Viime kerralla tehdessäni kinkku-juustohyrriä tein rahkavoitaikinaa kerralla isomman annoksen ja laitoin osan taikinasta pakastimeen, joten nyt pääsinkin vähällä ja otin vaan taikinan jääkaappiin sulamaan edellisenä iltana .... ja tällaisin pitkulaisia lihapiirakoita siitä tein

1453671.jpg

Tässä vielä taikinan ohje ...

Rahkavoitaina

250 g margariinia tai voita

250 g vehnäjauhoja ( itse laitan ihan pikkusen enemmän niin leivonnaisten muoto säilyy paremmin)

1 tl leivinjauhetta

250 g maitorahkaa

- nypi jauhot, leivinjauhe ja rasva ryynimäiseksi seokseksi

- lisää rahka ja sekoita tasaiseksi taikinaksi ja laita taikina kovettumaan kylmään muutamaksi tunniksi tai esim yön yli ( periaatteessa taikinan voi käyttää heti, mutta kovettumisen jälkeen sitä on helpompi käsitellä/kaulita...)

- itse tykkään laittaa taikinan pussiin ja taputella littanaksi ja sitten kylmään.... ja siitä on sitten aikanaan helppo ruveta kaulitsemaan sopivan paksuista levyä ....

- taikinan voi myös pakastaa raakana taikinana

- minulla oli kaksinkertainen ohje taikinaa ja siitä tuli kuvan mukaiset 2 isoa + 1 pienempi lihapiirakka ja olisi tullut vielä yksi mutta tein täytettä vain kaksinkertaisen ohjeen ja se meni noihin kolmeen... minä teen lopusta taikinasta kinkkuvuokapiirakan... eli kaksinkertaisesta taikinasta tulee 4 kpl pitkulaisia lihapiirakoita ja niihin tarvitset 2½-3 kertaisen täytteen (riippuen miten paksulti haluat täytettä)

786133.jpg

Lihatäyte

2 dl keitettyä riisiä ( raakaa 3/4 dl)

250 g jauhelihaa -> ruskista sipulin kanssa

1 sipuli hienonnettuna

2 keitettyä munaa hienonnettuna

suolaa, maustepipuria, paprikajauhetta, aromat-seosta

n.½ dl kermaa (tai lihalientä)

-> sekoita kaikki ainekset ja mausta reilusti haluamallasi mausteilla

Alla muutamia kuvia pitkulaisen lihapiirakan teosta...

1453668.jpg

Kaulitulle levylle laitetaan täytettä haluttu määrä kuvanosoittamalla tavalla ja sitten käännetään etuosa taikinasta kanneksi ja reunat taitetaan pienesti alaspäin...päistä hieman taikinaa venyttäen.

Minä teen aina tämän täyttämisvaiheen leivinpaperin päällä, sillä on sitten helppo vetästä piirakka pellille..

1453669.jpg

Pinnalle voi tehdä taikinanauhasta tms halutun mallisia koristeita...minä tein kukkia kukkamuotilla.

 

1453670.jpg

Tässä piirakat ovat menossa uuniin munalla voideltuina ja haarukalla pisteltyinä....voitelin kukkakuvioiden altakin munalla, joten ne olisivat varmaankin pysyneet paikoillaan ilman tikkujakin...mutta keihästimpä koristeet kuitenkin tikuilla...tikut kannattaa ottaa pois heti paiston jälkeen niin irtoavat paremmin...

Isot lihapiirakat paistetaan n. 200 asteessa 20 - 25 min...kannattaa varoa ettei rahkavoitaikina tummu liikaa ( ottaa väriä huomattavasti helpommin kuin sekoitettu voitaikina/torttutaikina)

1454161.jpg

1453674.jpg

Leikkasin lihapiirakan tarjolle niin että jokaiseen  palaan tuli kukkakoriste....

1453672.jpg

Kaksinkertaisesta täyteannoksesta riitti vielä tälläiseen pienempään lihapiirakkaan....mikä "maisteltiinkin" lämpimänä jo melkein kokonaan...