CIMG9081.jpg

Tämän munattoman suolaisen piirakan tein kokeilumielessä jo ajat sitten.

Ohje on Suklaapossulta täältä.

Piirakan pohjassa on reilusti kaurahiutaleita ja rasvana öljy, joten sehän on ihan terveellistä. Piirakan täyte on muokattavissa omaan makuun esim. juustojen suhteen. Täytteen runsas määrä juustoa ja pieni määrä maissitärkkelysjauhoja pitävät täytteen koossa, ihan ilman kananmunaa. 

Minä en mitään suurempia muutoksia ohjeeseen tehnyt. Kirjoitin ohjeen vaan enemmän omaan suuhuni passelilla kielellä.

Kinkku-juustopiirakka (kaurapohja, munaton ohje)

(Uunipellillinen. minulla pellin koko 34x37 cm)

Pohja:

3 dl kaurahiutaleita

3 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

2 tl leivinjauhetta

2 dl vettä

1 dl öljyä (käytin rypsiöljyä)

Täyte:

170 g sinihomejuustoa (laitoin 140 g jämät)

300 g emmentalia (minulla sinistä, alkuperäisessä ohjeessa punaista)

noin 300 g savukinkkua

20 cm pätkä purjoa

tuoretta persiljaa

2½ dl juustokermaa

2 dl kermaviiliä (tai creme fraichea)

1 kukkura tl maissitärkkelysjauhoja (valkoinen Maizena)

paprikajauhetta (+ muita mieleisiä makuja?)

Valmistaminen:

Valmista ensin pohja: Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään sekaisin. Lisää vesi ja öljy ja sekoita, kunnes kaikki aineet ovat sekoittuneet. Kaada taikina leivinpaperoidulle uunipellille ja painele jauhotetuin käsin uunipellin pohjalle.

Esipaista pohjaa 200 asteessa noin 10 minuuttia ennen täytteiden lisäämistä.

Kun pohja on uunissa valmistele täytettä: Kuutioi emmental pieniksi kuutioiksi TAI raasta karkeaksi, kuten minä tein. ja Hienonna kinkut pieniksi kuutioiksi/suikaleiksi. Pese purjo ja hienonna pieniksi paloiksi. Laita purjo mikron kestävään kulhoon ja kuumenna mikrossa noin 1 minuutti, jotta purjo hieman pehmenee.

Murustele esipaistetun pohjan päälle homejuusto, juustoraaste,hienonnettu kinkku, pehmennetty purjo sekä persiljaa/timjamia tai muuta mieleistä maustetta. Ensi kerralla laitan myös tuoretta paprikaa.

Sekoita juustokerma, kermaviili, maissitärkkelysjauhot ja mahdolliset mausteet keskenään hyvin sekaisin. Kaada liemi ohuena nauhana joka puolelle piirakkaa. Lientä on vähän, mutta se riittää kyllä. Tasoita pinta paistinlastalla.

Paista piirakkaa 200 - 225 asteessa noin 20-25 minuuttia, kunnes pinta on saanut hieman väriä. Täyte tuntuu pehmeältä, mutta se jähmettyy jäähtyessään. Piirakka on aika ohut, joten varo ylipaistamasta sitä kuivaksi.

Anna piirakan jäähtyä ihan kunnolla, ennen kuin leikkaat sen annospaloiksi.

CIMG9072.jpg

Kyllä tätä pohjaa voisi käyttää muihinkin suolaisiin piirakoihin. Mielikuva olisi, että pohja oli rapsakka, ei kuitenkaan kova.

esipaistoin pohjaa ihan ohjeen mukaan, vaikka yleensä esipaistosta pinnaakin.

CIMG9077.jpg

Valmis piirakka. Hätäinen kun joskus olen. Piti aika pian maistella piirakkaa. Ihan heti ekalla kertaa tätä piirakkaa maistellessani, en oikein tiennyt mitä tästä olen mieltä?

CIMG9086.jpg

Kun piirakka oli saanut kunnolla jäähtyä, tuntui se olevan ihan ok. Tarjosin tätä vieraille pariinkiin otteeseen ja kyselin heiltäkin kommenttejä. Jotain erilaista tässä kuulemma oli, mutta ihan hyväksi totesivat.