CIMG8199.jpg

Tässäpä helppotekoinen ja mehevä omenapiirakka. Kauraseosta ei ole mikään pakko tämänkään piirakan päälle laittaa, mutta kyllähän se kruunaa omenapiirakan.

Omenapiirakka kaurapäällyksellä

(pellillinen piirakkaa, käyttämäni pellin koko 33x35cm)

Taikina:

8 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

(1 kukkura tl jauhettua kardemummaa...jos ei tykkää, jättää pois, tulee silti hyvää piirakkaa)

4 1/2 dl sokeria

4 1/2 dl kerma-maitoa ( eli puolet kermaa ja puolet maitoa)

2 isoa kananmunaa

200 g voita (sulatettuna)

Taikinan päälle:

3 oikein isoa omenaa pieninä kuutioina ( + minä ripsautin pikkuleipien teosta tähteeksi jääneen kaneli-sokeriseoksen noin 2 rkl omenakuutioiden päälle)

Omenoiden päälle kauraseos:

100 g voita (sulattetuna)

3 dl kaurahiutaleita

vähän vajaa 1 dl sokeria

kanelia (laitoin 1½ tl )

Sulata voi. Sekoita kaikki kuivat ainekset kulhossa keskenään ja lisää kulhoon kerma-maito, munat sekä sula voi. Sekoita taikina kunnolla sekaisin (minä teen tämän pallovatkaimella) ja levitä uunipellille leivinpaperin (mulla taasen kaksi päällekkäin) päälle. Puhdista omenat ja leikkaa ne ihan pieniksi kuutioiksi (tai karkeaksi raasteeksi). Levitä omenat piirakan päälle. Sulata kauraseokseen tuleva rasva ja sekoita siihen kaikki muut päällyksen aineet. Ripottele kauraseos tasaisesti piirakan päälle. Paista 175 (ihan vähän yli) asteisessa  uunissa keskitasossa 35-40 minuuttia, piirakan paksuudesta riippuen.Tarkista tikulla piirakan kypsyys keskiosasta. Kuiva tikku = kypsä piirakka.

CIMG8186.jpg

 

CIMG8194.jpg

Minä pakkaan pakastimeen piirakat joskus näin isompina palasina....pellillisen laitoin 6 osaan ja 2 osaa päällekkäin, välissä muovipussi, niin ei ainakaan tartu palat toisiiinsa ja saa tarvittaessa otettua vaan yhden palan.