Pitkon letitysmalleja on olemassa aika monta erilaista. Itse tykkään letittää pitkon viidellä säikeellä. Eli siihen tarvitaan kaksi yhtä pitkää säiettä ja keskelle yksi puolta lyhyempi säie. Leipomistakaan ei saisi näemmä aloittaa liian aikaisin.. jostain kumman syystä kuvasarjani on taas hämäräperäinen, koettakaa saaha selvää. Vika ei ole kamerassa, vaan kuvien ottajassa ( siis minussa)
Tässä on viidellä letitetyn pitkon alkutilanne.Pitkät säikeet uloimpina ja lyhyt keskellä. Vasemman käden puolelta laskettuna/katsottuna hokema on "toinen ja kolmas ylös, viimeinen alakautta ensimmäiseksi". Ja tätä vaan toistetaan...
Toinen ja kolmas ylös, viimeinen alakautta ensimmäiseksi
...ja siirretään ensimmäinen säie samaan suuntaan muiden kanssa...
... ja taas toistetaan sama... laitan vielä muutaman kuvantoiston, jotta saisi käsityksen, jos ei tätä ennestään hallitse...
ja taas... toinen ja kolmas ylös ja viimeinen alakautta ensimmäiseksi...
..ja siirretään ensimmäinen samaan suuntaan muiden säikeiden kanssa...
... ja taas toinen ja kolmas ylös, viimeinen alakautta ensimmäiseki.... tätä jatketaan kunnes pitko valmis...
Äitini on opettanut minut lopettamaan pitkon/kiinnnittämään loppuosan niin että hierotaan kämmesyrjällä pieni pala pois pitkosta = päät ummistuvat. Pois hieraistusta palasta voi tehdä leipurin maistiaispullan.
Letittämisen jälkeen pitkoa kohotetaan molemmin puolin sivuista hieman korkeammaksi.
Sitten pitko tietenkin kohotetaan hyvin ja voidellaan yhteen tai kahteen kertaan munalla ja koristellaan halutulla tavala. Minä laitoin ihan vaan raesokeria... vien tämän pitkon viemisinä yhteen paikkaan missä tykätään ihan tavallisesta pullasta. Pitkot paistetaan +175 - 200 C kypsiksi.... aika? riippuu niin kauhean monesta eri asiasta.... 20 - 25min?...
Jostain syystä minulta jäi kuvaamatta valmis pitko mutta näkyy se osittain kuvassa tuossa vasemmassa reunassa.
Lisäys: Ai niin, piti vielä laittaa muistutus siitä että letitystähän yleensäkkin voi myös "kuivaharjoitella" paksulla narulla tai sukkahousuilla -> niistä saa hyvät säikeet....
Kommentit