Tällaisia suolaisia kolmioita tein jo aikaa sitten. Näitäkin halusin kokeilla lähinnä näiden muodon takia. Vähän pitää hioa vielä tuota yhdistämiskohtaa, että saisi pulleamman leikkausjäljen, vaan tuli nämäkin oikein sutjakkaasti syötyä.
Täytteenä näissä on vaan savukinkkua ja juustoa, kun niitä on yleensä aina kotona ja miesväelleni maistuu paremmin lihatäytteiset mitä esim kasvis- tai kalatäytteiset. Vaan näidenkin täytteeksi voi jokainen säveltää ihan mitä vaan oman maun mukaista.
Taikinaksi tein pienin muutoksin pienien kinkku-meetwurstipiirakoiden taikinan. Lisäsin vähän suolaa ja rasvaa ja jauhoina käytin nyt vain vehnäjauhoja.
Kinkku-juustokolmiot (hiivataikina, saksilla leikattu malli)
Taikina:
5 dl maitoa (tai puolet maitoa ja puolet vettä)
25 g tuorehiivaa
2½ tl suolaa
1 rkl sokeria
14-15 dl vehnäjauhoja -> kunnes pehmeä taikina (osan = esim. 3 - 4 dl voisi laittaa tummempiakin, esim. hiivaleipäjauhoja tai vaikkapa sämpyläjauhoseosta)
150 - 200 g voita sulatettuna/pehmeänä (laitoin isomman määrän)
Täyte: hienonnettua savukinkkua ja juustoraastetta (jatkossa laitan jotan maustettua tuorejuustoaa lisäksi)
Voiteluun 1 kananmuna (+ tilkka vettä)
Pinnalle koristeeksi esim seesaminsiemeniä
Valmistaminen
Tee ensin taikina kohoamaan. Lämmitä neste 37 asteiseksi, lietä siihen hiiva, suola ja sokeri. Alusta jauhoilla pehmyt taikina. Lisää rasva joko suoraan nesteeseen alussa tai vasta alustusvaiheessa. Lopputulokseen se ei vaikuta. Jätä taikina pehmeäksi. Anna taikinan levätä 10-15 min lämpimässä paikassa peitettynä.
Hiero taikinasta pyöreät pikkupullat ja jätä ne liinan alle kohoamaan.
Kaulitse kohonnut aihio ohueksi lättänäksi kiekoksi, laita täyte keskelle ja muotoile kolmioksi ummistaen riittävän alhaalta, että pystyy saksilla leikaamaan koristesuikaleet. Kts kuvat. Saksilla leikattujen suikaleiden päät kannattaa taittaa pienesti kolmion alle..
Kohota kolmiot hyvin (peitettynä ja lämmin paikka) ja voitele sitten kananmunaseoksella. Laita seesaminsiemenet tms pintaan ja leivonnaiset paistumaan 200-225 asteiseen tasalämpöiseen uuniin noin 15 minuutiksi/kunnes ovat kypsiä ja mieleisen värisiä.
Nuo saksilla leikatut suirot voisivat jäädä paksummiksi, jotta kohotessaan aukeaisivat "huulimaisiksi."
MInä tein kolmiosta aika isoja, vaan kahvipöytään pitää yrittää tehä pienempiä.
Kaikki ovat eri näköisiä, mutta onneksi se ei makuun vaikuta. Ehottomasti teen tällä mallilla jatkossakin täytteitä vaihdellen. Minä taidan tekaista näitä joku ilta pitsatäytteillä pikkusuolaiseksi syötäväksi.
Kommentit