Piparipäällysteisiä pullia teki mieli ja tässä samalla sain kokeiltua myös kauan aikomani pipariohjeen.
Piparipäällysteiset pullat
Hyvää pehmoista pullataikinaa esim. mäillä suhteilla
6 dl vettä (tai maitoa)
50 g tuorehiivaa
2 dl sokeria
1½ tl suolaa
1 kukkura rkl kardemummaa
1 iso muna
150 g rasvaa (voita/margariinia)
puolikarkeita vehnäjauhoja (sopivasti, jotta pehmoinen pullataikina)
Lisäksi tarvitaan ruskeaa piparitaikinaa käyttäen esim tätä nyt käyttämääni ohjetta tai halutessasi valkoisen piparin pullan päälle, löytyy ohje täältä.... tai mitä ohjetta nyt itse kukin haluaakaan käyttää.
Voiteluun munaa
Kohota pikkupullat hyvin. Voitele pullat munalla ja laita raaka pikkuleipä pullan päälle...tähti tai perinteisen piparin mallinen. Tarkoitus on, että pipari on pullan keskellä päällä ja reunoilta näkyy ihan selkeästi pullaa. Sitten vaan pullat paistumaan noin 200 asteiseen uuniin kypsiksi. Aikaa menee 15-20 min. Kovin ei ötkyillä paiston kanssa kannata, ettei pulla jää taikinaiseksi pikkuleivän alta.
Olen joksus kokeillut laittaa pikkuleivän osittain paistetun pullan päälle, vaan koin sen turhan hankalana... kun pulla on tarpeeksi kohonnut ja piparitaikina ok, ei piparin pitäisi kauheasti repeillä pullan päällä. Pieni repeily on ihan nättiä.
Menossa uuniin paistumaan...
Osassa pullia menee päällys vinoon...ei vissiin ihan sihti mulla pelannut pikkuleipien laitossa, van ei anneta sen häiritä. Ei vaikuta makuun. Näistäkin pullista suuri osa päätyi "joulukukkapaketteihin."
Lopputaikinasta tein 2 pellillistä ihan tavallisia kaneli-sokertäyttelsiä lehtipullia, ettei tartte piparipullia ihan juhannukseen asti syödä....
Kanelitäytteisiin pulliin ei vaan kyllästytä...
Kommentit