Raparperit ovat kasvaneet jo isoiksi, vaan enpä ole ehtinyt tekemään mitään aikaisemmin. Viime perjantaina leivoin kylään viemisiksi muutamaa sorttia ja tämä raparperipiiras on ollut kokeiltavien listalla siitä asti kun yhytin ohjeen Sitruunaruoho-blogista nimellä ihan paras raparperipiiras.

 

Kinuski ja raparperi... ei voi olla paha yhdistelmä ... eikä ollutkaan ja niin helppotekoinen piiras, eikä tartte monia aineitakaan.... jokohan tuli kehuttua riittävästi, vai kirjoitanko vaan yksinkertaisesti, jotta kannattaa kokeilla

 

Kinuskinen raparperipiiras

Pohja:

75 g voita tai margariinia

1½ dl sokeria

1 muna

3 dl vehnäjauhoja

1 tl leivnjauhetta

1 dl maitoa

 Päälle:

4-5 kpl raparperin varsia (kuorittuna)

2 dl kinuskikastiketta (kaupankin kelpaa....riirräisikö hieman vähempikin määrä kastiketta?) 

Laita uuni kuumenemaan lähes 200 asteeseen. Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi ja yhdistä siihen muna seostav atkaten. Sekoita jauhot ja leivinjauhe ja lisää ne taikinaan  vuorotellen maidon kanssa. Sekoita taikina tasaiseksi. Laita taikina voideltuun piirasvuokaan ( tai laita rypistetty leivinpapaeri 30 cm halkaisijaltaan olevaan tasapohjaiseen kakkuvuokaan, kuten  minä tein) ja taputtele tasaiseksi (kättä voi kastella jauhoissa), nosta myös matalat reunat taikinasta. Ripottele päälle raparperipalat (saa olla ihan reilun paksu kerros, enemmänkin mitä minulla kuvan piirakassa) ja valuta kinuskikastike piirakan pinnalle. Paista piiras n. 200 asteisessa uunissa 25-30 minuuttia. tarkista tikulla kypsyys piirakan keskeltä ( ei taikinaa tikussa = kypsä piiras). Seuraile kypsymisen loppuvaiheessa, ettei piiraasta tule liian tummaa.

Ohjeella tulee lusikalla syötävää, pehmoista piirakkaa...ainakin minulla tuli näin ekalla kerralla tehtynä.

 

... tällaisena kinuskinen raparperipiiras meni uuniin... raparperia olisi voinut olla vaikka vieläkin enemmän ja kun teen itselle tätä tällä viikolla, laitan hieman vähemmän kinuskikastiketta. Ohjeessa olevalla määrällä ei tule äklömakeaa, vaan tykkään itse kirpakasta makeasta ja makeankaan ei tarvitse ihan kauhean makeaa olla. Makeanpersot hurauttakaa koko 2 dl purkillinen kinuskikastiketta piiraaseen .

Hyvää tällaisenaan, vaan ei jätskipala, löysä kermavaahtopallukka tai vaniljakastikekkaan annosta huonontaisi .