IMG_20231108_175014_edit_59335043909030.

Näitä pikkupiirakoita leivoin jo viime marraskuussa ystäväperheelle suolaiseksi tarjottavaksi juhliin. Täytteeksi valikoitui savukinkun lisäksi meetwursti antamaan lisämakua maustetun tuorejuuston ja juustoraasteen lisäksi. Taikina on hiivataikina, missä on rasvaa ihan reilusti. Jauhoina voi käyttää pelkästään vehnäjauhoja tai vaikka vehnäjauho-hiivaleipävehnäjauho yhdistelmää, kuten minä laitoin. Leivon tällaiset pikkusuolaiset hyvin harvoin pelkällä valkoisella vehnäjauholla.

Näiden pikkupiirakoiden muoto oli se mikä minua puhutteli jo ekan kerran joskus viime syksynä katsellessani Instassa pyöriviä Reelseja. Eli näissä oli niin, että ensin oli selvillä piirakoiden muoto ja vasta sitten rupesin katselemaan millainen taikina ja täyte. Pohjaksi sekä taikinaan, että täytteeseen otin oman ohjeeni eri mallisista piirakoista ja vähän niitä muuttelin.

Tässä postauksessa olevat suolaiset pikkupiirakat valmistuivat alla olevalla ohjeella. Piirakoiden muotoiluun kannattaa katsoa kuvat.

Moni laittas puolen litran hiivataikinaan 50 g hiivaa, mutta minä tykkään tehdä vähemmällä hiivalla ja ohjeen hiivamäärällä piirakat kyllä kohoavat, eivätkä maistu hiivalle.

Pienet kinkku-meetwurstipiirakat

(minä tein täsät 38 kpl ja sain täytteen riittämään just kaikkiin)
Taikina:
5 dl maitoa (tai puolet maitoa ja puolet vettä)
25 g tuorehiivaa 
2 tl suolaa
1 rkl sokeria
13-14 dl vehnäjauhoja -> kunnes pehmeä taikina (osan = esim. 3 - 4 dl voisi laittaa tummempiakin, esim. hiivaleipäjauhoja tai vaikkapa sämpyläjauhoseosta)
150 g voita sulatettuna/pehmeänä

Täyte:

275 g hyvää savukinkkua (tykkään käyttää esim. Korpelan ylikypsää savusaunapalvilapaa)

175 g meetwurstia (minulla venäläistä, kinkun ja meetwurstin suhdetta voi toki halutessaan säätää)

400 g tuorejuustoa (laitoin chili-paprikatuorejuustoa koko määrän, osa voisi olla myös maustamatonta)

200 g juustoraastetta (minulla oli ihan arkijuustoraastetta)

1 oikein iso suippopaprika

Lisäksi tarvitaan voiteluun kananmuna (+ tilkka vettä)

(halutessaan pinnalle voisi laittaa unikon- tai seesaminsiemeniä tms)

Valmistaminen:

Taikinan valmistaminen (ihan normi hiivataikina)

Lämmitä neste 37 asteiseksi, lietä siihen hiiva, suola ja sokeri. Alusta jauhoilla pehmyt taikina. Lisää rasva joko suoraan nesteeseen alussa tai vasta alustusvaiheessa. Lopputulokseen se ei vaikuta. Jätä taikina pehmeäksi. Kohota taikinaa vähintään 20 min lämpimässä paikassa peitettynä.

Täytteen valmistaminen:

Hienonna kinkku, meetwursti ja paprika ihan pieneksi. Sekoita kaikki täyteainekset sekaisin (= paksua tönkköä seosta)

(Minulla oli hyvää kinkkua ja maustettu juusto, niin lisämakuja en kaivannut täytteeseen. Halutessaan täytteeseen voisi lisätä esim. hienonnettua persiljaa, kevätsipulia, pippuria, valkosipulia)

Leivo kohonnut taikina pyöreiksi aihioiksi ja jätä ne vielä hetkiseksi kohoamaan (ihan vaan siksi, että vähän kohonnut aihio on helpompi kaulita seuraavassa vaiheessa)

Kaulitse kohonneet aihiot muutama kerrallaan jauhotetulla alustalle suorakaiteen malliseksi. Annostele täyte ja muotoile pikkupiirakoiksi. Katso postauksen kuvat. Tokihan taikinasta ja täytteestä voi muotoilla muunkin mallisia pikkusuolaisia esim. sarvia.

Kohota pikkupiirakat hyvin peitettynä lämpimässä paikassa.

Voitele pinta kananmunaseoksella (ja laita halutessasi jotain koristeita esim. unikon- tai seesaminsiemeniä).

Paista pikkupiirakat 200-225 asteisessa uunissa keskitasossa noin 15 min niiden koosta, paksuudesta ja uuninlämmöstä riippuen. Älä ylipaista kuiviksi

 

Toivottavasti alla olevat kuvat selventäisivät tämän mallisen pikkupiirakan tekotapaa.

IMG_20231108_155327_edit_59624080228295.

Pyöreitä taikinapallosia kannattaa edes hetken kohottaa, niin on helpompi kaulita ne levyiksi (minulla oli 13 x 9 cm) Täytettä laitoin kukkurallisen keittolusikallisen jokaiseen. Kannattaa kokeilla muotoilla ekaksi yksi piirakka, niin sais käsityksen piirakan koosta.

HUOM!

Jos sattus käymään niin, että täyte loppuu muutamasta viimisestä kesken, niin aihiot voi paistaa sämpylöiksi. Minulla täyte piisasi kaikkiin piirakoihin.

IMG_20231108_155311_edit_59664971988956.

Keskelle taitettavien suikaleiden päät pitää jäädä aina edellisen alle, etteivät aukea kohotessaan.

IMG_20231108_155309_edit_59677388331764.

Sivuille käännettävät siivekkeet kannattaa laittaa vähän päällekkäin, niin pysyvät kiinni kohotessa.

IMG_20231108_163848_edit_59562286984829.

Hyvin kohonneet pikkupiirakat voidellaan kananmunaseoksella ennen paistoa. Minä en näihin halunnut laittaa mitään pintakoristelua, että muoto pääsee oikeuksiinsa. Unikon- tai seesaminsiemeniä voisin kuvitella näihin ripoteltavan pinnalle, jos jotain haluais laittaa.

IMG_20231108_165018_edit_59536609731297.

Paistossa kannattaa olla skarppina, ettei tule liian kuivia. Taikinaosuus on kuitenkin niin ohut.

IMG_20231108_174948_edit_59430189921389.

Valmiit pikkupiirakat. Sen verran hitaita nämä piirakat oli muotoilla minun "nakkisormillani,"etten ihan satoja kappaleita näitä yksin ruppeis tekemään. Teen ehottomasti uudemmankin kerran tällaisen inhimillisen määrän.