CIMG8880-002.jpg

Tässä pienet kukkase paistettuina 200 asteisessa uunissa kunnolla kypsiksi. Näiden paksuus ei minua häirinnyt, mutta jatkossa teen tällaiset ihan ilman muffinssipeltiä, kenties pikkasen ohennan taikinalevyjä. Näihin pieniin tykästyin ja pääsevät meillä jatkoon erilaisilla täytteillä. Täytteinä voi olla ihan vaikka se tuttu ja turvallinen luumu- tai omena-kanelitäyte.

Olettekos te huomanneet, että luumutäyte (ihan siis se Dronningholmin tähtitorttu luumutäyte)  on ollut nyt hyvin löysää, eikä meinaa pysyä paikoillaan tortussa, mallista riippumatta. Eri leipomisryhmissä facessa on ollut asiasta paljon keskustelua. Jos täyte tuntuu löysältä, siihen kannattaa laittaa perunajauhoja ennen käyttöä (esim 2 tl/prk luumutäytettä). Minulla on vielä luumutäytteiset tortut tekemättä, niitä tehdään sitten jouluksi. Ennen joulua voi tehdä kaikenlaisia kokeiluja, mutta joulun aika mennään hyvin perinteiseen malliin.

 

CIMG8833.jpg

Nämä valmiina pikkuiset kukkatortut ovat tehty 6 cm halkaisijaltaan olevalla piparimuotilla. Kutistuvat siis paistuessaan runsaasti. Nämä on tehty ihan ohentamattomista torttutaikinalevyistä (myllyn paras voihin tehty). Keskiosaa pistelin haarukalla ja painoin muffinssivuokaan laitettuani vileä marmeladikarkilla keskeltä. Vuokaa ei tarvitse voidella.

Marmeladikarkin puolisko voi olla kummin päin vaan. Lopputuloksessa ei ole juurikaan eroja ulkonäöllisesti.

CIMG8841.jpg

Tällä kertaa laitoin reunapalat paistumaan hassusti ihan kokonaisina muffinssipellin päälle.

CIMG8856.jpg

Yllä olevat tortut pääsevät meillä ehdottomasti jatkoon. Tortuissa on pohjalla leipäjuustoneliö ja päällä omena-kanelitäytettä. Tällaisen täytevaihtoehdon näin jossain netin syövereissä. Näitä en muistanut pohjalta pistellä haarukalla, niin keskiosa nousi turhan paljon. Näitä kokeilen vielä leipäjuusto-lakkatäytteellä. Nam!

Lisätty lähde 29.11.2020.: K-kaupan sivustolla tällaiset tortut bongasin.

CIMG8824.jpg

CIMG8842.jpg

Suomalainenhan ei usko, eneenkuin itse kokeilee. Halusin testata toffeekarkkien käyttäytymistä niin että ne laitetaan ennen paistamista tortuihin. Sellaisia missä toffeet laitetaan paiston jälkeen, olen aikaisemminkin tehnyt ja kokeilin nytkin, siitä eri postaus.

Pellillä olevat torttukokeilut ovat erilaisista toffeekarkeista. Tortuna malliksi valitsin tarkoituksella tähtitortun, että nään miten karkit käyttäytyvät. Ja kiinnitystavaksi niin, että täyte olisi sisällä, koska kokemuksesta tiesin, ettei kovin hyvin käy, jos täyte on näkösällä ja se laitetaan ennen paistoa. Yllä olevasta kuvasta näätte sensuroimatta, miten tortuille kävi paistumisen aikana..

Kokeilussa mukana:

kermafudge (irtokarkkeja siis)

omar-kermatoffee

Silky Royal toffee (sokkarilla vain euron pussi)

Ajattelin kermafudgen vievän voiton ihan selvästi, vaan toisin kävi. Kaikki olivat ihan syötäviä, tosin nämäkin kovettuvat/jämäköityvät jäähtyessään, mutta ei niin kovaksi, että se syöntiä haittaisi. Valmiissa tortuissa ei isoja eroja ollut, mutta fudge ei siis erottunut niin selkeästi edukseen, kuten kuvittelin.

CIMG8851-002.jpg

Omar-torttuun laitoin toisen karkin kypsentämisen loppupuolella, koska heti paiston alussa laitettu kuohui ja kiehui jonnekkin.

CIMG8864-001.jpg

Näitä maisteltiin ja arvioitiin myös ystäväperheessä. Minä voisin kuvitella tekeväni kaikkia uudemmankin kerran, näin ennen joulua herkuksi. Jouluksi sitten tehdään perinteisemmillä täytteillä torttuja.