Minä voisin nimetä tällaisen laatikon poro-linttilaatikoksi.....meillä päin kun kaikkia perunaviipalelaatikoita nimitetäään linttilaatikoiksi.... täältä löytyy v.2007 postaamani jauheliha-linttilaatikko karmeine kuvineen....

CIMG9153-normal.jpg

Tämäkin ruokaohje on uusimmasta yhteishyvän ruoka-liitteestä (lokakuu 13) ja tästä tuli kertaheitolla yksi lempparilaatikkoruoista (vaikka en poron lihasta niin kauheasti tykkääkkään). Poronliha on odottanut pääsyä ruokaan jo jokusen viikon... ostohetkellä ajatus oli jostain käristyksen ja pataruoan yhdistelmästä, vaan heti kun näin tämän ohjeen lehdessä, oli selviö, että tätä kokeillaan...

Alkuperäinen ohje löytyy netistä täältä, minä tein ohjeeseen muutamia muunnoksia, joten alla ohje miten minä ruoan tein ja jatkossakin teen...tein tuoreista perunoista, en pakaste (kerrankin näin päin!), sipulia laitoin paljon reilummin, suolaa vähän reilummin + paprikajauhetta ohi ohjeen = meidän makuun just passeli laatikkoruoka maultaan.

 

Poro-perunalaatikko

(alkuperäisen ohjeen mukaan 5:lle syöjälle, vaan ei meillä kyllä olis piisannut....)
 
250 g ihan oikeaa poronkäristyslihaa (ei siis mitään riistakäristyssekotuksia)
2-3  rkl voita (tai muuta rasvaa)
2 isoa keltasipulia (hienonnan tällaisiin yleensä vaan lohkoiksi)
1 tl suolaa lihojen sekaan ( + laitoin päällimmäisen perunakerroksen päälle pikkasen aromisuolaa)
½ tl rouhittua mustapippuria lihojen sekaan
reilu ½ tl paprikajauhetta lihojen sekaan + ripsaus päällimmäisen perunakerroksen pinnalle
n. 800 g kuorittuja perunoita viipaleina (alkuperäisessä ohjeessa 1 pussi (750 g) pakasteperunaviipaleita)
2 dl ruokakermaa
2 dl maitoa
2 isoa kananmunaa
 

Ruskista rasva pannulla ja lisää jäinen liha. Kääntele kunnes lihapalat irtoavat toisistaan ja ruskista lihat ihan kunnolla. Kuori ja hienonna/lohko sipuli. Lisää sipulit pannulle lihan sekaan ruskistumaan. Mausta seos suolalla ja pippurilla.  Levitä (voidellun) uunivuoan pohjalle puolet perunaviipaleista. Levitä päälle poronkäriste-sipuli-mausteseos. Lisää päälle loput perunat. Sekoita kerma, maito ja munat. Valuta liemi laatikon päälle. Ripotele vielä pinnalle pikkasen suolaa/aromisuolaa + vähän väriksi paprikajauhetta. Paista n. 200-asteisen uunin alatasolla noin 1½ tuntia  tai kunnes perunat ovat kypsiä.... pakasteperunoista tehtäessä on alkuperäisessä ohjeessa kypsymisaikana n.1 tunti.  Paiston aikana voi lastalla hieman painella päällimmäistä kerrosta muiden sekaan.... tosin oikein rapsakan ruskeiksi paistunut pintaperunakerros on minusta ihanaa... Kypsentämisen loppupuolella kannattaa myös katsoa josko lämpötilaa laskisi 175 asteeseen, jottei pinta turhaa kuivu ja tummu liian mustaksi.... kunnon paistopinta pitää tällaisessa kylläkin olla.

 

CIMG9149-normal.jpg

Tällainen vuoallinen ohjeellani tehde tulee... meille tämä maistui niin hyvin (tai oltiin sitten vaan niin nälkäsiä) että  4:lle olis tullut ihan kunnon kokoiset annokset...eikä olis jäänyt yhtään santsivaraa....

 

CIMG9159-normal.jpg

Meillä lisukkeena oli luomuporkkanoista tehtyä mehevää raastetta appelsiinilla höystettynä ja punajuurta. Minusta punajuurta jossakin muodossa pitää aina olla perunalaatikkojen seurana. Puolukkasurvosta tms ja maustekurkkuviipaleita suosittelee alkuperäinen ohje lisäkkeeksi. Puolukkasurvos minullakin oli varustettu jääkaappiin, vaan sinne se jäikin...

Meillä tästä laatikkoruoasta tykättiin siksikin että tykkäämme erilaisista perunalaatikkoruoista ja minä kun en niiiiin kauhean hirveästi poronlihastakaan tykkää, niin peruna laimentaa ruokaa kummasti.... jos jonkin muutoksen meille tekisin, niin voisin pari isoa perunaa enemmän laittaa vuokaan ja siitäkin huolimatta lihaa/lihan makua olisi riittävästi ruoassa.... sitten tietenkin pitää laittaa mausteita vähän enmmän ja nestettäkin...munamäärä kyllä piisaa.

Mikäli tykkää oikein mausteisesta ruoasta, vois tähän lisätä tietty muitakin mausteita... meillä tästä tykättiin just tällaisena.