Viime kerralla tehdessäni kinkku-juustohyrriä tein rahkavoitaikinaa kerralla isomman annoksen ja laitoin osan taikinasta pakastimeen, joten nyt pääsinkin vähällä ja otin vaan taikinan jääkaappiin sulamaan edellisenä iltana ja tällaisin pitkulaisia lihapiirakoita siitä tein

Ohjetta päivitetty 21.11.2020. Muokattujen osien tekstit sinisellä.

1453671.jpg

Tässä vielä rahkavoitaikinan ohje. Malta lukea koko ohje , jos rupeat tekemään tällä ohjeella.

Kaksinkertaisesta taikinasta tulee 4 kpl pitkulaisia lihapiirakoita ja niihin tarvitset 2½ - 3 kertaisen täytteen (riippuen miten paksulti haluat täytettä)

Rahkavoitaina

250 g voita (tai 80% leivontamargariinia)

250 g vehnäjauhoja ( itse laitan ihan pikkusen enemmän niin leivonnaisten muoto säilyy paremmin, riippuen millaisia voitaikinaleivonnaisia tekee, voi jauhoista osan esim 1/3 laittaa tummempia jauhoja esim ruista)

1 tl leivinjauhetta

250 g maitorahkaa (maustamaton)

½ tl suolaa

- nypi jauhot, leivinjauhe, suola ja rasva ryynimäiseksi seokseksi

- lisää rahka ja sekoita tasaiseksi taikinaksi ja laita taikina kovettumaan kylmään muutamaksi tunniksi tai esim yön yli ( periaatteessa taikinan voi käyttää heti, mutta kovettumisen jälkeen sitä on helpompi käsitellä/kaulita)

- itse tykkään laittaa taikinan pussiin ja taputella littanaksi ja sitten kylmään ja siitä on sitten aikanaan helppo ruveta kaulitsemaan sopivan paksuista levyä

- taikinan voi myös pakastaa raakana taikinana

- minulla oli kaksinkertainen ohje taikinaa ja siitä tuli kuvan mukaiset 2 isoa + 1 pienempi lihapiirakka ja olisi tullut vielä yksi mutta tein täytettä vain kaksinkertaisen ohjeen ja se meni noihin kolmeen. Minä teen lopusta taikinasta kinkkuvuokapiirakan.

 

786133.jpg

Laittamalla alla olevassa ohjeessa ruskistetun jauhelihan tilalle esim savukalaa ja muuttamalla mausteet kalalle sopivaksi, voit samalla ohjeella tehdä kalapiirakan. Kalalle sopivia mausteita ovat perinteiseen tapaan tilli, suola, sitruunapippuri ja ruohosipuli.

Huom! kaikki eivät tykkää laittaa pakastettaviin piirakkatäytteisiin keitettyä kananmunaa, sillä valkuaisen rakenne hieman kovettuu pakastamisessa. Meillä ei olla niin tarkkoja tämän asian suhteen ja laitan täytteeseen keitettyä kananmunaa.

Lihatäyte

2 dl keitettyä puuroriisiä ( raakaa 3/4 dl)

250 g jauhelihaa (käytän naudan 1+% jauhelihaa) -> ruskista sipulin kanssa

1 iso keltasipuli hienonnettuna

2 keitettyä munaa hienonnettuna

suolaa, maustepipuria, paprikajauhetta, aromat-seosta

n.½ dl kermaa (tai lihalientä tai vaikkapa tuorejuustoa noin 50 g)

(jotkut laittavat raakan kananmunan vielä sitomaan täytettä)

-> sekoita kaikki ainekset ja mausta reilusti haluamallasi mausteilla esim. paprikajuaheella, suolalla, pippurilla (musta tai valkopippuri), aromisuolalla?

Alla muutamia kuvia yhdestä tavasta pitkulaisen lihapiirakan teosta...

1453668.jpg

Kaulitulle suorakaiteen malliselle (tarvittaessa suorista reunat leikkaamalla) levylle (muista mitatta, että mahtuu pituudeltaan pellille) laitetaan täytettä haluttu määrä kuvanosoittamalla tavalla ja sitten käännetään etuosa taikinasta kanneksi ja reunat taitetaan pienesti alaspäin, päistä hieman taikinaa venyttäen. Tee sellainen ihan napakka paketti, jotta ilmaa jäisi mahdollisimman vähän sisälle.

Minä teen aina tämän täyttämisvaiheen leivinpaperin päällä, sillä on sitten helppo vetästä piirakka pellille. Pellille mahtuu leveydeltään 2 piirakkaa ja niille kummallekkin voi leikata oman leivinpaperin.

1453669.jpg

Pinnalle voi tehdä taikinanauhasta tms halutun mallisia koristeita, jos niin haluaa. Näihin tein kukkia kukkamuotilla. Jos leivon näuitä paljon, en silloin koristele millään. Vie aikaa ja kannattaa  miettiä tarkkaan koristeiden paikka, jotta eivät haittaa leikkaamista. Esim paksut nyörit poikittain piirakan päällä, hankaloittavat leikkaamista.

1453670.jpg

Tässä piirakat ovat menossa uuniin munalla voideltuina ja haarukalla pisteltyinä. Pistellä kannattaa, että höyryt pääsevät pois, eikä kuoriosa irtoa.

Voitelin kukkakuvioiden altakin munalla, joten ne olisivat varmaankin pysyneet paikoillaan ilman tikkujakin, mutta keihästimpä koristeet kuitenkin tikuilla. Tikut kannattaa ottaa pois heti paiston jälkeen niin irtoavat paremmin.

Isot lihapiirakat paistetaan n. 200 asteessa 20 - 25 min. tavallisen uunin alaosassa, jotta ehtii kypsyä pohjaltakin.

Kannattaa varoa, ettei rahkavoitaikina tummu liikaa ( ottaa väriä huomattavasti helpommin kuin sekoitettu voitaikina/torttutaikina)

1454161.jpg

1453674.jpg

Leikkasin lihapiirakan tarjolle niin että jokaiseen  palaan tuli kukkakoriste....

1453672.jpg

Kaksinkertaisesta täyteannoksesta riitti vielä tälläiseen pienempään lihapiirakkaan, mikä "maisteltiinkin" lämpimänä jo melkein kokonaan.

Uudempia kuvia valmiista pitkulaisista lihapiirakoista löytyy täältä.

Samoista raaka-aineista voi tehdä myös pasteijoita (linkistä löytyy kuvia tekemisestä ja ohje)

tai nyyttejä

Täältä löydät lämminsavulohitäytteisien nyyttien ohjeen. Taikinana on tässä ohjeessa sekoitettu voitaikina (mikä pitää ehdottomasti tehdä jo edellisenä päivänä jähmettymään kylmään), mutta näihin kaikkiin pieniin voitaikinaleivonnaisiin voi taikinaksi tehdä rahkavoitaikinan. Tai toisaalta kaikkiin isoihin ja pieniin voitaikinaleivonnaisiin voi taikinaksi tehdä sekoitetun voitaikinan, jos ei tykkää rahkavoitaikinasta.