CIMG2416.jpg

Yhtenä päivänä viime viikolla tehtiin ystävän kansa aamusta ensin karjalanpiirakoita, mutta kun minulla leipomisintoa vaan riitti, niin kattelin kaappeja mitä aineksia löytyy ja päätin tehdä jonkin sortin täytettyjä pitkoja/täytettyjä leipiä. Nimesin nämä kuitenkin pitkoiksi, että erottuisivat saman nimisista ihan erilaisista suolaisista leivonnaisista.

Pohjataikina oli tällä kertaa ihan selviö, sillä nykyisin käytän kaurahiutaleita ja perunasosejauhetta paljon leivonnassa. Nesteeksi tykkään laittaa veden lisäksi myös maitoa, mutta toki taikinan voi tehdä kokomaitoon tai koko veteen. Taikinaan voi myös upottaa rahkan, kermaviilin, piimän yms jämät. Suolamäärä tuntuu reilulta, mutta sitä olisi voinut olla makuuni enemmänkin, koska päällykset eivät tällä kertaaa olleet mitenkään reilun suolaisia. Pohjataikinaksihan käy ihan mikä vaan hiivataikina, vaikka se just sinulle mieluisin sämpylätaikina.

Minä tein tupla määrän taikinaa eli litrasta nestettä, mutta siitä tulee niin monta pitkoa, että laitaoin ohjeen puolta pienempänä. Tein litran taikinasta 6 kpl isoja pullukkapitkoja. Pähkäilin tekovaiheessa kyllä pitkojen kokoa ja päädyin tuohon määrään. Ensi kerralla teen litran taikinasta 8 kpl. Minulla on 50 cm uuni (pellin mitat 34x37 cm), joten pikkasen turhan isoja oli osa tuolle pellille. Huomioithan pohjien tekovaiheessa, että pitkojen päihinkin pitää jäähä kohoamistilaa.

Täytevaihtoehdoiksi kirjoittelin mitä minä tällä kertaa käytin ja ne määräytyivät meidän sen päivän kaappien sisällön mukaan. Lisäksi esim tonnikalasta, pepperonimakkarasta, sienistä, erilaisista lihan korvikkeista ja meetwurstista  tulisi varmasti hyvää tai ihan kasvis versio maistuisi taatusti monelle. Mausteita olisin joihinkin versioihin kaivaannut lisää, mutta sen huomioin ensi kerralla.

Tässäpä ohjetta puolen litran taikinaan -> pitkoja tulee 3-4 kpl

Suolaiset pitkot

Taikina (tulee 3 isoa "pitkoa", 2 kpl mahtuu just ja just 34x37 pellille)

2½ dl maitoa + 2½ dl vettä (tai jompaa kumpaa koko määrä)

25 g tuorehiivaa

2 tl suolaa

1 tl sokeria (tai siirappia, hunajaa, muuta sokeria)

½ dl öljyä (tai rasvasulaa)

3 dl kaurahiutaleita

1 dl perunasosejauhetta (käytän nykyisin lIdlin)

noin 6 dl vehnäjauhoja (käytän puolikarkeita)

Esimerkkejä täytevaihtoehdoista:

1. kinkku + ananas + tuorepaprika + tuorepersilja + tavallinen juustoraaste

2. kypsä broileri + säilykepersikka + fetajuusto + tuorepaprika + parmesanjuustoraaste + tavallinen juustoraaste

3. kypsä maustettu broileri + säilykepersikka + aurajuusto + tavallinen juustoraaste

4. pineapple salsa (santa marian valmis) + nyhtöpossu + miniluumutomaatti + säilykeananas + tavallinen juustoraaste

Valmistaminen

Sekoita haaleat nesteet yhteen kulhoon, lisää hiiva, suola, sokeri ja öljy -> sekoita tasaiseksi

Lisää ensin kaurahiutaleet ja perunasosejauhe ja sekoita tasaiseksi. Anna seoksen tekeentyä 5 min, jos ei ole hoppu.

Alusta pehmeä taikina vehnäjauhoilla.

Kohota taikina lämpimässä paikassa peitettynä liinalla/kannella noin 20 min. (tästä kohotuksesta voi pinnata ja antaa olla vaan ihan hetken, jos on hoppu)

Valmistele sinä aikana täytteet. Minä kokeilin eri raaka-aineyhdistelmiä, mitä kotona kaapeissa oli.

Humpsauta kohonnut taikina pöydälle, hiero siitä tanko jauhoja apuna käyttäen ja leikkaa se 4 osaas.

Muotoile kädellä painaen tai  kaulimella kauliten pitkulainen lättänä/ohut leipä, paksuus noin 3 cm.  Muista kattoa, että mahtuu pituudeltaan pellille. Nosta pohjalättänä pellille leivinpaperin päälle ja muotoile sitä vielä pellillä. Minusta tässä leivonnaisessa ei haittaa ollenkaan vaikka ei olisikaan oikein tasainen ja suora.

Käsittele samalla tavalla loput 3 osaa. Minä laitoin 2 kpl/50 cm uuninpellille. Peitä liinalla ja anna kohota peitettyinä lämpimässä paikassa noin 15 minuuttia. Tästä kohotuksesta älä pinnaa.

Töki pohjia sormilla hieman ohuemmiksi tehden niihin sormilla kuoppia Focaccion tapaan., jotta täytteet pysyvät paremmin leivän päällä.

Täytä pitkot/leivät, laita juustoraastetta päällimmäiseksi ihan reilulla kädellä. Täytteitä myös reunoille asti. Eikä haittaa, vaikka pitkot kohoaisivat täytettyinäkin vähän aikaa.

Paista leivonnaiset 200 (-225) asteisessa uunissa aika alhaalla (ainakin aluksi). Kypsymisaika on noin 20 minuuttia, riippuen pohjaosan paksuudesta. Minulla olivat aika ohuet. Tarkkaile paistumista ja nosta peltiä tarpeen mukaan hieman ylemmäksi.

Anna pitkojen jäähtyä hieman ja leikkaa ne sitten tarjolle. Minä leikkasin paksuhkoja pitkulaisia paloja pitkon tapaan.

Sitten onkin aika maistella, että mimmosia tuli.

CIMG2381.jpg

Kinkkuversiot menossa uuniin.

CIMG2391.jpg

Vähemmillkin pällyksillä tulis toimeen, mutta minä halusin näihin reilusti tavaraa päälle. Nämä broileriversiot olivat pohjaltaan turha isoja minun uunin pellille. Kypsyvät tasaisemmin, kun eivät ota kohotessaan uunissa kiinni toisiinsa keskeltä.

CIMG2383.jpg

Tuon verran laitoin salsaa, sillä nyhtöpossun seassa ei ollut muuta kun vähän mausteita. Enemmän olisin saanut laittaa salsaa. Hyvin pysyi salsakin paikoillaan, kun pohjaan tökin kuoppia. Näihin minä olisin kaivannut makua lisää.

CIMG2396.jpg

Tuore persija antaa mukavasti väriä kinkkupitkolle. Olispa jo kesä ja sais hakea etupihan yrttitarhasta tuoreita yrttejä täytteisiin.

CIMG2397.jpg

Broileriversiot paistettuina.

CIMG2398.jpg

Nyhtöpossuversio pitkoista valmiina.

CIMG2411.jpg

Tässä näkyvät kaikki kaksinkertaisella ohjeella tehdyt 6 kpl pitkot.

Vähän turhan pulleita on osa, joten ensi kerralla teen litran taikinasta 8 kpl.

CIMG2421.jpg

Tässä kuvassa näkyy millainen rakenne pitkossa on. Pohjataikina saa jäädä pehmeäksi, niin tulee huokoinen rakenne.

Ja vielä tällainen vinkki.

CIMG2586.jpg

Perunasosejauheista ollaan montaa eri mieltä. Joku käyttää, jotkut taasen eivät voi sietää. Meillä käytetään nykyisin sosejauheita, mutta leipomiseen (joskus ruoanlaittoon esim. perunasoselaatikkoon). Facebookin ruokaryhmissä kehuivat Lidlin perunamuusiaineksia, joten pitihän niitä minunkin ostaa. Olen samaa mieltä monien muiden kanssa, että verrattuna moneen muuhun jauheeseen, tämä päihittää ne kirkkaasti. Tämän näköisessä pakkauksessa myydään. Pakkaus kertoo jauheen olevan 99% perunaa. Pakkauksessa on 4 pussia, 1 pussillisesta kerrotaan tulevan noin 4 annosta. Tämän takia kukaan tuskin Lidliin lähtee ostoksille, mutta jos muuten käytte ja käytätte perunasosejauheita, niin kokeilkaas ja kertokaa mielipiteenne, vaikka olisittekin eri mieltä. Meillä tätä on nykyisin kaapissa aina hätävarana.

Huh! Tulipas pitkä kirjoitus. Kukahan jaksoi lukea postauksen loppuun asti?