loraus siirappia, muita mausteita ja kaalihakkelus ja kaalin keitinlientä niin, että seos on löysähköä puuroa. Minun piti laittaa yllättävän paljon eli 5-6 dl. Kermaa voisi laittaa osaksi nestettä, mutta hyt en sitä halunnut käyttää. Korppujauhoja monissa ohjeissa näkyy käytettävän, mutta niuitäkään en nyt halunnut käyttää. Minä kypsensin lusikallisen täytettä mikrossa  ja maistelin seosta ja lisäsin vielä hieman mausteita sen jälkeen.

Täytteen teon aikana lehdet ovat jäähtyneet. Ohenna niistä keskimmäistä lehtiruotia leikkaamalla sitä ohuemmaksi. Myös nämä voi hakata pieneksi ja laittaa täytteen sekaan.

Levitä lehdet työlauloille, tarjottimille, paperoidun pöydän päälle yms.... minä levittelin kaikki kerralla, sillä halusin tasata täytteen kaikkiin. Yhdistelin kahdesta pienestä kaalilehdestä limittäin isomman lehden ja hyvin kääryle pysyi kasassa. Laita täytettä kukkura rkl (siis tavallinen iso keittolusikka kukkurana) lehden alareunaan. kts kuva. Taita ensin alareuna täytteen päälle ja sitten sivut ja rullaa napakaksi rullaksi. Laita rullat pellille/uunivuokaan yms. liitoskohta alaspäin ihan vieri viereen.

Lorauta siirappia kääryleiden päälle (ja laita voinokareita, tai voitele kääryleet sulatetulla voi-siirappiseoksella pullasiveltimellä....isoille määrille kätevä tapa). Minähän halusin tietenkin laittaa voinokareita.

Ruskista kääryleitä ensin noin 225 asteisessa uunissa, kunnes ovat ruskealaikullisia. Mulla ei ole kiertoilmauunia, joten ruskistin kääryleet erikseen kahdessa astiassa (pelti ja pienempi uunivuoka) ja laitoin ne sitten yhtä aikaa kypsymään uuniin. Välillä vaihdoin astioiden paikkoja uunissa.

Ruskistamisen jälkeen alenna uunin lämpö 150 -175 asteeseen ja anna kääryleiden hautua siellä noin 1½  (jopa 2 tuntia, jos lämpö miedompi) Huom. minulla kääryleet olivat isoja. Pienemmille riittää lyhyempi haudutusaika. Kypsymisen aikana kääryleitä kannattaa valella muutaman kerran vuokaan muodostuneella liemellä. En siis laittanut erikseen lientä haudutusvaiheessa, vaan sitä muodostui kypsymisen aikana. Tähän varmaan osittain vaikuttaa se, etten laittanut täytteeseen korppujauhoja ollenkaan.

 

CIMG4144-001.jpg

20 isoa käärylettä mahtui reunalliselle uunipellille. Loput ovat vielä tässä vaiheessa tarjottimella, mutta pyrex-vuoassa ne kypsensin. Koska minulla ei mahtunut kääryleet yhteen astiaan, ruskistin kummatkin ensin uunissa ja laitoin ne sitten samanaikaisesti hautumaan uuniin, ettei ihan koko yötä tarvinnut näitä vahata.

CIMG4146.jpg

Voinokareita kääryleiden päälle, juu. Ei tartte kaikkien tästä tykätä, eikä laittaa.

CIMG4155-001.jpg

Pellillä kääryleiden väri näyttää aika tummalta, mutta ei ne luonnossa olleet liian tummia. Tosin mehän tykkäämme näistäkin ihan kunnolla paistuneina.

CIMG4154.jpg

Jäähtyessään kääryleet vielä imaisivat astiassa olevaa maukasta lientä itseensä. Heti piti maistella palanen kääryleestä. Hyvää oli silloin, vaan vielä parempaa oli seuraavana päivänä lämmitettynä. Maku oli tasaantunut. Lämmitettiin ihan sellaisenaan, ei kermassa tms, kuten useat tekevät.

Lisäys:

Piti tähän loppuun vielä laittaa muistutus, että jos ei malta kaalikääryleitä tehä, niin lähes saman makumaailman saa näillä kaali-lihapyöryköillä ja monen mielestä nämä ovat paljon nopsempia tehtäviä mitä kääryleet ovat.