CIMG7218.jpg

Halusin leipoa jotain pikkusuolaista pakastimeen vastaisuuden varalle ja muutamalle ystäväperheelle ystävänpäivän kunniaksi. Tein eilen illalla rahkavoitaikinan  ja jauhelihatäytteen pakasterasiaan valmiiksi jääkaappiin, joten leipominen pääsi sutjakkaasti käyntiin tänä aamuna.

CIMG7194.jpg

Olin sen verran runsaskätinen täytteen laitossa nyytteihin, etten ihan saanut täytettä piisaamaan koko taikinamäärälle,

joten tein lopputaikinasta muutaman tällaisen piirakan foliovuokiin.

Nyytit syntyivät tällaisella ohjeella...

 

Pienet jauhelihanyytit

(noin 55 kpl, kun yhden taikinaneliön koko 8x8 cm -> valmiit nyytit ovat pieniä kooltaan, kahvipöytään passeleita)

Rahkavoitaikina

550 g puolikarkeita vehnäjauhoja

500 g voita (tai leivontamargariinia)

2 tl leivinjauhetta

vähän vajaa 1 tl suolaa

500 g maitorahkaa

Täyte:

400 g naudan jauhelihaa (käytän 10%)

1 iso keltasipuli oikein hienoksi hiienonnettuna

6-7 dl keitettyä riisiä (eli raakaa riisiä noin  2½ dl ... yleensä käytän puuroriisiä, mutta nyt keitin tummaa pitkäjyväistä riisiä lihapata-aterialle sen verran reilusti, että sain samalla näihin keitetyn riisin.)

kermaa/ruokakermaa (noin 1 dl)

pippuria, paprikajauhetta, aromisuolaa, suolaa

Lisäksi tarvitaan

1 kananmuna nyyttien voiteluun

Muita koristeita esim. unikonsiemeniä tai seesaminsiemeniä koristeeksi (en laittanut mitään kanssasyöjän toiveesta)                     

Taikinan tekeminen:

Mittaa kulhoon jauhot, leivinjauhe ja suola ja sekoita ne sekaisin.Paloittele rasva pieninä paloina sekaan ja nypi se kuivien aineiden sekaan -> ryynimäinen seos, ei saa olla isoja rasvaklönttejä. Lisää maitorahka ja vaivaa taikina hyvin sekaisin tasaiseksi taikinaksi. laita taikina muovipussiin. Taputtele pussin päältä hieman levymäiseksi ja laita jääkaappiin/muuhun kylmään. Pakkasella ulkonakin jähmettyy taikina nopeasti. Periaatteessa rahkavoitaikinan voi tehdä heti leivonnaiseksi, mutta yleensä teen taikinan jo edellisenä iltana jääkaappiin.

Täytteen valmistaminen

Laita riisi vesi kiehumaan ja humpsauta sitten riisit kiehuvaan veteen. mausta vesi suolalla. Anna riisin kiehua kypsäksi ja valuta vesi pois. Kun riisit kiehuvat, ruskista jauheliha kuumalla paistinpannulla samalla hieroen sitä mahdollisimman pieneksi. Lisää sipulit pehmenemään sekaan. Yhdistä jauhelihan sekaan keitettyä riiiä ja mausteita. Pehmennä + sido aineksia yhteen ruokakermalla. laita kermaa varovaisesti pieni loraus kerralla, ettei täytteestä tule liian löysää....minulla meni kermaa noin 1 dl. Täyte saa ja pitää olla ihan reilusti maustettua, jotta nyytistä tulee maukas. Säilytä täyte kannellisessa rasiassa kylmässä, kunnes se tarvitaan.

Nyyttien tekeminen:

Kaulitse taikina jauhoisella alustalla ohueksi ( noin ½ cm) levyksi....helpompi käsitellä, jos puolittaa ensin  taikinan. Leikkaa leivinpaperista 8-10 cm leveä (minä leikkaan yleensä kaksinkertaisena...on jämäkämpi)  suikale ja leikkaa sen avulla samankokoisia neliöitä taikinapyörällä, veitsellä tai pitsaleikkurilla leikaten. Laita jokaiseen neliön keskelle täytettä kukkura rkl ja ummista neliöt nyytiksi. Minä en koskaan voitele yhdistämiskohtia vaan nipistän ne vaan reilusti kiinni kiertäen päät matalammiksi. Nyytit pysyvät kyllä hyvin kiinni, kun taikina on kaulittu riittävän ohueksi ja ummistusnipistäminen tehdään riittävän ronskisti.

Laita nyytit pellille leivinpaperin päälle....saa laittaa aika lähekkäin, eivät leviä paljoa kypsyessään.

Vatkaa voitelukananmunan rakenne rikki ja voitele nyytit.

Paista nyytit 200 asteisessa uunissa 15-20 min nyyttien koosta, taikinan paksuudesta yms. riippuen. Huomioi, että rahkavoitaikina ruskistuu helposti.

HUOM! sen verran reilusti laitoin täytettä nyytteihin, että pikku nokare taikinaa jäi ilman täytettä, joten tein siitä oikein ohutpohjaisia pieniä kinkkupiirakoita 5 kpl...kuva postauksen lopussa. Periaateessa täytteen olisi siis pitänyt piisata tuolle taikinamäärälle.

CIMG7174.jpg

Itse olisin havitellut näihin hieman värikkäämpää täytettä, mutta pyynnöstä mentiin näin pliisulla. Mausteista tuorejuustoa (silloin en olisi laittanut ollenkaan kermaa täyteeseen)  ja paprikaa ihan pieninä kuutioina olisin näihin halunnut laittaa....meninkin kysymään kanssasyöjältä, että millaisia haluaa ja vastaukseksi sain, että tee semmosia tavallisia. Makua näissä kyllä oli, kun maustoin täytteen ihan reilusti mausteilla.

CIMG7179.jpg

Minä ummistan nyytin niin että otan ensin sormien väliin vastakkaiset kulmat ja sitten vasta toiset kulmat...koko ajan sormilla ote ja riittävän kaukaa, jotta päälle tulee tuollainen tursake, mistä voi kiertää ja sitten sen painaltaa takaisin matalammaksi. Ihan ronskit otteet saa siis olla.

CIMG7182.jpg

Voiteluahan ei mikään pakko ole nyyteille tehdä, mutta kun olen tottunut kiiltävään pintaan, niin vanhanaikaisesti vielä voitelen tällaisetkin. Itse olisin halunnut laittaa näihin unikonsiemeniä koristeeksi, mutta kanssasyöjän pyynnöstä jätin ne pois.

CIMG7186.jpg

Eka pelti uunista ulos... ohjeella tuli 4 pellillistä nyyttejä ja lisäksi taikinasta riitti 5 pikkupiirakkaan pohja.

CIMG7200.jpg

Tämän hetken uunini ei kauhean tasaisesti paista, mutta jotkuthan tykkäävät tummemmista ja toiset taasen hyvinkin vaaleista. Itse tykkään, että tällaisissa leivonnaisissa saa olla väriä ihan kunnolla niin päällä kuin pohjassakin.

CIMG7209.jpg

CIMG7189.jpg

Näiden 5 pienen (piirakoiden halkaisija on lähes 10 cm) folioon tehtävän piirakan täyte syntyi seuraavilla aineksilla; 14 siivua leikkelekinkkua, ½ paprika pieninä kuutioina, 1 dl kermaviiliä, 1 muna, kukkura rkl chili-paprikatuorejuustoa, noin 1½ dl raastettua turunmaa juustoa, mustapippuria myllystä, aromisuolaa, suolaa, paprikajauhetta, 1 pieni hienonnettu valkosipulin kynsi....kaikki täyteainekset sekaisin ja täytteen maistelu ja sitten vaan jaetaan foliovuokiin, mihin on ensin laitettu ohuet taikinapohjat. Piirakat paistetaan vähän alle 200 asteisessa uunissa kypsiksi...mulla meni aikaa lähes 25 min.

CIMG7222.jpg

Valmiissa piirakoissa on todella ohut pohja ja paljon täytettä. Hyvin pysyivät kuitenkin muodossaan, onhan nuo foliovuoat sen verran jämäköitä.