Jauheliha-perunalaatikko on taas kesän jälkeen palannut erilaisina versioina ruokapöytäämme. Postauksen laatikkoruoka valmistui alla olevalla ohjeella.
Jauheliha-perunalaatikko (vähän porkkanaakin seassa ja nesteenä munamaito)
1,3 kg kuorimattomia perunoita (minulla oli yleisperunaa)
400 g naudan jauhelihaa (minulla 10%)
1 iso porkkana kuorittuna ja raastettuna karkeaksi
2 isoa keltasipulia
suolaa (noin 1 tl)
paprikajauhetta (noin 2 tl)
jauhelihamaustetta (noin 2 tl)
mustapippuria myllystä ainakin 10 kierrosta
valkosipulia (laitoin 3 kynttä raastettuna)
Munamaito
5 dl täysmaitoa
2 dl ruokakermaa (tai tämäkin maitoa)
3 isoa kananmunaa
suolaa (½ -1 tl, laitoin isomman mukaan hienoa merisuolaa ja meille oli passeli määrä)
paprikajauhetta ripsaus
Valmistaminen
Kuori (jättää kuorimatta, joka tykkää tehdä niin) ja viipaloi perunat. Huuhtele viipaleet kylmällä vedellä (minä huuhtelen edelleenkin, koska haluan tärkkelyksen vähemmäksi)
Paista jauheliha kuumalla pannulla ilman lisättyä rasvaa. Lisää sekaan loppupuolella hienonnettu sipuli ja porkkanaraaste kuullottumaan. Mausta seos. Makuja saa olla ihan täräkästi.
Laita puolet perunoista laakean uunivuoan pohjalle, sitten jauhelihaseos ja loput perunat päälle. Nämä vois tietty latoa nätisti lomittainkin, vaan ei minun kärsivällisyys piisaa moiseen.
Sekoita munamaidon ainekset hyvin sekaisin ja kaada munamaito vuokaan. Sitä pitäisi olla niin että lähes kaikki ainekset peittyvät.
Kypsennä laatikkoa ihan vähän alle 200 asteisessa uunissa noin 1½ tuntia. Esim perunalajike ja perunaviipaleiden paksuus vaikuttavat kypsymiseen. Kypsymisen loppupuolella voi laittaa lämpöä vähän pienemmälle. Kaksikin tuntia voi antaa laatikon hautua miedommassa uunissa. Parempi ylikypsää kuin alikypsää.
Uuniin...
Valmis laatikko reilun 1½ tunnin kuluttua. Minä en laita kantta/foliota laatikolle kypsymisen aikana.
Kaikki ei tykkää laatikossa hyytyneestä munamaidosta, mutta kun on lapsuudesta lähtien siihen tottunut, niin eipä sen ulkonäköä osaa kauhistella. Kyllä minäkin joskus vaihteeksi teen tätäkin laatikkoa käyttäen lihalientä nesteenä, mutta useimmiten kuitenkin meillä syödään muna-maitoversiota.
Kommentit