CIMG8708-002.jpg

Tätä herkullisen mehevää gluteenitonta kakkuohjetta olen hyödyntänyt jo muutamaan otteeseen. Ihan tälleen alkuperäisenä kakkunakin maistuu oikein hyvälle maustettuna joko sitruunalla tai appelsiinilla.

Mantelimassaa tulee käytettyä todella harvoin, joten se pitää muistaa kaupasta ostaa. Mantelimassa antaa tässäkin ohjeessa kakulle herkullista mehevyyttä.

Tovin sain netistä etsiä tämän ohjeen alkuperää, kun oli jäänyt merkkaamatta lähde ohjeeseen, mutta löytyihän lähde viimeinkin. Minä otin ohjeen täältä ja bloginpitäjä kirjoittaa ottaneensa ohjeen jostain lehdestä.

 

Pieni matala kakku syntyi alla olevalla ohjeella.

Sitruunainen mantelikakku (gluteeniton)

250 g mantelimassaa

100 g voita (tai margariinia)

3 kananmunaa

1 dl gluteenitonta jauhoseosta (tai vehnäjauhoja, jos taikinan ei tarvitse olla gl)

1 tl leivinjauhetta

1 sitruunan raastettu kuori (myös appelsiiniversiona olen tehnyt)

(oma lisäys, ihan pieni ripsaus suolaa)

(tomusokeria koristeluun)

Valmistaminen

Leikkaa käyttämääsi vuokaan sopiva leivinpaperi tai voitele ja jauhota (halutessasi gluteenittomilla jauhoilla) pyöreä, sileä vuoka (halk. 20cm).

Raasta mantelimassa karkeaksi raasteeksi. Lisää huoneenlämpöinen voi mantelimassan sekaan ja vatkaa kuohkeaksi.

Erottele munista valkuaiset ja keltuaiset. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita keltuaiset yksitellen taikinaan.

Lisää taikinaan jauhoseos, leivinjauhe, suolaripsaus, sitruunan raastettu kuori sekä vatkakku valkuaisvaahto.  Sekoita tasaiseksi taikinaksi nostellen.

Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta.

Paista kakkua uunin alaosassa 175 asteessa 25-30 minuuttia. Kokeile tikulla keskiosasta. Kuiva tikku = kypsä leivonnainen.

 (Siivilöi jäähtyneen kakun päälle tomusokeria.)

CIMG8699.jpg

Tämän näköisenä kakku meni uuniin.

CIMG8707.jpg

Ja tämän näköisenä kakku tuli uunista ulos.

Samalla ohjeella tehty taikina muuntautuisi makean piirakan pohjaksi, muffinsseiksi, täytekakun pohjaksi, leivoksien pohjaksi jne.