CIMG1131.jpg

Herrasväen pikkuleivät kuuluvat monelle juhlahetkiin, niin iloisiin kuin surujuhliinkin. Nämä pikkuleivät eivät ole niitä nopeimpia tehdä, mutta jos näistä tykkää, niin kyllä silloin malttaa aikaa laittaa tekemiseen. Varsinkin voista tehtäessä, nam. Herrasväen pikkuleipätaikoissa näkyy olevan paria erilaista netissä. Minä olen tottunut tekemään tällaisella taikinalla missä on kohotusainetta, eikä ole perunajauhoja. Osa tykkää tehdä herrasväen pikkuleivät taikinasta missä ei ole kohotusainetta, mutta siinä osaksi jauhoja laitetaan perunajauhoja esim. täältä löytyy sellainen ohje.

Yllä olevassa kuvassa olevat pikkuleivät on tehty tuplamäärästä alla olevaa taikinaa.

Herrasväen pikkuleivät

( 40-50 kpl valmiita pienikokoisia täytettyjä pikkuleipiä)

Pohjat:

250 g voita

1 dl sokeria

1 munaa

1 tl leivinjauhetta

1 tl vaniljasokeria (tai vanilliinisokeria)

250 g vehnäjauhoja

Täyte: marmeladia (vadelma tai mansikka useimmiten)

Pinnan sokeroimiseen: hienoa sokeria/erikoishienoa sokeria

Valmistaminen:

Pohjat:

Vatkaa taikiaan tulevat rasva ja sokeri hyväksi vaahdoksi, lisää munat ja keskenään sekoitetut kuivat ainekset ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Laita pikkunokare taikinaa jääkaappiin tai pakastimeen kovettumaan ja paista koepikkuleipä.

Kun olet todennut, että taikinan jauhomäärä on sopiva (eli siis pikkuleipä leviää ihan pikkasen. Sitä voi ihan verrata muoottiin), laita taikina esim muovipussissa kovettumaan kylmään tasaiselle alustalle.

Laita pelleille sen kokoinen leivinpaperi (minä laitoin 2 paperia päällekkäin), ettei se nouse missään kohti reunoille, näin ei tule vänkyräpikkuleipiä mistään kohti. Minä leikkelen aina sopivia leivinpapereita nipussa, sillä mulla on vaan 2 hyvää peltiä paistamista varten. Pohjia voi tehdä valmiiksi paperien päälle enemmänkin, sillä kun rupeaa paistamaan, ei siinä ehdi pohjien tekoon.

Kun rupeat pikkuleipäpohjien tekoon, ota vain osa kovettuneesta taikinasta käsittelyyn ja jätä loppu jääkaappiin/muuhun kylmään paikkaan.

Pehmitä taikinaa hieman käsissä/pöytää vasten. Siihen ei sa hieroa jauhoja lisää. Ohjeessa mainittu jauhomäärä riittää, nämä pohjat eivät ole niistä kaikista helpoimpia tehtäviä. Jauhota pöytä kunnolla, laita taikinalevy pöydälle ja jauhosin käsin taputa vähän ohuemmaksi ja rupea sitten varovaisesti ja hellästi kaulitsemaan taikinasta ohut levy. Levyn paksuus saisi olla maksimissaan ½ cm. Varmista lastalla vetäsemällä, että taikinalevy on irti pöydästä. 

Ota pyöreällä muotilla pyöreitä pohjia. (pyyhkäise muotin alareunaan tarttuva taikinamöhnä aina välillä pois ja kasta muotti jauhoissa) Pohjat saa laittaa pellillä aika lähelle toisiaan, sillä nämä eivät leviä paljoa paistumisen aikana, paitsi jos taikinalevy on jätetty ihan liian paksuksi. Leviämisenkin näät, kun maltat paistaa koepikkuleivän. Minä teen pohjia monta pellillistä ja vasta sitten rupean paistamaan, sillä pohjien paistamisen aikana ei kyllä ehdi tehdä pohjia lisää. En minä ainakaan ehdi. 

Paista pohjat miedossa uunissa ( 175 - 200 asteinen uuni) kauniin vaalean/kullan ruskeiksi tavallisen uunin keskiosassa, aikaa menee 10 min molemmin puolin. Varo, palavat helposti! Varsinkin jos pohjista on tullut ohuen puoleisia. Minun uunini paistaa epätasaisesti, joten jos haluan mahdollisimman tasaisen paistotuloksen, on minun otettava pohjat pois muutamassa erässä. Ja näin tein nytkin.

Herrasväen pikkuleivät kostuvat, jos niitä säilytetään täytettyinä. Nyt haluttiin, että pikkuleivät olisivat rapeita/ei kokonaan pehmenneitä tarjoamishetkellä. Siksi tein nyt niin että sokeroin pelkät pohjat paistopinnoiltaan kastamalla ne sokeriin heti lämpiminä/haaleina.Tällöin sokeri taatusti tarttuu pohjiin. Joillakin ohjeilla tehtyihin pohjiin ei enää jäähtyneenä tartu sokeri, ei edes erikoishieno. Ja säilytin sokeroidut pohjat sellaisenaan yhdessä kerroksessa.

Tarjoiluhetken lähetessä täytin pikkuleivät. Eli kääntelin puolet pohjista ylösalaisin ja pursotin täytteen niille ja nostin toisen pikkuleivän kanneksi sokeripuoli ylöspäin. Pikkuisen painaltaa ja näin pikkuleivän saa täytettyä ilman että marmeladilla sotkee joka paikan, eikä pikkuleipää edes tarvitse ottaa käteen.

Mikäli pikkuleivät kuitenkin haluaa täyttää heti paiston jälkeen, niin sekin on ok. Sitten vaan sokeroidaan valmis täytetty pikkuleipä varovaisesti.

Kaikki eivät halua Herrasväen pikkuleipiä sokeroitavan ollenkaan. Silloin niille voi halutessaan tarjollepanovaiheessa siivilöidä tomusokeria hunnuksi.

 

CIMG1105.jpg

Tässä tarjottimella pelkkiä paistettuja sokeroituja pohjia.

CIMG1111.jpg

Täyttövaiheessa puolet sokeroiduista pohjista käännetään ylösalaisin, niille pursotetaan täytemarmeladi ja toinen pikkuleipä kanneksi, pieni painallus ja pikkuleipä on valmis. Nopeaa täyttää yksin isompikin määrä.

CIMG1134.jpg

Valmiit sokeroidut herrasväen pikkuleivät voi pakastaa (mielellään yhdessä kerroksessa ja kerrosten väliin esim leivinpaperi), mutta marmaladiosa tahtoo hieman kuivua ja pikkuleipä kostua. Ovat kyllä  ihan ok niinkin. Jos esim. haluaa tehdä isomman määrän juhliin jo hyvissä ajoin.