CIMG7992.jpg

Juustosarvia tulee leivottua usein. Tässä yksi paljon käyttämäni ohje. Näitä sarvia ei tarvitse kohotella, kun kohotusaineena on leivinjauhe.

Juustosarvet

(24 kpl)

Taikina
8 dl vehnäjauhoja
6 dl juustoraastetta (mikä vaan tavallinen juustoraaste käy)
4 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa (tällä suolamäärällä tullee jo ihan kunnolla makua, älä vaan laita enempää....)
200 g voita (tai margariinia)
3 dl kylmää maitoa (+ tarvittaessa pieni loraus lisää)

(jotain täytettä esim. juustoraastetta, kinkkusuikaleita, savukalaa, minä en näihin sarviin laita usein miten mitään täytettä)

Voiteluun 1 muna + tilkka vettä

Pinnalle juustoraastetta tai seesamin- ja/tai unikonsiemeniä tai ei mitään koristeita
 

Valmistaminen

Paloittele kova rasva veitsellä pienemmiksi paloiksi. Sekoita kuivat aineet keskenään, myös juustoraaste. Yhdistä rasva ja kuivat aineet ja nypi seos ryynimäiseksi. Nyppimisvaiheen voi tehdä myös niin, että ottaa aineksia kulhon yläpuolella kämmenien väliin ja hieroo ne sekaisin, tiputtaa ainekset kulhoon ja taas uusia aineita kämmenien väliin ja hieroo käsiä vastakkain jne. Varsinkin isompia määriä tehtäessä, on huomattavasti nopeampi ja helpompi tapa.

Lisää joukkoon kylmä maito ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Minä jouduin lisäämään tässä vaiheessa pienen lorauksen maitoa saadakseni hyvän taikinan.

Jaa taikina jauhotetulla pöydällä kolmeen osaan.

Kaulitse osa kerrallaan pyöreäksi ohueksi levyksi.

Leikkaa levy terävällä veitsellä/taikinapyörällä/pitsaleikkurilla kahdeksaan sektoriin ja kääri sarviksi siten, että aloitat käärimisen leveämmästä päästä. (halutessaan voi laittaa jotain täytettä kolmion leveämpään päähän ja vasta sitten rullata.
Laita sarvet leivinpaperin (mulla jälleen kaksinkertainen leivinpaperi pellillä) päälle pellille ja taivuta kaareviksi sarviksi. Liitoskohta alas keskelle, jotta sarvi pysyy kiinni.  

Voitele sarvet munalla ja ripottele pinnalle juustoraastetta tai muuta koristetta.

Paista sarvet noin 200 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia. Paistoaika 15-20 min.  Seuraa paistumista, etteivät sarvet tummu liian tummiksikaan.

CIMG7990.jpg

Syö sarvet tällaisinaan tai täytä halkaistuna kasviksilla ja eri leikkeleillä.

CIMG8248.jpg

CIMG8196.jpg

Tämä omenapiirakka on niitä ensimmäisiä ohjeita, mitä laitoin blogiini aloittaessani vuonna 2007.

Vielä nytkin tällä ohjeella tulee tentyä, vaikka tässä pitääkin pohjataikinaan vaahdottaa munat ja sokeri. Eivät hyvät perusohjeet miksikään muutu vuosien saatossa. Nykyisin tulee tehtyä piirakat sekoitettavilla, olevinaan helpommilla ohjeilla.

Omenapiirakan ohjeen löydät täältä. Päällys tehty yksistään kermaviilistä, siksi vaisumman näköinen.