Just äsken paistoin tällaisen piirakan tämän päivän kahveille. Kuorrutuksessa on mantelijauhetta, vaan jos siitä ei tykkää tai pitää saada piirakka edullisesti tehtyä, voi senkin määrän korvata jauhoilla tai vaikka kaurahiutaleilla. Minä laitoin piirakkaan sattumiksi omenakuutioita ja säilykepersikkaa, mutta niiden tilalle voi laittaa muutakin.
Omena-persikkapiirakka mantelimuruseoksella
(ohjeella tulee pellillinen, minulla pellin koko on 34 x 37 cm ja piirakan paksuus paistettuna noin 3 cm)
Taikina
8 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria (jos tykkäät reilun makeasta, laita vähän enemmän)
1 kukkura tl jauhettua kardemummaa (jos et tykkää kardemummasta, hyvää piirakkaa tulee ilmankin ja jos tykkäät oikein paljon kardemumman mausta, laita enemmän)
1 rkl (=3 tl) leivinjauhetta
(½ tl suolaa -> ei ole ihan välttämätön, mutta korostaa muita makuja. Minä saatan laittaa vähän enemmänkin, riippuen päällyksestä)
4½ dl maitoa (laitoin 2 dl ruokakermaa ja 2½ dl maitoa)
2 isoa kananmunaa
200 g voita (tai leivontamargariinia)
Raakan pohjan päälle
4 isoa säilykepersikan puoliskoa hyvin valutettuna ja kuutioituna JA 2 oikein isoa omenaa pieninä kuutioina
TAI vain jompaa kumpaa hedelmää tai muuta hedelmää, marjoja, mansikka-rapaprperiseosta yms.
hedelmien sekaan 1 tl kanelia ja 2 rkl sokeria
Muruseos päälle:
1½ dl vehnäjauhoja
1½ dl mantelijauhetta
1 dl sokeria
75 g voita (voi laittaa sulatettuna, pehmeänä tai ihan kovana)
Valmistaminen
Laita uuni kuumenemaan 175 - 200 asteeseen.
Vuoraa reunallinen pelti/uunipannu leivinpapaerilla.
Laita taikinan rasva sulamaan.
Mittaa kaikki taikinan kuivat ainekset kulhoon ja sekoita keskenaan. (Minä käytän pallovatkainta.)
Sekoita keskenään nesteet + munat + rasvasula. Lisää tämä seos jauhoseokseen ja sekoita HETI tasaiseksi taikinaksi. Aluksi taikina voi näyttää aika järkyltä, mutta sekoitat vaan niin kauan, että se on tasaista.
Kaada taikina pellille ja levitä ihan nurkkiin asti. Katso ettei keskelle jää paksummalti taikinaa.
Valuta säilykepersikat hyvin ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Kuori omenat ja kuutioi nekin pieniksi kutioiksi. Sekoita omenakuutioiden sekaan 1 tl kanelia ja 2 rkl sokeria.
Ripottele päällysainekset tasaisesti pohjan päälle. Minä aloitan aina laittamalla päällykset ihan reunoille ja vasta sitten keskustaan. (toki joidenkin mielestä parasta tällaisissa piirakoissa on ne ohuemmat kuivuneet ilman päällystä olevat reunat, mutta minun tavoite ei ole sellainen piirakka)
Valmista muruseos. Yhdistä kaikki ainekset kulhoon ja nypi murumaiseksi seokseksi. Minä sulatan rasvan nykyisin, niin nyppiminen ei ota niin sormiin. Ripottele muruseos tasaisesti piirakan pinnalle. Jos muruseoksesta tuli pehmoisempaa, voi sen vaan levittää piirakan pinnalle pieninä möykkyinä.
Paista piirakka tavallisen uunin keskitasossa vähän vajaa 200 asteisessa uunissa kunnes kypsää ja kauniin väristä, Aikaa kypsymiseen menee 30-40 min lämpötilasta ja piirakan paksuudesta riippuen.
Jos haluat varmistaa piirakan kypsyyden tikulla, kokeile piirakan keskiosasta. Kuiva tikku = kypsä piirakka.
Minulla tämä piirakka kypsyi 35 minuuttia. Varo ettei muruseos saa liian tummaa väriä. Anna piirakan jäähtyä kunnolla ja leikkaa se sitten halutun kokoisiksi annospaloiksi.
Meistä tämä piirakka on hyvää ihan tällaisenaan
mutta voishan tämän kanssa tarjota palan jätskiä, lorauksen vaniljakastiketta tai vaikkapa löysää vaniljaista kermavaahtoa (seassa rahkaa?)
Kommentit