Vaikkei vappu vielä kotvan aikaan olekkaan, voi munkkeja silti jo tehdä.

CIMG7446.jpg

Rinkilämunkit teen ihan tavallisesta hieman köyhemmästä (= vähemmän rasvaa ja sokeria) pullataikinasta.... ja kardemummaa pitää munkeissakin olla.

Munkit

1 litra maitoa ( vesikin käy)

100 g  hiivaa ( tuore)

3 - 4 dl sokeria

2½ - 3 tl suolaa

2 rkl jauhettua kardemummaa

2 kananmunaa

200 g sulatettua voita tai margariinia

vehnäjauhoja

munkkien paistamiseen esim rypsiöljyä

sokeroimiseen hienoa sokeria

 

Tee munkkitaikina ja anna sen kohota vedottomassa lämpimässä paikassa peitettynä.

Hiero pikkupullat (munkkiaihiot) ja laita ne leivinliinan ( eivät tartu alustaan kohotessaan, kun pehmiävät) päälle kohoamaan hyvin peitettyinä. (Älä käytä jauhoja paljoa pullien pyörityksessä, jotta rasva ei kuohu munkkien keiton aikana.)

Laita öljy kuumenemaan viimeistään nyt.... laita astiaan ( pata, kattila)  noin 10 cm korkeudelta öljyä. Kokeile öljyn kuumuus pienellä palalla munkkitaikinaa tai ihan mittarilla. n. 170-180 on passeli lämpötila munkkien paistamiseen.

Tee kohonneisiin munkkiaihioihin sormilla keskelle reiät ... minä laitan etusormet pullasta läpi ja pyörittelen. Annä vielä munkkien kohota rinkilöinä hieman.

Paista munkkirinkilät molemmin puolin öljyssä, valuta liika rasva pois, sokeroi munkit ja herkuttele.

Ohjeella tulee noin 70 kpl ihan hyvän kokoisia rinkilämunkkeja.

CIMG7459.jpg

Munkit voidaan myös pakastaa, sokeroituina tai kuten yleensä suositellaan sokeroimattomina. Sokeroidaan siis vasta sulatuksen jälkeen. Itse en ole kyllä suurtakaan eroa tavoissa huomannut.  

Lisäys 24.2.2011. Yleensä aina sulatan sokeroidut pakastetut munkit ihan vaan vadilla/lautasella huoneenlämmössä ja ehdottomasti poisotettuina muovipussista. Tokihan tuoreemman oloinen on pakastimesta otettu hieman lämmäytetty munkki ja sen pintaan sokerointi, melkein kun just tehtyjä