CIMG2984.jpg

Lähiaikoina taasen on pitsapullaohjeita eri lähteissä aika paljon. Kyllähän tällaisia on tehty jo vuosikaudet, mutta on taasen paninunut unholaan.Rakkaalla lapsella on monta nimeä, niin näilläkin. Pitsapullat, pitsakiekot, pitsahyrrät ja jos leivonnaisesta painaisi puustin mallisen, niin voisi nimittää vaikkapa pitsapuustiksi. Myös pusupullien mallisena olen suolaisellakin täytteellä tehnyt. Taikinan ja täytteen voisi kietaista sarvenkin malliseksi.

Taikinaksi voi tehdä alla olevalla taikina-ohjeella tai sillä just sinulle parhaimmalla pitsapohjaohjeella. Minä laitoin taikinaan nyt rasvaksi sulatettua voita öljyn sijasta, koska sitä oli jäänyt edellisten leivonnaisten tekemisestä.

Minä tein samalla useammalla eri täytteellä, mutta toki kaikkiin voi laittaa just sen oman mieleisensä täytteen. Minä tein pitsataikinan kuivahiivalla, enkä laittanut sitä kun yhden 11 g pussillisen, toki hiivaksi voi laittaa tuorehiivaakin. Minä laittasin tuolle nestemäärälle vaan reilun ½ pkt tuorehiivaa, tosin monissa ohjeissa on se 50 g pkt kokonaan laitettuna. Minä käytän tuorehiivaa vaan 50 g/litralle nestettä sämpylätaikoissa ja hyvin nousevat.

Pinnalle ei ole välttämätöntä laittaa mitään koristeeksi, mutta minä halusin laittaa. Kaikkiin laitoin juustoraastetta antamaan väriä ja lisämakua, osaan laitoin vielä lisäksi puolikkaat pikkutomaatin silmäksi ja auraversioihin laitoin pienen aurajuustopalan keskelle tavallisen juustoraasteetn lisäksi. Mutta jos haluaa päästä oikein vähällä, niin laittaa sisälle hyvän reilut täytteet ja paistaa pitsapullat ihan sellaisenaan.

Pitsataikina, tomaattikastike, täytteet ja juustoraaste = pitsapulla. Minä tein alla olevan ohjeen kaksinkertaisena.

Pitsapullat /pitsakiekot / pitsahyrrät   (noin 40 kpl)

Taikina

6 dl vettä (42 asteista, koska käytin kuivahiivaa)
1 pss kuivahiivaa (11 g)

2 tl suolaa
75 g sulatettua voita (tai öljyä reilu ½ dl)
13-15 dl vehnäjauhoa

Tomaattikastike

( tätä minulla jäi ihan vähän, mutta olis jälkiviisautena voin todeta, että ihan hyvin olis voinu jakaa kaiken näihin pitsapulliin)

noin 200 g murskattuja tomaatteja (käytin muttia)
noin 50 g tomaattipyreetä

noin 100 g paseerattua tomaattia
suolaa, sokeria, pitsamaustetta, kuivattua oreganoa

Täytevaihtoehtoja (periaatteessa voit laittaa ihan mitä haluat, kuten pitsoihinkin)

savustettua kinkkua (noin 400 g)

tuoretta paprikaa pieninä kuutioina
juustoraastetta (noin 500 g)   + sinihomejuustoa

tai   jauhelihatäytteisiin pulliin ruskistettua maustettua jauhelihaa + sipulia sekaan  ja juustoraastetta  

Valmistaminen

1. Valmista ensin taikina: Laita kulhoon lämmin vesi  ja sekoita joukkoon kuivahiiva (voit lisätä sen ihan sellaisenaan tai sekoittaa pieneen määrään jauhoaj) suola, öljy/rasvasula ja jauhot vähitellen, alustaen taikinaksi. Vaivaa taikinaan muutamia minuutteja, jotta taikinaan muodostuu sitkoa. Jätä taikina peitettynä kohoamaan.

2. Valmista tomaattikastike sekoittamalla kaikki ainekset yhteen. Maistele. Minusta soosia pitää maustaa, joten laitoin suolaa, sokeria, pitsamaustetta ja kuivattua oreganoa vielä erikseen. Kastikkeen voisi tehdä myös pelkästään tomaattimurskasta ja pyreestä tai paseeratusta tomaatista ja pyreestä tai mistä nyt onkaan normi pitsakastikkeen tottunut tekemään.

3. Valmistele täytteet; hienonna kinkku, jos käytät jauhelihaa -> paista se sipulin kanssa + mausta, hienonna paprikat, puolita pikkutomaatit yms mitä nyt laitatkaan pitsapulliin.

4. Kun taikina on kohonnut, jaa se kahteen osaan ja kaulitse ensin yksi suorakaiteen malliseksi (noin 60 x 30 cm). Levitä pitsakastike, kinkku yms ja juustoraaste ja rullaa pitkältä sivulta rullaksi. Nipistele liitoskohta kiinni ja laita se pöytää vasten.

5. Leikkaa täytetty rulla noin 3 cm kiekoiksi (mieluummin vähän liian muhkeiksi, mitä liian lituskaisiksi) ja nosta ne pellille leivinpaperin päälle leikkauspinta alaspäin. Leivo toinen osa taikinasta samalla tavalla.

6. Kohota pitsapullat hyvin.

(7. Mikäli haluat, laita pitsapullien päälle juustoraastetta tai muuta koristusta ennen paistamista. Minä laitoin joihinkin pienen tomaatinpuolikkaan ja juustoraastetta, toisiin pelkästään juustoraastetta, aurajuustoversioihin laitoin päällekin pienen palan aurajuustoa ja tavallista juustoraastetta.)

8. Paista pitsapullat 225-250 asteisessa uunissa tavallisen uunin keskitasossa 10 -15 minuuttia eli kunnes ovat kauniin vaalean ruskeita joka puolelta. Varsinkin jos leikkaat pullat/hyrrät ohuiksi, niin varo paistamasta liian kuiviksi.

 

CIMG2945.jpg

Tällaisilla täytteillä minä valmistin (kaksinkertaisella ohjeella) pitsapullia

1. yllä oleva kuva, pohjataikina, kastike, savukinkku, ananas, juustoraaste

CIMG2948.jpg

2. pohjataikina, kastike, paistettu maustettu jauheliha-sipuliseos, paprikakuutio, juustoraaste

CIMG2951.jpg

3. pohjataikina, kastike, savukinkku, ananas, paprikakuutio, aura, juustoraaste

CIMG2979.jpg

1. Kinkku-ananas taytteiset pitsapullat

CIMG2972.jpg

2. Jauhelihatäytteisiä pitsapullia.

CIMG2962.jpg

Osaan kinkkutäytteisiä pullia laitoin puolikkaan pikkutomaatin koristeeksi/tunnisteeksi juustoraasteen kanssa.

CIMG2976.jpg

Eivät ole kirsikkapullia, vaikka äkkiseltään katottuna niiltä näyttävätkin.

CIMG3012.jpg

3. Kinkku-ananas-aurajuusto täytteisiä pitsapullia. Näihin laitoin päällekkin tunnisteeksi pienen palan auraa.

CIMG3021.jpg

Yhteispotretti kaikista tekemistäni pitsapullista. Tässä on siis tuplamäärällä taikinaa tehdyt pitsapullat.