IMG_20210620_142451.jpg

Vielä yksi raparperipiirakkapostaus.

Tästä tulikin oikein oman maun mukaista, mehevää, eikä liian makeaa. Jääkaapissa oli ollut Kinuskikissan ja Valion yhteistyössä kehittelemä vaniljakreemiprk jo useita viikkoja ja tähän piiraaseen sen nyt käytin. Sellaisenaan maistelin ja minusta oli yllättävän pliisua. Vaan varmasti helpottaa/nopeuttaa monien leivonnaisten tekemistä kotikeittiöissä. Ostan toki itekkin toiste.

Kuvissa oleva raparperipiirakka valmistui alla olevalla ohjeella.

Raparperi-jogurtti-vaniljakreemipiirakka

(pellillinen, minulla pellin koko on 34x37 )

Muruseos

8 -9 dl vehnäjauhoja (minä laitan nykyisin isomman määrän)

3 dl sokeria

4 tl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

250 g voita sulatettuna

(½ tl suolaa, kannattaa laittaa, tehostaa muita makuja)

Piirakan pohja

2/3 muruseoksesta (hieman enemmänkin?)

2 dl piimää

1 iso muna

Piirakan täyte

1 prk vaniljakreemiä (200 g)

1 prk turkkilaista jogurttia (300 g)

1 - 2 dl sokeria (minä laitoin vain 1 dl, mutta makeanpersot laittakaa enemmän....täytettä voi ja kannattaa ihan maistella)

3 isoa kananmunaa

_____________________________________

8 -10 dl raparperia paloiteltuna

Piirakan pinnalle

1/3 muruseoksesta (mittasin tämän ja se on noin 4 dl.... nykyisin monasti otan vain 3 dl, niin tulee pohjasta hieman jämäkämpi)

Valmistusohje

1.  Valmista ensin muruseos. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää lopuksi voisula. Sekoita murumaiseksi seokseksi.  Ota muruseoksesta sivuun noin 1/3 ( 3- 4 dl). Se säästetään piirakan pintaa varten.

2. Sekoita piimä ja muna keskenään ja lisää seos jäljelle jääneeseen (2/3) muruseokseen. Sekoita taikina tasaiseksi (minä teen tämän ihan käsin purselemalla) ja levitä leivinpaperilla (minä laitan aina 2 leivinpaperia päällekkäin, ettei pohja paistu liian tummaksi)  peitetylle korkeareunaiselle uunipannulle, ihan reunoille asti.

3. Sekoita täyteainekset tasaiseksi ja levitä se raakan pohjan päälle, ihan reunoille asti.

4. Lado sitten raparperipalat täytteen päälle tasaiseksi kerrokseksi, niin että rahkaseosta näkyy aina väleistä.  Minä laitoin raparperit ihan yksitellen rahkatäytteen päälle.

Viimeistele piirakka ripottelemalla päälle muruseos, myöskin tämä ihan reunoille asti.

5. Paista piirakkaa 175- 200 asteisessa uunissa keskitasolla tasalämmöllä noin 30 - 45 minuuttia riippuen uunin lämpötilasta ja piirakan paksuudesta.

6. Anna piirakan jäähtyä ihan kylmäksi ja leikkaa se sitten annospaloiksi.

IMG_20210620_130857.jpg

Uuniin...

IMG_20210620_135817.jpg

ja kypsänä piirakkana.

IMG_20210620_153338.jpg

Minusta tämä oli hyvää. Meille piisasi makeuskin, mutta makeanpersot voivat laitttaa ainakin täytteeseen isomman määrän mukaan sokeria.