IMG_20211023_151808.jpg

Pitkästä aikaa tein vuokalihamureketta alla olevalla ohjeella. Varsinaista kastiketta ei meillä tällaiselle aterialle välttämättä kaivata, kun peruna on muusin muodossa, mutta tein lisukkeeksi kermassa haudutettua sipulia mikä toimitti sekä kostukkeen, että lisukkeen virkaa.

Minä käytän lihaksi murekeseokseen pelkästään naudan jauhelihaa (ja sekin on 10%), vaan jokainenhan voii tehdä siitä lihasta mistä tykkää. Minä laitoin juustoksi juustoraasteiden jämiä, mutta sinihomejuusto tai fetajuusto käyvät oikein hyvin murekkeeseen, tällöin kannattaa suolamäärää vähentää.

Juustoinen vuokalihamureke

400 g naudan jauhelihaa

½ dl korppujauhoja

2 dl maitoa, vettä tai kermaviiliä (minä laitoin noin 1 dl kermaviilin jämiä ja loput maitoa)

1 oikein iso keltasipuli hienonnettuna + rasvaa sipulin freesaamiseen

1 kananmuna

2-3 dl juustoraastetta

suolaa ( vähän vajaa1 tl)

1 valkosipulin kynsi hienonnettuna

paprikajauhetta ( vajaa tl)

mustapippurirouhetta ( vajaa tl)

sinappia (n.1 rkl)

ketsuppia (n.2 rkl)

(halutessaan voi lisätä 1 tl perunajauhoja...joskus laitan, joskus en)

Pinnalle 1-2 rkl korppujauhoja, ei ole välttämätön

Valmistaminen

Sekoita neste ja korppujauhot ja yhdistä siihen kaikki muut ainekset, sipuli freesattuna.

Kypsennä pieni pala mikrossa ja tarkista maustemäärä mieleiseksesi.

Laita murekeseos (voideltuun) uunivuokaan ja painele tasaiseksi. Ripottele halutessasi vähän korppujauhoja päälle.

Kypsennä mureke n. 200 asteisessa uunissa 40 - 60 min. Kypsymisaika riippuu murekkeen paksuudesta. Hyvin ohut mureke kypsyy jo vaikka 30 minuutissa esim pienessä piirakkavuoassa. Leikkaa mureke kypsentämisen loppupuolella viipaleiksi/sektoreiksi ja jatka vielä kypsentämistä. Tai leikkaa vasta täysin kypsä mureke annospaloiksi.

Anna murekkeen tekeytyä peitettynä noin 10 min. ennen syöntiä.

Huom! vuokamuremassa saa olla löysempää mitä pötköksi tehtävä. Murekkeesta saattaa irrota nestettä kypsentämisen aikana, mutta kun mureke tekeytyy/vetäytyy, niin neste imeytyy takaisin murekkeeseen.

CollageMaker_20211026_152943784.jpg

Minä tein tällä kertaa tarkoituksella tällaisen korkean murekkeen, siksi laitoin näin pieneen vuokaan kypsymään.

IMG_20211023_151742.jpg

Kermasipulit kahdelle tällaisesta ruoasta tykkäävälle: 2 keskikokoista keltasipulia kuorittuna ja leikattuna ohuiksi lohkoiksi + voita laitetaan kattilaan ja annetaan sipulien freesaantua miedolla lämmöllä, lisätään (ruoka)kermaa reili 1 dl, mausteeksi pieni raastettu valkosipulinkynsi, suolaa, soijakastikeloraus, paprikajauhetta ja mustapippuria ja annetaan seoksen hautua kunnes kerma on sakeaa ja sipulit oikein pehmoisia. Maistellaan.

Täältä löytyy iso piirakkavuoassa kypsennettävä vuokalihamureke.

Täytetyn vuokalihamurekkeen ohjeen löydät täältä (kuvat vuodatus hukkasi aikoinaan)

Pekonipäälysteinen vuokalihamure ohje täällä. Tässä on sipulikeittoa mausteena, vaan seoksenhan voi jokainen maustaa oman maun mukaiseksi mielimausteilla.

original_e0aefe72-0cd5-4150-abf3-8f49b3a

Loput murekkeesta syötiin lämmitetttynä uunissa tehtyjen kermaperunoiden (yleisperunaa suikaleina, ruokakermaa, freesattua sipulia, paprikajauhetta, suolaa, mustapippuria. Uunissa lähes tunnin laakeassa vuoassa) ja salaatin kera.