CIMG3431.jpg

Britakakkua on tehnyt mieli jo pidemmän aikaa. Viime viikonlopuksi sellaisen päätin tehdä. Eipä mieleen juolahtanut, ettei paikkakunnallamme ole kotimaisia tuoreita mansikoita myynnissä. Torstaina kävin ystävän kanssa Oulussa, mutta empä hoksannut sieltä ostaa. Ostin sitten paikallisesta Halpahallista pakastettuja kotimaisia ja niiden lisäksi laitoin makua antamaan säilykepersikkaa ja sitruunaista rahkaa.

Täältä löytyy luottoreseptini Britakakkuun, ohje on julkaistu kauan sitten nimellä iki-ihana britakakku.

Nyt halusin tehdä jollain muulla ohjeella ja tutkailtuani ohjeita ja ihmisten kommentteja niistä, päädyin ottamaan pohjan ohjeen Myllyn paras sivustolta.

Ohje on varmasti hyvä, mutta turhan paksu pohja tulee meidän 34x37 cm pellille. Tiesin sen jo tekovaiheessa, mutta itepäisesti vaan laitoin kaiken taikinan pellille. Tai sitten vika on siinä, että tykkään ohutpohjaisesta Britakakusta ja semmosesta missä on vaan yhessä välissä täytettä. Olkoonkin, että korkeat Britakakut ovat näyttävämmän näköisiä.

Britakakku

(pellillinen pohjaa, minulla pellin koko 34x37 cm ja turhankin paksu pohja tulee ohjeella omaan makuuni)

Pohja:

175 g voita tai margariinia

1 ½ dl sokeria

4 keltuaista

1 dl maitoa

3 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

Päälle marenkikerros:

4 valkuaista

2 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria/vanilliinisokeria

Marengin pinnalle:

vähintään 50 g mantelilastuja (tai pähkinärouhetta)... minä laitan enemmän

Lisäksi tarvitaan

voita, margariinia tai öljyä leivinpapaerin voiteluun (minä käytän yl. öljyä)

Täyte:

4 dl vatkautuvaa kermaa (vispi/kuohu) + sokeria oman maun mukaan ( ei kannata laittaa kovin makeaksi)

1 prk maustettu rahka sitruuna (tai vanilja)

mansikoita (ja persikan palasia) n. litran verran ( jos käytät sulatettuja pakastemarjoja, valuta liemi hyvin pois)

( tai muita esim tuoreita mustikoita, mansikka-banaani yhdistelmä, banaani-kiiviyhdistelmä jne)

Valmistaminen:

Tee ensin pohja. Sen voi tehdä vaikka jo edellisenä päivänä.

Vaahdota rasva ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisä vaahtoon keltuaiset vatkaten sekä keskenään sekoitetut kuivat aineet ja maito vuorotellen. Levitä taikina rasvatulle leivinpaperille uunipellille ensin pieninä kekoina ja siitä sitten koko pellin kokoiseksi. Lasta /ruokaveitsi on hyvä apuväline.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri muutamassa erässä koko ajan vatkaten. Marengin tulee olla jämäkkää. Levitä marenkiseos pellille pohjataikinalevyn päälle. Ripottele mantelilastut pinnalle ja nämäkin ihan reunoille asti. Paista pohjaa 175 asteisessa uunissa 20 - 25 min, jopa 35 min uunin alaosassa. Minulla on sen verran pieni pelti, että pohjasta tulee tällä ohjeella aika paksu ja jouduin paistamaan pohjaa 35 min. Tarkkaile paistumista, pitääkö peltiä kääntää. Tarkista että pohja on kypsä/ruskea myös pohjasta  ja marenkipäällys on kauniin vaalea mutta kuitenkin kuivahtanut. Mieluummin muutama minuutti yli mitä ali. Anna pohjan jäähtyä rauhassa. Anna pohjan jäähtyä rauhassa ihan sinällään. Sen voi jättää huoneenlämpöön kevyesti leivinpapaerilla ja liinalla peitettynä, jos teet sen jo täyttöä edeltävänä päivänä. Jotkut laittavat pohjan pakastimeen. Kohmeista pohjaa on helpompi kuulemma siirrellä yksin. Pohja sulaa nopeasti täytön jälkeen.

Tee täyte täyttämispäivänä. Tässä ohjeessa vaan kerma (tämän kokoisissa ohjeissa on yleensä 2 dl vatkattavaa kermaa, mutta minä käytän määrän tuplana) vaahdotetaan ja sekoitetaan sitruunarahkan kanssa. Laita sokeria hyvin maltillisesti, koska kokonaisuuteen makeutta tulee reilusti pohjasta. Paloittele mansikat tai jos kyseessä pakastemansikat, valuta ne hyvin ja laita jopa paperin päälle vielä kuivumaan. Jos käytät säilykepersikkaa, valuta nekin oikein hyvin ja paloittele.

Täytä Britakakku.

Leikkaa pellin kokoinen pohja kahteen yhtäsuureen osaan ( tässä versiossa kakkuun tulee siis vain yksi täytekerros). Irrota levyt pitkällä veitsellä/lastalla paperista. Siirrä toinen levy lastoilla tarjoiluvadille (onnistuu yksin ihan hyvin kahdella lastalla), levitä kermavaahto-sitruunarahkaseos ihan reunoille asti. Täytettä tulee hyvän paksiu kerros. Painele/ levitä täytesattumat.  Nosta sitten toinen levy täytteen päälle. Halutessasi koristele vielä kakkua esim marjoilla, tomusokerilla, kukilla yms. mutta kakku on  kaunis ihan sellaisenaankin. Pinnalle voisi halutessaan myös pursotella esim ruusupursotuksin kermaa/kerma-rahkaseosta ja koristella sitten vielä kakku makuun sopivilla koristeilla.

Säilytä kakku kylmässä. Jotkut tykkäävät täyttää kakun tekeytymään jo tarjoilua edeltävänä päivänä. Makuasia. Kun täyte ei ole liian löysää, säilyy kakku muutamia päiviä tarjoilukelpoisena kylmässä. Minä en pidä mitään kupua tms kakun päällä, mutta tällöin opn katsottava, ettei jääkaapissa ole mitään kovin voimakkaan tuoksuisia ruokia.

CIMG3407.jpg

Varsinkin jos tekee hyvin ohutpohjaisella ohjeella, niin taikinakerros on hyvin ohut, toisin mitä tässä. Leivinpaperi kannattaa öljytä/rasvata hyvin, niin pohja irtoaa vaivattomasti. Taikina kannattaa jakaa pienempinä kasoina, niin sitä on helpomi lastalla/veitsellä levittää ihan reunoille asti.

CIMG3409.jpg

Ohuemmassa pohjassa, missä marenkiseos tehdään vain 2 valkuaisesta, saa senkin levittämisessä olla tarkkana, ettei ohut kerros sekoitu taikinaan. Tässä marenkiakin on yllin kyllin.

CIMG3413.jpg

Minä tykkään laittaa mantelilastuja reilusti, tässä on tuplana ohjeessa usein mainittu 1 dl (50 g)

Mistään ei huomannut, että pohja oli edellisenä päivänä tehty.

CIMG3418.jpg

Pelkät mansikatkin olisivat olleet hyvä täyte sitruunaisen rahka-kermaseoksen kanssa, mutta halusin laittaa täytteeseen muutakin.

CIMG3433.jpg

Osa ihmisistä tykkää Britakakusta just vastatehtynä ja toiset taas kannattavat sitä, että kakku täytetään jo edellisenä päivänä. Mulle käy kumpi vaan. Minä tein pohjan pe iltamyöhällä. Pohja oli huoneenlämmössä leivinpaperi ja leivinliina löyhästi päällä. Täytin britan lauantaina aamusta. Kun pinnalle ei laita kermapursotuksia/täytettä/kuorrutusta, säilyy kakku yllättävänkin rapeana muutaman päivän jääkaapissa.  

Jotkut laittavat pohjan pakastimeen, jos tekevät se ennakkoon. Perustelevat, että jäätynyttä pohjaa on helppo yksinkin nostella ja se sulaa nopeasti. Marengin ei pitäisi kostua. Minä en ole tätä tapaa testannut, koska en ole koskaan kokenut pohjan nostelua/siirtelyä hankalana kahdella lastalla. Se edellyttää vaan, että pohja on kunnolla/riittävän pitkään paistettu.

Vielä tulee britaa tehtyä tälle kesälle, niin voihan tuon pakastamiskikankin testata.

CIMG3447.jpg

Britakakku jaettiin kolmeen osaan ystäväperheiden kanssa. Tällainen pala mekin saatiin kanssasyöjän kanssa syötyä muutaman päivän aikana.

Blogissani on ruotsalaisen marenkikakun ohje ja sekin on ihan britakakun oloinen hyvä ohje.