Tämän ruoan tekopäivänä olin tekemässä lasagnea, mutta lasagnelevyjä olikin niin vähän, että päädyin googlailemaan ohjeita ja vastaan tuli Ruoka&Koti-sivustolla lasagneten ohje. Tämä on hieman erilaista lasagnettea mitä olen aikaisemmin tehnyt. Pastana gnocchia ja tavallisen juustoraasteen lisäksi käytetään myös raejuustoa. Molempia oli kaapeissa, joten lasagneten tekoon tuon sivuston mukaan.
Monet kehuivat tätä Facen ruokaryhmissä ja olinkin tekemässä ihan ohjeen mukaan, mutta tekovaiheessa tuntui jo meille turhan vähänesteiseltä, joten lisäsin nestettä ja vieläkin enemmän olisin meille voinut lisätä. Tässä ohjeessa pasta laitetaan siis raakana vuokaan kastikkeisen kanssa. Sitä jäin miettimään, että voiko eri valmistajien pastat imeä nesteitä niin eri määrät?
Alkuperäinen ohje löytyy täältä.
Te jotka tykkäätte hieman kiinteämmästä lasagnetesta/pastavuoasta, käykkää kurkkaamassa ainesuhteet alkuperäisestä ohjeesta.
Minun tekemänä lasagnette/jauheliha-pastavuoka valmistui alla olevalla ohjeella.
Lasagnette (jauheliha-pastavuoka)
(alkuperäisen ohjeen mukaan 6 annosta….meillä piisasi 8 annokseen. Vuoka mihin loppujen lopuksi tein ruoan on 4 litraa tilavuudeltaan)
400 g jauhelihaa (minulla naudan 10%)
1 oikein iso sipuli
3-5 kynttä valkosipulia (laitoin isommanmukaan)
800 g tomaattimurskaa (2 prk) HUOM! ens kerralla laitan vähemmän!
1 rkl oreganoa (kuivattu)
2 tl sokeria
1½ tl suolaa
1 tl mustapippuria (rouhittua…oman maun mukaan)
___________
2 dl juuston makuista ruokakermaa
2 rkl vehnäjauhoja (ens kerralla laitan vähän enemmän)
5½ dl täysmaitoa maitoa (+ lisäsin 2 dl, koska määrä tuntui niin vähäiseltä ja vähän enemmänkin olisin voinut lisätä)
225 g juustoraastetta
__________
200 g raejuustoa
400 g raakaa kuviopastaa (minulla alkuperäisen ohjeen mukaan gnocchi)
Valmistaminen
(minä hieman yksinkertaistin valmistusohjetta alkuperäiseen verrattuna)
- Ota jauheliha huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen ruoanvalmistusta.
- Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
- Valmista jauhelihakastike: Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulin kynnet.
- Kuumenna reilunkokoinen paistinpannu ja ruskista jauheliha ja lisää sipulit sekaan kuullottumaan.
- Lisää paistinpannulle tomaattimurska, oregano, sokeri, suola ja mustapippuri. Sekoita. Siirrä pannu pois liedeltä. Maistele kastiketta.
- Valmista juustokastike: Sekoita ruokakerma, vehnäjauhot ja maito kylminä kattilassa. Kuumenna seos kiehuvaksi koko ajan sekoittaen pohjaa myöten. Lisää juustoraaste ja sekoita. Älä enää keitä.
- Laita raaka pasta ja jauhelihakastike vuokaan vuokaan ja sekoita. (vuoka 20 x 30 cm alkuperäisessä ohjeessa ilmoitetut mitat, minulla kuvassa 4 litran vuoka ja täyteen tuli)
- Lisää raejuusto seoksen pinnalle.
- Kaada päälle juustokastike.
- Paista 200 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla noin 35 minuuttia, kunnes pasta on kypsää ja ruoka saanut hieman väriä. Anna ruoan tekeentyä noin 10 minuttia ennen syötiä.
- Mimmin lisäys: Meidän makuun lasagnette olis saanu olla vieläkin pehmeämpää/löysempää, vaikka lisäsinkin jo maidon määrää. Tomaattimurskaa oli makuumme turhankin paljon, joten sitä ens kerralla vähermmän.
Minä en laittanut raakaa pastaa ja jauhelihakastiketta kerroksittain, vaan sekoitin ne vuoassa keskenään. Tässä vaiheessa vielä kuvittelin ruoan mahtuvan tuohon vuokaan, mutta vaihtaa piti isompaan 4 litran vuokaan...
Raejuusto pintaan.
Ja vielä juustokastike vuokaan. Mulla on tässä kastikkeessa jo reilummasti maitoa mitä alkuperäisessä ohjeessa, mutta vieläkin enemmän (esim 2 dl) olis voinu olla nestettä. Tietääpähän ens kerralla. Kastikemäärä tuntuu isolta, mutta se pitää laittaa kaikki, kun pasta on raakaa. Ja vuoka on siis 4 litran vuoka. Minä kaipaisin ruokaohjeisiinkin mainintaa, minkä kokoista vuokaa on kypsentämisessä käytetty. Ihan piripintaan ei9 4 litran vuoka valmista ruokaa tullut. Jos vuoka on kovin täynnä, kannattaa se laittaa uunipellin päällä uuniin, ettei tule uuninpesuja tehtäväksi.
Valmis laatikko hetken tekeydyttyään. Minä jätin ruoan uhkarohkeasti uuniin kypsymään, kun lhettiin Daven kanssa päivälenkille....kenties hieman vaaleammaksikin olisi pinta voinut jäähä.
Omaan makuuni lasagnette oli hieman turhan vähänesteistä, mutta monet kehuivat tätä Facen ruokaryhmissä ihan alkuperäisen ohjeen mukaan tehtynä. Makuja on niin monia.
Ite en kauhean mielelläni pakasta moniakaan pastaruokia, vaan kun tämä oli niin iso määrä, niin laitoin osan pakastimeen. Yllä oleva kuva on otettu pakastetusta lasagnetesta. Se suli jääkaapissa yön yli ja lämmitysvaiheessa lisäsin lorauksen ruokakermaa, kun en viitsinyt enää valkokastiketta ruveta tekemään. Kaipasi siis ehdottomasta kosteutta lämmitysvaiheessa. Ihan meni tämäkin nälkäisille syöjille. Toki parempaa on vastatehtynä.
Kommentit