original_cdc22e2b-7189-488a-8e64-5385113

Lindströminpihvit/jauhelihapunajuuripihvit ovat aina lukeutuneet ruokasuosikkeihimme ja niiden ohjeita löytyykin jauhelihakategoriasta useita, esim täältä, täältä tai nämä auraiset versiot lindströmeistä.

Suola/maustekurkkuversiomassa pihveihin on ollut jo pitkään mielessä, varmaankin näiden pihvien innoittamana. Minä halusin tehdä pihvimassasta vieläkin enemmän kasvisvoittoista ja käytin pihveihin keitettyjä punajuuria, enkä säilykeversioita mitä yleensä laitetaan. Kuvittelin seoksen kaipaavan pienen etikkalisän, vaan maisteluvaiheessa en sitä kaivannutkaan.

Meille perinteisin tapa syödä pihvit on niin että pihvien päälle paistetaan reilusti sipulia. Joissakin ohjeissa kehoitetaan paistamaan kananmuna/häränsilmämuna pihvin päälle, enkä ole oikein koskaan ymmärtänyt tätä tapaa, kuten muistelen aikaisempiin postauksiini kirjoittaneenikin. Nyt päätin hieman eri makuisten pihvien kanssa jälleen kerran kokeilla munallista versiota ja todettava se on, kyllä vaan mielipide voi muuttua ihan radikaalisti. Kaikki syöjät tykkäsivät munallisesta versiosta, minäkin. Tässäkin asiassa tämä mummeli muutti mieltänsä. Kananmuna pitää jättää vaan sopivan pehmeäksi, mullakin paisto meinas mennä pikkasen yli, vaikakin keltuainen olikin vielä hieman valuvaa.

Tällä ohjeella minä tein kuvassa olevat 9 pihviä.

Lindströminpihvit (kananmunalla)

(ohjeella tulee 9 kpl pihvejä, jos raakaa massaa noin 1 dl/pihvi)

Pihvimassa

1 oikein iso keltasipuli

rasvaa sipulin kuullottamiseen

1-2 maustekurkkua (laitoin 125 g)

2 etikkapunajuurta/keitettyä punajuurta (laitoin 225 g keitettyjä punajuuria)

2 dl kermaviiliä

4 rkl korppujauhoja

1 kukkura tl perunajauhoja (tai vehnäjauhoja)

1 iso kananmunaa

1 tl suolaa

mustapippuria myllystä (laitoin 8 kierrosta)

400 g jauhelihaa (minulla naudan 10%)

Lisäksi tarvitaan

1 paistettu häränsilmämuna/pihvi

ja kenties vielä paistettua sipuliakin lisäksi (minulla kuvan 9 pihvissä on päälle paistettu vielä 2 isoa keltasipulia), mausteiksi soijakastiketta, suolaa ja mustapippuria

Valmistaminen

1. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipuli pehmeäksi rasvassa paistinpannuilla.  

2. Hienonna/raasta maustekurkut ja punajuuret. Minä raastoin käsikäyttöisen raastimen karkeimmalla puolella.

3. Yhdistä sipuli, kurkut, punajuuret, kermaviili, korppujauhot, kananmuna, perunajuho, suola ja pippuri. Sekoita hyvin. Lisää jauheliha, ja vaivaa taikina tasaiseksi. Kypsennä pieni koepihvi esim mikrossa ja maistele maku.

4. Muotoile taikinasta pihvejä  kuumassalämpimässä vedessä kostutetuin käsin. Minä tykkään annostella tämän tapaisiin pihveihin massan desimitalla. 1 dl massaa -> on ihan hyvänkokoinen pihvi. Muotoile massaa käsissä, laita pellille leivinpaperin päälle ja taputtele tasapaksuksi pihviksi. Pihvin saa painella aika ohueksi, koska se vetäytyy kasaan kypsyessään. Paista pihvit 225-250 asteisen uunin keskitasolla  reilu 10 minuuttia. Minulla pihvit paistuivat 12 min. Pihvien paksuus ja uunin lämpötila vaikuttavat kypsymisaikaan. Tällä ohjeella tehdyistä pihveistä valuu hieman nesteitä kypsymisen aikana (kts. sensuroimaton peltikuva), koska jatkeaineita paljon, mutta halusin pihveihin reilusti kasviksia ja pehmeän rakenteen kypsiin pihveihin.

5. Paista häränsilmämunat vain toiselta puolelta (lettu)pannulla käyttäen vähän rasvaa pannulla. Jätä keltuainen pehmeäksi. Riittävän mieto lämpö, varsinkin jos paistaa ohukaispannulla kuten minä. Minä laitoin munien päälle lopussa foliovuoan jouduttaakseni hyytymistä. Suolaa kananmunat ja nosta pihvien päälle.

Paistettu sipuli kuvan 9 pihviin tein näin:

Kuorin ja leikkasin sipulit puolirenkaiksi/ohuiksi lohkoiksi. Freesasin sipulit pannulla + tilkka jotain rasvaa sekaan. Kun sipulit olivat pehmeitä, lorautin sekaan soijakastiketta, mustapippuria myllystä ja tilkan vettä ja annoin vielä sipulien ”kuohahtaa”. Tietenkin sipulit voi maustaa omilla lempparimausteilla. Maistelin maun ja lisäsin vielä ripsauksen suolaa.

IMG_20211119_133002.jpg

Minä tein pihvit keitetyistä punajuurista. Olikin sellaisia punajuuria, etteivät millään meinanneet kypsyä, meinas mennä jo usko kokonaan. Meillä tykätään syödä keitettyjä punajuuria ihan tällaisenaa/kylmänä/lämpimänä. Pikkasen vaan suolaa pintaan. Suurimman osan näistä käytän erilaisiin punajuuriruokiin. Yleensä teen lindströminpihvit ihan kaupan säilykepunajuurista.

original_710de20c-1895-4ead-b8d6-b7b54d7original_74a09cfe-3e04-4417-97e1-fc33a58

Sensuroimaton kuva vasta uunista tulleista pihveistä.

IMG_20211120_141526.jpg

Tässä on meneillään häränsilmämunien paisto.

Koska ei sattunut olemaan käsillä sopivaa syvää kantta, laitoin foliovuoan munien päälle jouduttaakseni hyytymistä. Iso muna + lettupannun syvennys ei ole paras yhdistelmä. Pannulla paistettaessa ei tätä "ongelmaa" ole.

IMG_20211120_142249.jpg

Minä tarjosin syöjille pihvien lisänä sekä kananmunan, että paistettua sipulia.

IMG_20211120_123418.jpg

Tällaisinakin lindströminpihvit ovat meille herkkua.