IMG_20240420_143741_edit_288956024681957

Nykyisin meillä kypsyy Russelissa aika usein broilerin koipi-reisiä eri ruokia varten. Ihan niitä valmiiksi marinoituja. Nahkaa ei käytetä, niin ruoissa ei meitä haittaa valmismarinadin maku.

Minä käytän tällaiseen kastikeeseen nesteeksi yleensä maito-ruokakerma seosta, mutta hyvää kastiketta tulee myös kanaliemi-ruokakermaseoksella tai pelkästään maitoon tehtynä.

Ohjeella tehden tulee lempeän makuista tavallista broilerikastiketta. Voimakkaammista mauista tykkäävät laittavat mausteita enemmän ja lisäksi esim valkosipulia, soijakastiketta, currytahnaa, chiliä jossakin muodossa jne.

Postauksen kahden eri kerran broilerikastike valmistui tällaisella minun perusohjeella, minkä saa helposti muokkaamalla erilaiseksi lisäämällä esim herkkusieniä, kasviksia, ananasta, persikkaa, jotain juustoa jne. Jos tykkäät hyvin löysistä/ohuista kastikkeista, vähennä vähän jauhoja.

Meillä alla olevalla ohjeella tehden tulee 3 - 4 annosta, riippuen kuinka nälkäsiä syöjät ovat.

Broilerikastike (lempeästi cyrryn makuinen, reilusti lihainen sakeahko kastike)

50 g voita tai margariinia

currya (min laitan vain 1 tl, eikä maistu voimakkaasti valmiissa kastikkeessa)

½ dl vehnäjauhoja (tällä määrällä tulee sakeahkoa kastiketta, jos nestettä 5 dl)

noin 3 dl maitoa

2 dl ruokakermaa (tai tämäkin määrä maitoa)

(kanaliemikuutiosta vajaa puolet)

sitruunapippuria/mustapippuria oman maun mukaan

suolaa (riippuen muista käytetyistä mausteista noin ½ tl aluksi)

sitruunan mehua (noin 2 rkl)

ripsaus sokeria, ainakin jos laittaa currya reilummasti

noin 250 g kypsää paloiteltua broileria (minulla koipi-reisipaloja riivittynä pineiksi haarukkapaloiksi, ei nahkaa mukana)

Valmistaminen:

Sulata rasva kattilassa. Lisää curry ja anna sen rasvaliukoisena mausteena kuumentua kattilassa. Lisää sitten jauhot, sekoita ja heti perään nesteet kylmänä. Sekoita koko ajan pohjaa myöten kunnes kastikepohja kiehuu. Lisää muut mausteet ja hauduta kastiketta noin 5 minuuttia miedolla lämmöllä. Lisää kastikkeeseen kypsät  paloitellut lihat ja kuumenna kastike kiehuvaksi miedolla lämmöllä. Anna hautua muutama minuutti, että lihapalat kuumenevat. Kun sekoitat kastiketta, sekoita varovaisesti, etteivät lihat muusaannu liemeen. Tarkista kastikkeen maku ja sakeus mieleiseksi. Jos kastike on makuusi liian sakeaa, lisää pieni loraus maitoa (tai vesikin käy)

Screenshot_20240421_081713_edit_29016613

Tässä kuvassa on samalla ohjeella eri kerralla tehty broilerikastike. Curryn määrästä riippuen ruoasta tulee aina vähän eri väristä. Meillä toinen syöjistä ei tykkää voimakkaasta curryn mausta, niin en laita sitä kauhean paljoa.

Keitetyn riisin tai jonkun mallisen keitetyn pastan kanssa yleensä syödään tällaista kastiketta. Kastike valmistuu samaan aikaan, kun normi pitkäjyväinen riisi kiehuu toisessa kattilassa.

Screenshot_20240421_081640_edit_29021014

Nykyisin laitan usein leivinpaperin Russelin astian pohjalle, kun kypsennä broilerin koipi-reisipaloja, vaan en nyt löytänyt sellaista kuvaa puhelimen reilusta 5000 kuvasta. grilliritilää en ole käyttänyt lihojen alla, kun tykkään että pohjalla saa olla hieman kosteutta. Lihat kypsennnän useimmiten airfryertoiminnolla 175 - 200 asteessa vähintään tunnin. Joskus laitan pikkasen vettä vuoan pohjalle ja lämpöä säädän lihojen ulkonäön ja kypsyyden  suhteen. Ja riippuu siitäkin miten hoppu on lihat saada kypsiksi. Pitsaan, piirakkaan, keittoon, kastikkeeseen yms ruokiin  aika usein nykyisin paistan koipi-reisiä, koska tykätään lihana siitä enemmän maullisesti mitä esim filesuikaleista. 6 kpl koipi-reisiä mahtus Russelin astiaan kerralla kypsymään.