Tämän lasagnen ohjenuorana oli myllyn paras lasagnelevypakkauksessa oleva ohje, mutta tein siihen muutamia muutoksia, kuten yleensäkkin. Tein lasagnesta lihaisampaa, jauhelihakastikkeen yrttinä tykätään enemmän oreganosta mitä basilikasta ja tällä kertaa lisäsin vielä viherpippuri koskenlaskijaa juustokastikkeeseen puolikkaan pakkauksen juustoraasteen lisäksi, enemmänkin olis voinu vaikka laittaa. Tomaattimurskana käytin mutin kirsikkatomaattisäilykettä. Ja pinnalle laitoin vielä pikkutomaatin puolikkaita.
Jauhelihakastike
400 g naudan jauhelihaa (minulla 10 %)
1 tlk (= noin 400 g) tomaattimurskaa (minulla mutti säilyke kirsikkatomaattia)
2 isoa keltasipulia
2-3 valkosipulin kynttä (laitoin 2 oikein pulskaa kynttä raasteena ja maistui valmiissa yllättävänkin paljon)
2 porkkanaa
3 dl vettä + 1 lihafondi (tai liemikuutio)
suolaa (noin 1 tl)
mustapippuria myllystä
kuivattua oreganoa tai basilikaa (2-3 tl, laitoin oreganoa)
Juustokastike
50 g voita
1 dl vehnäjauhoja
1 litra täysmaitoa
½ pkt (= noin 125 g) viherpippuri koskenlaskijajuustoa....jos ei laita tätä, niin tilalle enemmän juustoraastetta
200 g juustoraastetta
jauhettua valkopippuria ripsaus
suolaa (noin ½ tl)
____________________
300 g lasagnelevyjä
Lisäksi halutessaan voi pinnalle lisätä pieniä tomaatteja puolitettuina (minä laitoin 10 miniluumutomaattia)
Valmistaminen
Jauhelihakastike: ruskista jauheliha ja hienonnettu sipuli pannulla. Lisää kaikki muut kastikkeen ainekset, porkkanat karkeana raasteena ja jätä kastike kiehumaan siksi aikaa, kun teet juustokastikkeen. Tarkista kastikkeen maku.
Juustokastike: Sulata voi kattilassa, lisää vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi. Lisää maito kylmänä yhdellä kertaa ja kuumenna seos kiehuvaksi koko ajan sekoittaen pohjaa myöten (esim pallovatkaimella). Kypsennä pari minuuttia. Ota kattila liedeltä ja lisää juustoraasteesta suurin osa, jätä osa pinnalle laitettavaksi. Koskenlaskija lisää paloina. Anna juustojen sulaa kastikkeeseen. Sekoita tasaiseksi. Mausta ja maistele kastiketta.
Lasagnen kokoaminen vuokaan ja kypsentäminen: Levitä laakeaan vuokaan kumpaakin kastiketta kerros. Lado lasagnelevyjä vierekkäin täysi kerros. Tee 3-4 samanlaista kerrosta. Muista jättää juustokastiketta pinnalle laitettavaksi. Minulla kuvan vuokaan tuli 3 täytekerrosta. Levitä päällimmäisen lasagnelevykerroksen päälle kunnon paksu kerros juustokastiketta. Ripottele tomaatin puolikkaat pinnalle ja juustoraaste. Jos vuoka on aika täysi, nosta se pellin päälle kypsymään, niin ei tule uuniin puhdistamista. Kypsennä lasagnea noin 175 asteisessa uunissa uunin alaosassa 50-60 min. Tarkkaile paiston lopussa, ettei ruoka ota liikaa väriä tai pitääkö lämpöä hieman nostaa kunnollisen pintavärin takia. Anna lasagnen vetäytyä 5-10 min ennen syöntiä.
Kaiken kaikkiaan, tämä oli heittämällä parasta lasagnea mitä oon moneen vuoteen tehnyt. Syötiin kanssasyöjän kanssa ihtemme ähkylle, mitä ei tapahtunut esim kertaakaan joulun aikana. Onneksi tätä jäi lämmitettäväksi vielä toisellekkin aterialle.
Kommentit