CIMG3571.jpg

Aina joskus tarvitseisi gluteenitonta nopeatekoista tarjottavaa, siksi halusin kokeilla kotikokin lettuja/vohveleita perunajauhoilla tehtynä. Gluteenittomia jauhosekoituksia meidän kaapista harvemmin löytyy, ainakin vielä nyt.

Minulla oli tarkoitus tehdä vohveleita vain puolikas annos, mutta ajatuksissani mittasinkin koko annoksen määrät. Makuja lisäsin ohjeeseen totuttuun tapaan. Suolaa (ei ollut ollenkaan) ja kardemummaa, koska pelkäsin perunajuhojen mauttomuuden tuntuvan vohveleissa kuivana puperruksena. Keittiön kaappien siivouksessa löytyi maissitärkkelysjauhoja liian monta pakkausta, siksi laitoin näihin puolet sitä.

Vaikka nyt suurin piirtein osaan arvioida kuinka paljon mistäkin ohjeesta tulee, niin siltikin kaipaisin ohjeisiin tekijältä kpl määriä. Enkä nyt tarkoita mitenkään erityisesti vain tätä ohjetta, vaan yleensä ohjeita.

 

Gluteenittomat vohvelit (perunajauhoilla tehtynä)

(minulla tuli 13 kpl vohveleita)

3 kpl kananmunia

1 dl sokeria (alkuperäisessä ohjeessa oli 2 dl, mutta myös vihjaus, jotta puolikkaalla määrälläkin toimeen tulee.

2 dl öljyä (määrä tuntuu hurjalta, mutta laitoin koko määrän tehdessäni ekaa kertaa tällä ohjeella)

6 dl perunajauhoja (laitoin puolet maissitärkkelysjauhoja, koska niitä oli kertynyt paljon kaappiin)

2 rkl leivinjauhetta (eli 6 tl, tätä voisi varmaan vähentää)

2 rkl vaniljasokeria

vähän vajaa 1 tl suolaa (oma lisäys. alkuperäisessä ohjeessa ei ollenkaan)

(1½ tl kardemummaa jauhettuna, oma lisäys, ei ole välttämätön)

2 dl maitoa (+ lisäsin pikkuisen lorauksen paistettuani yhden koevohvelin)

Lisäksi tarvitaan vohvelipannun rasvaukseen öljyä tai muuta rasvasulaa

Valmistaminen

Vatkaa munat ja sokeri sekaisin. Lisää kaikki muut ainekset ja sekoita ripeästi tasaiseksi taikinaksi. Maistele taikinaa. Suolaisuus? Muita makuja?  

Kuumenna vohvelipannu ja rasvaa ylä ja alapuoli hyvin. 

Annostele taikinaa keittokauhallinen ja paista kauniin väriseksi vohveliksi ihan tavalliseen tapaan.

Tarjoa lisänä hilloa, marjoja, jätskiä, kermavaahtoa.... mitä nyt haluaakaan.

CIMG3550.jpg

Vasemmalla sydämen mallinen on alkuperäisellä ohjeella tehty. Halusin vohveleista vähän ohuempia, joten lisäsin maitolorauksen taikinaan. Kardemumma ei valmiissa vohveleissa maistunut paljoa. Näistäkin saisi söpöjä pieniä tarjottavia, kun erottelisi sydämen malliset osaset ja pursottaisi kerman ja koristelisi vaikkapa mansikoilla.

CIMG3561.jpg

Meillä oli kyllä vohveiden kanssa tuoreita mansikoita ja vaniljajäätelöä, mutta yhtään kuvaa ei jostain syystä kamerasta löytynyt vohveleista lisäkkeineen. Kiitos vieraalle, joka toi tullessaan mansikat. Jätskiä oli omassa pakastimessa.

Kyllä minä jatkossakin tarvitessani gluteenittomia vohveleita tätä ohjetta käytän. Myös lettujen paiston pitäisi onnistua samalla ohjeella, maitoa vaan nesteeksi vähän enemmän ja koevohveli/koelettu kannattaa kyllä aina paistaa ja maistaa.