original_b3ee5024-ea17-4d4c-ab9e-e4dafd7

Pitkästä aikaa tein kaksikerroksisia pikkuleipiä. Nämä ovat herrasväen tapaisia sydänmuotilla tehtyjä. Täytteeksi laitoin mansikkamarmeladia, kun sitä sattui kaapissa olemaan jo ostettuna. Vaan mikä tahansa marmeladi käy täytteeksi. Minä sokeroin pelkät pohjat heti paistamisen jälkeen ennen täyttämistä. Makeutta näissä kyllä piisaa, vaikka ei sokereoisi ollenkaan. Tai pinnalle voi siivilöidä tomusokeria tai koristella sydämet esim suklaa- tai sokerivesipursotuksin.

Minä paistoin ja sokeroin pohjat illalla ja ne olivat pinottuina hyoneenlämmössä ihan ilman suojaa ja seuraavana päivänä täytin pikkuleivät.

HUOM! taikina pitää tehdä jo aikaisemmin jähmettymään kylmään. Minä teen yleensä taikinan jo edellisenä päivänä ja laitan sen jääkaappiin muovipussissa levyksi taputeltuna.

Täytetyt sydänpikkuleivät

( noin 80kpl valmiita täytettyjä sydämiä, kun muotin koko on noin 5 cm, vähän pienemmällä pyöreällä muotilla tehtynä tästä taikinamäärästä tullee noin 100 täytettyä pikkuleipää)

Pohjataikina

500 g voita (tai 80 % leivontamargariinia)

2 dl sokeria

2 munaa

2 tl leivinjauhetta

(ripsaus suolaa)

500-550 g vehnäjauhoja (laitoin isomman määrän emännän vehnäjauhoja)

Pikkuleipien viimeistelyyn:  1½ - 2 dl hienoa sokeria (käytin siro-sokeria) TAI siivilöi tomuskeria tarjolle laittaessa pikkuleipien pinnalle

Täyte:

2 pientä prk (=460 g) mansikkamarmeladia (tai mitä marmeladia nyt jokainen haluaakaan laittaa, minulla oli saariosten)

Valmistaminen

Pohjat:

Vatkaa huoneenlämpöinen pehmeä voi ja sokeri hyväksi vaahdoksi, lisää munat ja kuivat ainekset ja sekoita tasaiseksi taikinaksi ja laita taikina esim muovipussissa kovettumaan kylmään levyksi taputeltuna vähintään kahdeksi tunniksi. Minä teen yleensä taikinan jo edellisenä päivänä kylmään.

Nosta taikina pehmenemään huoneenlämpöön. Jaa se esim 4 osaan ja pehmitä taikinaa ilman lisättyä jauhoa vähän aikaa pöytää vasten. Laita sitten alustalle jauhoja ja kaulitse taikinasta hellävaroen ohut levy (tarvittaessa kaulimeen/taikinan pinnalle vähän jauhoja) ja ota muotilla sydämern mallisia (halutun mallisella) pohjia. Tee omenaporalla tms aukko kansiosiin. Paista pohjat miedossa uuninlämmössä (noin 175) kauniin vaalean ruskeiksi. Varo, tummuvat helposti liikaa. Laita pellille kaksinkertainen leivinpaperi, niin voit paistaa uunin keskitasossa, eikä ole niin suurta vaaraa pohjan liiasta paistumisesta. Minulle haluttu paistotulos on ns "kullankeltainen."

Jos aiot sokeroida pikkuleivät, niin yksi vaihtoehto on sokeroida lämpimät pohjat yksitellen kastamalla ne esim lautaselle, missä on sokeria. Kun pikkuleipäpohja on lämmin, tarttuu sokeri ihan taatusti (aina ei jäähtyneeseen pikkuleipään meinaa tarttua)

Pursota/levitä veitsellä marmeladia pohjille ja laita reijällinen sydän kanneksi.

Nämä pikkuleivät ovat rapeita vastatäytettyinä, mutta pehmiävät ollessaan täytettyinä. Jos haluat rapeuden säilyvän, kannattaa ne täyttää mahdollisimman lähellä tarjoilua. Pikkuleivät voidaan myös pakastaa.

IMG_20220529_193734.jpg

IMG_20220530_074931.jpg

Minä paistoin ja sokeroin pohjat illalla, vaan sitten loppui voimat ja täyttämisen tein seuraavana päivänä. Jos tekee näin, että sokeroi pelkät pohjat, täyttää pikkuleivät aika äkkiä ennen tarjoilua ja saa halutessaan pikkuleivät rapeina tarjolle. Minua ei pikkuleipien pehmeneminen haittaa, ei näissä eikä herrasväenleivissä.

IMG_20220530_123532.jpg

Minä pursottelin marmeladin ja keskelle saa pursottaa vähän enmmän, niin päälimmäisen pikkuleivän aukko täyttyy.

IMG_20220530_132358.jpg

original_34a2b480-7b7d-4972-9439-e872f37

Tässä yhteispotretti kaikista valmiista sydämistä. Muutama me jo ehdittiin maistella. Nämä eivät tule mihinkään juhliin vaan ilahduttavat arkipäiviämme/ystävien päiviä.