CIMG3955.jpg

Alkukesästä jouduimme turvautumaan ystäviimme useamman kerran, kun tarvitsimme hoitopaikkaa Davelle. Osakiitoksena lupasin leipoa karjalanpiirakoita, sitten kun ehdin/jaksan.

Joitakin viikkoja sitten, se viimeinkin tapahtui. Ohjeena käytin tätä tuttua ohjetta. Muuten noudatin ohjetta, mutta pikkasen rukiisempia tein pohjista. Keittelin puuron (nestettä yheensä 12 litraa, eli 8 x ohje) ja tein taikinan (7 x ohje) valmiiksi jo edelllisenä päivänä, niin tekopäivänä pääsin ajelemaan kuoria jo vähän ennen aamu 6. Sopivan hiljaista tekemistä, niin ukkelit saivat vielä nukkua tuohon aikaan. Dave käy yleensä aina kurkkaamassa keittiössä, että missä olen, mutta menee sitten kyllä jatkamaan uniaan oloskin sohvalle. Siinä on hyvä kyttäyspaikka, näkee suoraan keittiöön. 

Tuohon aamuun/päivään tuli sitten monta muuttujaa, joten aika pitkä rupeama mulla oli, että sain kaiken puuron tehtyä piiraiksi, se oli siis tavoite. Viimeiset piirakat tulivat uunista klo 15.30. Ihan tasan ei menney puuro ja taikina. Pikkuinen pala taikinaa meni pakastimeen, siitä paistan joku kerta muutaman sultsinan. Kun sain keittiön siivottua ja piirakat pakattua, lähdin viemään piirakat saajalle. Osa meni omaa käyttöä varten pakastimeen.

CIMG3961.jpg

Määrä ei tässäkään kuvassa näytä paljolle, mutta kasoissa on useampi piirakka päällekkäin. Kaikkinensa puuro riitti 167 piirakkaan. Eivät ole kauneimpia piiraita mitä olen tehnyt. Vaan kyllä nämä varmasti syötyä tulevat. Ruisjauhot tuntuivat kovin erilaisilta, mitä esim näiden piirakoiden tekemisessä. Olivatkin kyllä eri valmistajan jauhoja. Nuo harmahtavat pilkut mitä näkyy piirakoiden kuoressa, tulivat siis ruisjauhoista.

CIMG3965.jpg

Homma oli jo voiton puolella, kun enää oli jäljellä piirakoiden pakkaaminen. Itselle pakkasin piirakoita isoihin muovisiin (tupperin?) rasioihin. Laitoin kerrosten väliin ohuen muovipussin tai leivinpaperin, niin saa helpolla otettua vaikka vaan yhen piirakan. Kiitokseksi menevät pakkasin samaan tapaan oikein isoille kertakäyttölautasille. Nyt en kyllä vähään aikaan tee yhtään karjalanpiirakkaa, vaikkakin näiden tekeminen on mukavaa, varsinkin jos olisi seuraa kekemisen aikana.