original_f122a9d0-5df9-4e87-a1a3-62828c1

Mansikka-raparperipiirakkaa en ollut vielä tälle kesälle tehnyt, joten se erhe piti korjata heti aamusta. Raparperit hain omalata takapihalta ja mansikat ovat pakastemansikoita.

Piirakka on tehty taas sekoitettavalla simppelillä ohjeella, enkä halunnut tähän laittaa ees mitään murua yms pinnalle.

Puolittamalla alla olevan ohjeen,saa aikaan piirakkavuoallisen piirakkaa.

Mansikka-raparperipiirakka

(ohjeella tulee pellillinen, minulla pellin koko on 34 x 37 cm ja piirakan paksuus näkyy kuvista)

Taikina

8 dl vehnäjauhoja (korvasin 1 dl perunajuhoilla)

3 dl sokeria (jos tykkäät reilun makeasta, laita vähän enemmän)

1 kukkura tl jauhettua kardemummaa (jos et tykkää kardemummasta, hyvää piirakkaa tulee ilmankin ja jos tykkäät oikein paljon kardemumman mausta, laita enemmän)

1 rkl (=3 tl) leivinjauhetta

(½ tl suolaa -> ei ole ihan välttämätön, mutta korostaa muita makuja. Minä saatan laittaa vähän enemmänkin, riippuen päällyksestä)

4½ dl maitoa

2 isoa kananmunaa

200 g voita (tai leivontamargariinia)

Raakan pohjan päälle

mansikoita ja raparperia paloiteltuna yhtyeensä 8 dl - 1 litra (jos käytät pakastettuja raaka-aineita, laita ne jäisinä/kohmeisina. Kohmeiset mansikat on helppo leikellä pienemmiksi.)

Pinnalle

½ dl sokeria

(Jos pinnalle haluaisi tehdä muruseoksen, löytyy ohjeita alla olevista linkeistä.  Nuo kaikki muruseokset laitetaan raakan piirakan päälle)

jauho-rasva-sokerimuruseos

kauramuruseos

mantelinen muruseos

hasselpähkinämuruseos

Valmistaminen

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen

Vuoraa reunallinen pelti/uunipannu leivinpapaerilla. (Minä laitan aina 2 paperia päällekkäin, niin piirakka voi paistua koko ajan uunin keskitasossa.)

Laita taikinan rasva sulamaan.

Mittaa kaikki taikinan kuivat ainekset kulhoon ja sekoita keskenaan. (Minä käytän pallovatkainta.)

Lisää jauhoseos kulhoon kananmunat, rasvasula ja neste ja sekoita taikina heti tasaiseksi. Aluksi taikina voi näyttää aika järkyltä, mutta sekoitat vaan niin kauan, että se on tasaista.

Kaada taikina pellille ja levitä ihan nurkkiin asti. Katso ettei keskelle jää paksummalti taikinaa.

Pese ja kuivaa raparperinvarret ja paloittele ne pieniksi. Minä leikkelen saksilla. Paloittene mansikat.

Ripottele päällysainekset tasaisesti pohjan päälle. Minä aloitan aina laittamalla päällykset ihan reunoille ja vasta sitten keskustaan. (toki joidenkin mielestä parasta tällaisissa piirakoissa on ne ohuemmat kuivuneet ilman päällystä olevat reunat, mutta minun tavoite ei ole sellainen piirakka)

Paista piirakka tasalämmöllä keskitasossa  200 asteisessa uunissa kunnes piirakka on kypsää ja kauniin väristä,  Aikaa kypsymiseen menee 25-30 min lämpötilasta ja piirakan paksuudesta riippuen.

Jos haluat varmistaa piirakan kypsyyden tikulla, kokeile piirakan keskiosasta. Kuiva tikku = kypsä piirakka.

 Anna piirakan jäähtyä kunnolla ja leikkaa se sitten halutun kokoisiksi annospaloiksi.

Halutessaan voi piirakan kaverina tarjota vaniljakastiketta, jätskiä tai vaikkapa löysähköä makeutettua kermavaahtoa tai kinuskikermavaahtoa. Meille tämäkin piirakka maistuu ihan tällaisenaan.

IMG_20220628_095041.jpg

Piirakka menossa uuniin. Tykkään laittaa makua antavia aineksia reilusti ja ihan reunoille asti. Pinnalle ripottelin vain sokeria ja laitoin piirakan kypsymään noin 200 asteiseen uuniin.

original_cd76435b-29f3-4123-b4de-a8875fa

Kun ei piirakassa ole mitään seosta enää marjojen pinnalle, kypsyy se nopeasti....kannattaa tsekata uuniin jo heti 20 min paistumisen jälkeen, uunit kun paistavat niin eri tavalla. Tämä piirakka paistui noin 35 min, mutta mulla oli lämpötila pikkasen alakantissa alussa.

original_95ba5028-9673-4e8e-97f8-a2ea8d3