Kaalilaatikko, ikuinen kestosuosikkimme.
Kaaliruokakategoriasta löytyy aika monta erilaista kaalilaatikko-ohjetta. Kannattaa pläräillä ohjeita, jos haluaa kokeilla eri ohjeita. Minä teen meille monenlaisia kaalilaatikoita, en aina sitä just samanlaista.
Tästä kaalilaatikosta tuli Instan puolella kyselyjä useammaltakin, niin päätin tämänkin ohjeen tänne laittaa muistiin, ihan itseänikin varten.
Ohjeella tehden tulee aina vähälihaista (me tykätään) ja kiinteää kaalilaatikkoa, kun ei nestepitoisesta tykätä. Jos laatikko tuntuu turhan kuivalta omaan makuun, voi siihen ihan huoletta lisätä vettä/lihalientä kypymisenkin aikana.
Kaalilaatikonkin tekotapoja on monia. Minä teen tämän hyvin perinteiseen tapaan esikypsentäen kaalin ja riisit (ohraakin kokeillu, mutta ei tykätä) milloin samassa isossa kattilassa, milloin eri kattilssa kuten tein nyt.
Kuvan laatikko valmistui alla olevalla ohjeella. Kaali oli vielä aika pehmeää/uutta, joten hupeni aika paljon kypsymisen aikana.
Jauheliha-kaalilaatikko
1,6 kg valkokaalia -> puhdista ja hienonna
4-5 dl vettä
1½ kpl lihaliemikuutiota (puolikas jää riisin keitinveteen lisättäväksi)
______________
3 dl vettä
1 dl raakaa puuroriisiä
½ kpl lihaliemikuutiota
______________
400 g jauhelihaa (tällä määrällä tulee eika vähälihaista laatikkoa, mutta me tykätään. Laita enemmän, jos tykkäät oikein lihaisesta, minä käytän naudan 10% lihaa)
2 isoa keltasipulia hienonnettuna
Koko seoksen maustamiseen
suolaa (aluksi 1 tl)
meiramia (aluksi 1 rkl kuivattua)
siirappia (aluksi noin ½ dl, vähän reilummin, jos tykkää kovin makeasta kaalilaatikosta)
Lisäksi laitan hieman oudompia mausteita kaalilaatikossa, ilman näitäkin tulee toki hyvää.
soijakastiketta (noin ½ rkl)
paprikajauhetta (reilu ½ tl)
mustapippuria myllystä ainakin 8 kierrosta
_____________________
(laatikon pinnalle muutama pieni voinokare)
Valmistaminen
Kaali:
Kuumenna vesi isossa kattilassa kiehuvaksi ja lisää siihen lihaliemi liukenemaan. Lisää hienonettu valkokaali ja anna sen pehmentyä kannen alla välillä sekoitellen sen aikaa, kun teet muut valmistelut.
Riisi:
Kuumenna vesi kiehuvaksi, lisää lihaliemikuution puolikas liukenemaan ja sitten riisi kiehumaan. Sekoita välillä. Ota pois liedeltä, kun neste imeytynyt riiseihin.
Jauheliha:
Kuumenna paistinpannu oikein kuumaksi ja laita jauheliha ja hienonnetut sipulit ruskistumaan. Hiero jauheliha pienirakeiseksi.
Laatikon sekoittaminen:
Yhdistä kaalikattilaan esikeitetty riisi ja jauhelihaseos sekä kaikki mausteet.
Maistele seosta ja lisää tarvittaessa makuja.
( minä en nyt lisännyt mitään. Ajatuksena oli, että tarkistan makua kypsymisen aikana ja lisään tarvittaessa jotain, mutta ei tarvinnut lisätä meidän makuun)
Kaada seos laakeaan uunivuokaan (kuvan vuoka on tilavuudeltaan 4 litraa, eikä se tule ihan täyteen tästä määrästä)
(Lisää pieniä voinokareita laatikon pinnalle.)
Laatikon kypsentäminen:
Kypsennä laatikkoa aluksi noin 200 asteisessa uunissa noin 1 tunti.
Alenna sitten lämpötila 150 (-175) ja anna laatikon hautua vielä noin tunti. Eli kokonaiskypsymisaika oli minulla noin 2 tuntia. Hyödynnä uunin jälkilämpö laatikon kypsentämisen loppupuolella.
(Pienemmissä vuoissa laatikko kypsyy nopeammin. Kypsymisaikaan vaikuttaa vuoan korkeuden lisäksi esim. minkä kokoisiksi on kaalit paloitellut, miten kauan pehmittänyt niitä kattilassa/paistinpannulla, onko kyseessä jo varastoitu talvikaali yms.
Nesteen määrä tuntuu tässä vaiheessa vähäiseltä, mutta ajatus oli, että lisään tarvittaessa nestettä ,kun nään miten kaali hupenee. Yhtään en lisännyt nestettä, enkä makuja. Minulla laatikko kypsyi koko ajan ilman kantta/foliota.
Toisen tunnin laatikko kypsyi uunissa "vahtaamatta," kun lähdettiin Daven kanssa päivälenkille. Kaiki oli ok, kun tultiin lenkiltä. Valmis laatikko ei ole ollenkaan kuivaa, vaikka siltä näyttääkin. Toki sellainen, joka tykkää oikein nestepitoisesta kaalilaatikosta, ei tykkää sillon tästä meidän versiostamme. Ystävä sai tästä parin aikuisen annoksen mukaansa ja me syömme tästä 2 kertaa kanssasyöjän kanssa.
Kommentit