CIMG5481.jpg

Piparipäällysteisiä pullia teki mieli ja tässä samalla sain kokeiltua myös kauan aikomani pipariohjeen.

Piparipäällysteiset pullat

Hyvää pehmoista pullataikinaa esim. mäillä suhteilla

6 dl vettä (tai maitoa)

50 g tuorehiivaa

2 dl sokeria

1½ tl suolaa

1 kukkura rkl kardemummaa

1 iso muna

150 g rasvaa (voita/margariinia)

puolikarkeita vehnäjauhoja (sopivasti, jotta pehmoinen pullataikina)

Lisäksi tarvitaan ruskeaa piparitaikinaa käyttäen esim tätä nyt käyttämääni ohjetta tai halutessasi valkoisen piparin pullan päälle, löytyy ohje täältä.... tai mitä ohjetta nyt itse kukin haluaakaan käyttää.

Voiteluun munaa

Kohota pikkupullat hyvin. Voitele pullat munalla ja laita raaka pikkuleipä pullan päälle...tähti tai perinteisen piparin mallinen. Tarkoitus on, että pipari on pullan keskellä päällä ja reunoilta näkyy ihan selkeästi pullaa. Sitten vaan pullat paistumaan noin 200 asteiseen uuniin kypsiksi. Aikaa menee 15-20 min. Kovin ei ötkyillä paiston kanssa kannata, ettei pulla jää taikinaiseksi pikkuleivän alta.

Olen joksus kokeillut laittaa pikkuleivän osittain paistetun pullan päälle, vaan koin sen turhan hankalana... kun pulla on tarpeeksi kohonnut ja piparitaikina ok, ei piparin pitäisi kauheasti repeillä pullan päällä. Pieni repeily on ihan nättiä.

CIMG5462.jpg

Menossa uuniin paistumaan...

CIMG5472.jpg

 

CIMG5474.jpg

Osassa pullia menee päällys vinoon...ei vissiin ihan sihti mulla pelannut pikkuleipien laitossa, van ei anneta sen häiritä. Ei vaikuta makuun. Näistäkin pullista suuri osa päätyi "joulukukkapaketteihin."

CIMG5492.jpg

Lopputaikinasta tein 2 pellillistä ihan tavallisia kaneli-sokertäyttelsiä lehtipullia, ettei tartte piparipullia ihan juhannukseen asti syödä....

CIMG5498.jpg

Kanelitäytteisiin pulliin ei vaan kyllästytä...