IMG_20220812_113106.jpg

Tällaisen gluteenittoman marjatortun tein yhdeksi kakuksi miehen syntymäpäiväpöytään. Oli kyllä ihanaa, kun oli käytettävissä vielä tuoreita marjoja.

Tämä marjapiirakka/marjatorttu on muunnos tästä iki-ihanasta  marjatortusta. Olen tehnyt tällä ohjeella lähes kaikilla mahdollisilla marjoilla, milloin ohjeen pohjalla (mikä kostutetaan maidolla) milloin ohuella sokerikakkupohjalla. Täytteessä tykkään käyttää enemmän rahkaa mitä ranskankermaa, vaan makuasioitahan nuokin ovat. Täyte makeutetaan fariinisokerilla ja joskus täyte vaan tulee jostain kumman syystä liian löysää, varsinkin jos sitä aikoo laittaa paksun kerroksen. Monet jämäköittävät täytettä vaniljakreemijauheella, mutta minä laitoin nyt siihen ihan liivatetta.

IMG_20220812_113109.jpg

Kuvan marjatorttu on koottu seuraavasti:

Pohja: ohut (perunajauhoilla tehty) sokerikakkupohja (minulla oli valmis pohja mistä leikkasin 1 kerroksen TAI tekee vaikka kääretorttulevyn ja ottaa siitä pohjan TAI tekee alkuperäisen ohjeen mukaisen paistetun pohjan)

(Pohjan päälle laitoin ohuen kerroksen muusattuja mansikoita.... tätä kerrosta en laita aina. Ihan hilloa/marmeladiakin voisi käyttää)

Täytekerros:

(tulee ihan paksu kerros täytettä, kun kakun halkaisija oli noin 24 cm)

2½ - 3 dl vispikermaa (laitoin 3 dl)
250 g prk rahkaa
noin 1 dl fariinisokeria
2 tl vaniljasokeria
(muuta sokeria?)
3 liivatelehteä (2 g painoisia) TAI vaniljakreemijauhetta
2 rkl vettä (tätä ei tarvita, jos käyttää vaniljakreemijauhetta)

Täytteen valmistaminen käyttäen liivatelehtiä: Laita liivatelehdet likoamaan 10 minuutiksi runsaaseen kylmään veteen. Mittaa rahka kulhoon ja lisää sekaan pehmeä fariinisokeri. Vatkaa seosta kunnes sokeri liukenee....jos jää sokerihippuja, laita seos vähänsi aikaa jääkaappiin, niin sokeri liukenee. Vatkaa kerma eri kulhossa jämäkäksi vaahdoksi ja jätä odottamaan sivuun.

Kuumenna 2 rkl vettä kiehuvaksi. Puristele liivatelehdistä liotusvesi pois. Lisää liivatelehdet kiehuvaan vesitilkkaseen ja sekoita kunnes seos on tasaista. Katso tarkkaan, ettei seokseen jää liivatesäikeitä. Jos seos ei tasoitu, lämmitä sitä varovaisesti ihan hetkinen, seos ei saa päästä kuitenkaan kiehumaan.

Kaada liivateseos rahkaseokseen heti hyvin sekoittaen. Yhdistä seokseen kermavaahto ja sekoita heti tasaiseksi.

Maistele täytteen makeutta. Jos makuusi pitää lisätä makeutta. lisää vaniljasokeria ja tomu- tai hienoa sokeria. Minä en tässä vaiheessa rohkene lisätä farinisokeria, kun se ei aina liukene tasaiseksi.

Laita täyte jähmettymään jääkaappiin paksun puuron vahvuiseksi. Sekoita sitä välillä ja tsekkaa. (joskus pikajähmetän pakastimessakin)

(Jos käytät täytteen sakeuttam,iseen vaniljakreemijauhetta, lisää sitä rahka-kermaseokseen ihan kuiviltaan oman maun mukaisesti. Anna hetken aikaa täytteen tekeentyä kylmässä. Tarkista täytteen makeus.)

Levitä täyte pohjan päälle niin että se on keskeltä hieman korkeampana mitä reunoilta.

Täytteen pinnalle: paljon kotimaisia marjoja...ihan mitkä vaan käyvät, myös happamat marjat. Asettele kotimaiset marjat täytteen päälle niin että koko pinta peittyy marjoilla. Marjat voi tietenkin asetella haluamallaan tavalla. Jos käyttää montaa eri marjaa voi ne laittaa raitoina, kiertäen, sektoreittain...tai miten nyt haluaakaan.

Marjojen pinnalle vielä hyytelösokerista kiille (pakkauksessa olevasta yksinkertaisesta ohjeesta jää minun kädellä tehtynä vähän yli, mutta teen kuitenkin aina koko ohjeen)

IMG_20220812_104955.jpg

Pohja, marjamurskaa ja täyte.

IMG_20220812_110703.jpg

Ja pinta täyteen marjoja. Minä halusin tähän monenlaisia marjoja sikin sokin laitettuina.

IMG_20220812_112936.jpg

Ja vielä hyytelösokerilla tehty kiille marjojen päälle. Minä levitä kiilteen silikonisella pullasutilla ihan ronskilla kädellä ja laitan kiillettä reilusti, niin että marjojen pinta kiiltää nätisti joka paikasta ja pienet onkalot täyttyvät kiilteestä.