IMG_20210625_152748.jpg

Tämän mansikkakäärötortun tein jo juhannukseksi, kun jotain herkkua teki mieli. Britatorttu/kakku mieliteko olisi ollut, vaan sitä en tällä kertaa kuitenkaan tehnyt. Käärötorttulevyn pinnalle levitettävät mantelilastut antavat pienen lisämaun ja rakenteen käärikselle, toki ilman niitäkin käärötorttu on hyvää.

Täytteen voi toteuttaa joko  kaikki-ainekset-sekaisin tyyliin, kuten minä tein tällä kertaa tai tekee valkoisen täytteen, levittää sen jäähtyneelle pohjalle ja ripottelee mansikanpalaset täytteen päälle ja sitten vaan rullalle.

Minbä laitoin täytteeseen liivatetta ihan rakenteen ja säilyvyydenkin kannalta, kun ajattelin ettei mulla ole käyttöä heti kokonaiselle käärikselle. Vaan kuinkas sitten käsikään....osan vein ystäväperheelle ja loput syötiin kotosalla samana päivän , kun tulikin yllättäen vieraita käymään.

Pintakermoja yms koristeluja mulla ei ollut tarkoituskaan tähän laitaa, vaan tokihan päälle voisi puirsottaa kermavaahtoa ja lisäötä vielä mansikoita/kukkasia tms koristeeksi.

IMG_20210624_154923.jpg

Mansikkatäytteinen kääre(ö)torttu

Pohja: 4 isoa kananmunaa + 1½ dl sokeria -> vaahto. Lisätään 1 3/4 dl jauhoja (mulla 1 dl vehnää ja 3/4 dl perunajauhoja) + 1 tl leivinjauhetta. Raakan pohjan päälle levitetään vähintään ½ pientä pss mantelilastuja (voi olla koko 50 g pussillinenkin). Paistetaan voidellun leivinpaperin päällä 200 asteisessa uunissa noin 10 min vaalean ruskeaksi/kypsäksi. Kumotaan heti leivinliinan päälle. Peitetään jäähtymisen ajaksi.

Täyte: Tarvitaan 3 liivatelehteä, 2 dl maitorahkaa/vaniljarahkaa, sokeria oman maun mukaan, vaniljasokeria, mansikoita puhdistettuna ja paloiteltuna (ainakin 6-7 dl), kermaa 2 dl -> vaahdota

3 kpl liivatteita laitetaan likoamaan kylmään veteen 10 minuutiksi. Puristellaan vesi pois ja sulatetaan liivatelehdet 2 rkl kiehuvaa vettä ja sekoitetaan 2 dl vaniljarahkan (tai maustamattoman ) kanssa. Seuraavaksi sekaan paloitellut mansikat, sokeria oman maun mukaan, vaniljasokeria. Ja viimeisenä 2 dl vispikermaa vaahdotettuna. Kokonaisuutta kannattaa maistella. Minä laitoin täytteen hyytymään jääkaappiin sellaisenaan kulhossa, koska halusin vielä varmistaa makua sen tekeydytyyä. Muutaman kerran sekoittelin täytettä sen ollessa kylmässä ja sitten levitin pohjan päälle ja rullasin käärötortun (kannattaa rullata ihan napakaksi rullaksi), kietaisin liinaan ja nostin jääkaappiin tekeytymään muutamaksi tunniksi.

IMG_20210624_154812.jpg

Minä laitoin täytteeseen mansikoita oikein reilusti. Ostin ekan laatikollisen ennen juhannusta HalpaHallista hintaan 29 e/4 kg laatikko Leppavirtalaisia mansikoiita olivat.Nyt vastaava maksaa meillä 25 e.

IMG_20210624_155243.jpg

IMG_20210624_190621.jpg

Mantelilastut eivät pysy rapsakkaina tuossa pinnalla, kun kääriksen joutuu pakkaamaan kylmään, mutta tuo ne silti hieman erilaista purutuntumaa muuten pehmoisen kääriksen syöntiin.

IMG_20210625_152851.jpg

Tämä oli oikein passelia meille, kun ei ollut liian makeaa. Me söimme tätä juhannusaattona jälkkärikahveilla ja loput iltasella vieraiden kanssa. Jos kermaa haluaisi enemmän, voisi viipaleiden kanssa tarjota erikseen löysää kermavaahtoa ja mansikoita ja jokainen voisi laittaa annokseensa meileisen määrän, tai olla laittamatta.

Kuten pidempään blogia seuranneet tiedätte, meillä ei olle kermavaahtofaneja, joten nämäkin söimme ihan tällaisenaan.

IMG_20210703_115455.jpg

Meillä on etupihalla 2 amppelimansikkaa, joista ollaan kyllä saatu paljon mansikoita. Nämä mansikat me popsitaan ihan vaan sellaisinaan herkkuina.