Tämän leivonnaisen alkuperää en tiedä... olen sanut mustiksen ohjeen jo vuosia sitten eräältä ystävältäni....monissa eri blogeissa olen ihastellut samantapaista vadelmapiirasohjetta ( siis jos mustikset tehtäisiin vadelmista).... tiedä sitten onko alun alkaen samasta ohjeesta kyse... kun ohjeet tahtovat aina hieman muuntautua kun jokainen tekee niihin omia pieniä muutoksiaan... ainakin pohjan tekotapa mustiksessa on erilainen...

                                          

Mustis

( minä tein mustiksen uunivuokaan minkä mitat olivat 26 cm kertaa 36 cm , jolloin mustiksesta tuli valmiina 4 cm korkea levy)

Pohja:

200 g rasvaa ( minä tykkään käyttää laktoositonta sunnuntai margariinia)

1.25 dl sokeria

5 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

1½ dl kermaa ( minä laitoin tähän puolet maitoa ja puolet vispikermaa)

-> nypi kuivat ainekset tasaiseksi ja lisää kerma ja sekoita taikinaksi

Täyte:

3 - 4 dl vispikermaa -> vaahdota

noin. 1.5 dl fariinisokeria

2 tl vanilliinisokeria

1 prk maitorahkaa ( 2 dl)

1 prk ranskankermaa ( creme fraiche)

- yhdistä muut ainekset vatkatun kerman kanssa -> maistele makeus...

Päälle:

runsaasti mustikoita ( minä käytin 2 litraa) ja niiden päälle kiille hyytelösokerista

( ohje pakkauksessa, minä tein hyytelön 3 dl nestettä )

Kokoaminen:

- valmista pohja ja paista se  + 175 - 200 asteessa noin 20 - 25 minuuttia, vaalean ruskeaksi. Minä paistoin toiseks alimmaisella tasolla. Kokeile kypsyys tikulla ihan tavalliseen tapaan. Älä ylikypsennä, ettei tule kuiva... Jäähdytä pohja.

- valmista täyte ja levitä seos jäähtyneen pohjan päälle

- laita marjat ( jos lientä paljon, valuta ainaskin osa pois) täytteen päälle

- tee hyytelösokeriseos ja levitä se vähän jäähtyneenä mustikkakerroksen päälle esim. lusikalla

- anna piirakan/leivoslevyn tekeytyä kylmässä ja leikkaa sitten haluamasi kokoisia leivoksia

- kokonaisuus ei ole makea... jos tykkäät kovin makeasta, lisää täytteeseen sokeria ...                                                                                                                                                                         

...jäähtyneen pohjan päälle levitetään täyte... 

... tässä jo mustikat ja kiille mustiksen päällä....

.... mustis leikattuna annospaloiksi/leivoksiksi.... tarjoilualustana eräs lempi tarjottimistani (ostettu Ikeasta)... tässä vaihessa  mietin että laitanko vielä jotain koristelua leivoksien päälle....

.... päälle laitoin sitten kuitenkin vielä pienet valkosuklaiset koristeet....

... sulatin 8 palaa valkosuklaata mikrossa, pursottelin koristeet ( tuli 10 kpl) muovin päälle ja ne jähmettyivät jääkaapissa ihan hetkessä....

Huom. Tällä ohjeella voit tehdä myös muistakin marjoista piirakkaa/leivoksia... esim vadelmasta tai punaherukoista tulee aivan ihanaa... nimi ei vaan voi sitten olla mustis.. mikähän se olisi .... oliskos vaikka vaikka punaposki!