CIMG6892.jpg

Pusupullia tulee tehtyä aika harvoin, vaikka hyviä ovatkin. Nyt tein niitä ihan siksi, jotta sain käytettyä viime syksynä tekemääni omenasosetta taasen vähän vähemmäksi. Pusuihin tarvitaan tavallista maukasta pullataikinaa, mikä pyöritellään pikkupulliksi kohoamaan. Yleensä annan hetken taikinankin kohota. Pullien kannattaa antaa kohota, jotta jatkokäsittely on helpompaa...ja vielä kunnonllinen kohotus valmiina pusuina enen paitamista, niin hyviä lopputulos tulee.

CIMG6848.jpg

Pyöreä kohonnut pulla kaulitaan soikeaksi...saa onna reunoista paksumpi kts kuva. Täyte keskelle...mulla tällä kertaa siis kotitekoista omenasosetta ihan sellaisenaan, vaan voisihan se olla vaikka jotain  marmeladia ja vaniljakreemiä/sakeaa vaniljakiisseliä. Pääasia täyttämisessä on, ettei täytettä tule saumakohtiin....muutoin ei pulla ummistu kunnolla ja täytettä valuu pois...kokemusta on tästäkin. Sitten vaan etusormilla painetaan pullat kiinni....ei siis nipistellä reunoista. Tarkoitus on, että huulet pääsevät kohoamaan hyvin.... Sitten vaan liinan alle kohoamaan lämpimään paikkaan.....tai miten nyt sitten ite kukin pullansa kohottaakaan.

CIMG6872.jpg

Minä painan vielä yleensä kohonneet pusut uudelleen kiinni hellävaraisesti, niin näkyy muoto selkeämmin valmiissa pullissa. Pullat paistetaan ilman munalla voitelua 200-225 asteisessa uunissa kypsiksi. Hieman jäähtyneenä pullien huuliosa voidellaan sulatetulla voilla ja kieräytetään sokerissa. Vaan kukas se kieltää koristelemasta pusuja eri tavalla esim sulatetulla suklaalla....käytetäänhän sitä vaikka minkä väristä huulipunaakin...joku voitelee pullan päältäkin ja sokeroi, vaan ite olen tottunut pelkkään huulikoristeluun.

CIMG6892-002.jpg

Koristelin vaan yhen pusun ihan näytille...pullat menevät pakastimeen ja luulenpa että ne saatetaan syödä ihan ilman koristelua (käyttämäni omenasose on aika makeaa ) tai sitten koristelen ne vasta laittaessani tarjolle.

Lopuksi vielä vähän pusumuisteluja...siis pullaversioiden....

Muistan pusupullat lapsuudestani kouluajoilta Lapinlahdelta. Koulua vastapäätä oli pieni kauppa ja niinä aamuina kun sinne tuli pusulasti, oli oppilaita jonossa ostamassa niitä..... koulun alueeltahan ei saanut poistua edes välitunneilla, vaan niin niitä sääntöjä rikottiin jo silloin. Pusujen hinta oli vuonna 1974 17 penniä kpl.... myöhemmin hinta nousi peräti 21 penniin. Pusut olivat oikein isoja ja muhkeahuulisia.... mää teen nykysin paljon pienempiä, niin ei tartte puolitella pullia.

Makoisaa pusurikasta päivää kaikille.