IMG_20210216_182530.jpg

Viime viikolla tein pitkästä aikaa makeaa piirakkaa. Mies kun uravoitsu ja osti appelsiini-omenaämpäreitä useammankin kappaleen (kun niin halvalla sai), niin on ollut omppujakin tuhottaviksi. Olivat sellaista lajiketta, että sellaisenaan ei syötyä tullut. Tähän piirakkaan saa käytettyä 3 - 4kpl isoja omenoita. Lisäksi laitoin raakan pohjan päälle vielä lisämakua antamaan lähiaikoina usein käyttämääni ananasgreippitäytettä. Sen tilalle voisi laittaa vaikka aprikoosi- tai appelsiinimarmeladia. Siitäkin omituinen omenapiirakka minun tekemäkseni, ettei tässä ole mausteena yhtään kanelia. Ihmeitten aika ei olle ohi.

IMG_20210216_132709.jpg

Tmä on jälleen kerran yksi muunnos iki-vanhasta piirakkaohjeesta, myös maisemakahvilan piirakkana tunnettu. 80-luvulla tätä nimitettiin vaan esim rahkapiirakaksi. Just sama ohje. Minä olen vähentänyt soodan määrää ja lisännyt leivinjauheen määrää, koska en tykkää soodan aiheuttamasta väristä taikinassa, enkä kyllä soodan maustakaan (paistsi kanelimuroleivissä). Sokerimääriä olen myös vähentänyt paljon, varsinkin tästä piirakasta, kun käytin rahkaksi vaniljarahkaa. Ja lisäksi meillä kun makeakaan ei saa olla äklömakeaa.

Tämmöisellä ohjeella syntyi minusta mehevä ja hyvä ei kanelinen omenapiirakka.

Omenapiirakka (eikä yhtään kanelia mausteena)

(minulla pellin koko on 34x37 cm ja ohjeella tuli ihan tavallisen paksuinen piirakka kts. kuvat)

Muruseos

8 dl vehnäjauhoja

2½ dl sokeria (meillä tykätään vähemmän sokerisesta, oikein makeasta tykkäävät laittakaa enemmän)

3 tl leivinjauhetta

1 tl soodaa

2 tl vaniljasokeria

250 g voita sulatettuna

(½ tl suolaa, oma lisäys, kannattaa laittaa, tehostaa muita makuja)

Piirakan pohja

2/3 muruseoksesta

2 dl piimää

1 muna

Piirakan täyte

noin 2 dl voimakkaan makuista marmeladia esim aprikoosi- tai  appelsiinimarmeladia tms. minulla ananasgreippitäytettä (Ostettu ylivieskan Justuksesta)

_____________________

8-10 dl omenaa paloiteltuna paloina (enemmänkin voi laittaa isolle pellille)

_____________________

500 g maitorahkaa (jos käyttää makurahkoja, kannattaa sokeria vähentää reilusti, laitoin vaniljarahkaa 2 prk

½ dl sokeria (alkuperäisessä ohjeessa 2 dl)

2 isoa kananmunaa

1 rkl vaniljasokeria

Piirakan pinnalle

1/3 muruseoksesta (mittasin tämän ja se on 4 dl)

Valmistusohje

1.  Valmista ensin muruseos. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää lopuksi voisula. Sekoita murumaiseksi seokseksi.  Ota muruseoksesta sivuun 1/3 (= 4 dl). Se säästetään piirakan pintaa varten.

2. Sekoita piimä ja muna keskenään ja lisää seos jäljelle jääneeseen (2/3) muruseokseen. Sekoita taikina tasaiseksi ja levitä leivinpaperilla peitetylle korkeareunaiselle uunipannulle... ihan reunoille asti. Minulla uunipellin koko 34x37 cm ja piirakasta tuli valmiina muhkea piiras.

3. Levitä marmeladi raakan pohjan päälle.

    Pese, kuori ja paloittele/kuutioi omenat aika pieniksi. Levitä kuutiot marmeladin päälle, ihan reunoille asti.

4. Sekoita loput rahkatäytteen ainekset keskenään ja kaada tasaisesti piirakan päälle. Tarvittaessa rahkaseosta saa tasoitettua esim. lusikalla.

Viimeistele piirakka ripottelemalla päälle muruseos, myöskin tämä ihan reunoille asti.

5. Paista piirakkaa 175- 200 asteisessa uunissa keskitasolla noin 35 - 45 minuuttia riippuen uunin lämpötilasta ja piirakan paksuudesta. Mieluummin vähän pidempään, miedommassa uunissa.

6. Jäähdytä piirakka ja leikkaa se halutun kokoisiksi annospaloiksi.

IMG_20210216_142156.jpg

 

IMG_20210216_182301.jpg

En ole muistanut kysyä ystäviltä kommentteja täsät piirakasta, sillä tästäkin lähti kahteen ystäväperheeseen maistiaissiksi neljännespellilliset. Meistä itsestämme tämä oli hyvää.