IMG_20240827_123230_edit_22772839960634.

Pakasteseitä meillä käytetään aika useinkin, mutta kastiketta siitä tehdään aika harvoin. Nytkin oli tarkoitus tehdä ihan muuta, mutta suunnitelmat muuttuivat lennosta. Katsoin muutamaa kastikeohjetta netistä, tätä omaakin vanhaa postaustani vuodelta 2008, mutta ihan sellaisenaan en mitään ohjetta halunnut nyt toteuttaa, joten tässä simppeli seikastikeohje, mikä valmistuu vartissa, kun vaan kalan on ottanut sulamaan jääkaappiin aikasemmin. Ihan mielenkiintoisen tuntuisia tomaattipohjaisia-, kermapohjaisia, ei suurustettuja/suurustettuja seikastikeohjeita netistä löytyy. Keitettyä kananmunaa oli yhdistetty monissa ohjeissa, mutta minä en nyt niitä halunnut laittaa. Kastiketta voi toki maustaa oman mielen mukaan. Minä halusin hyödyntää vielä kasvatuslaatikoista sipulinvarsia antamaan kastikkeelle väriä. Sinappi voi tuntua oudolta kalaruoassa, mutta mulle se on tässäkin hyvinkin passeli lisä. Kokeile edes. Laita ihan pieni turauss sinappia ja maistele kastiketta.

Ohjeen kastimemäärä on mitoitettu reilukalaisena 300 g kalaa, jos sinulla on 400 g pkt kalaa, tee kastiketta hieman reilummin.

Tälleen minä tein kastikkeen.

Seikastike

300 g pakasteseitä (minulla annospaloina 3 kpl)

ripsaus suolaa

____________

25 g voita

½ dl vehnäjauhoja

3 dl maitoa (minulla täysmaitoa. Jos ei tykkää sakeasta kastikkeesta, voi lopussa joutua laittamaan pienen lorauksen lisää)

1 dl ruokakermaa (tai tämäkin määrä maitoa)

currya, kurkumaa (antaa väriä), sitruunapippuria, aromisuolaa/suolaa, kalamaustetta (Meiran) ja sinappia (sitruunamehua)

____________

sipulin vihreitä varsia hienonnettuna (noin ½ dl) ja tuoretta tilliä (noin 1 rkl)

(jos kastikkeeseen kaipaa kirpakkuutta, voi siihen lopussa laittaa vähän sitruunamehua. Minun makunystyrät eivät kaivanneet)

Valmistaminen

Sulata pakastekala ainakin kohmeiseksi (tai täysin sulaneeksi) ja paloittele se sitten kuutioiksi (minä leikkaan 1 annospalan 8 osaan saksilla). Laita kalapalat lautaselle, ripsauta niille vähän suolaa ja laita mikroon kypsymään täydelle teholle kuvun alle  3-4 min.

Kastike: Sulata rasva paksupohjaisessa/pinnoitetussa kattilassa, lisää jauhot ja sekoita kunnes kaikki jauhot kostuvat rasvaan. Lisää heti nesteet kylmänä kattilaan. Sekoita koko ajan pohjaa myöten kunnes kastike rupeaa kiehumaan. Lisää kastikkeeseen mausteet ja kalapalat liemineen.  (minä siivilöin kaloissa olevan piene määrän nestettä kastikkeen sekaan, kun en halunnut hyytyneitä valkuaishöttöjä kastikeeseen) Anna kastikkeen hautua 5 min välillä varovaisesti sekoittaen. Tarkoitus ei ole, että kalapalat muhjaantuvat kastikkeeseen. Lisää tilli ja sipulinvarret ja tarkasta samalla, että kastike on mieleisen paksuista. Jos se tuntuu liian sakealta makuusi, lisää maitoloraus. Anna kastikkeen vielä kiehahtaa. Maistele kastikkeen maku mieleiseksi. Mikäli kaipaat kastikeeeseen terävämpää makua, voi siihen lisätä esim sitruunamehua lopussa...minä en nyt laittanut.

IMG_20240827_120438_edit_22913316125789.

Minä kypsennä kalapalat mikrossa. Tokihan ne voisi laittaa kastikkeeseen vaikka raakoina kypsymään, kun kypsyvät niin nopsaan.

IMG_20240827_121127_edit_22822675569365.

Tätä kalamaustetta lissin vielä kastikkeeseen, mutta ilmankin saa kyllä hyvän makuisen soosin aikaseksi. Mulla nyt vaan sattui tätä olemaan maustelaatikossa.

IMG_20240827_121638_edit_22799554905467.

Ohjeella tehden tulee 2 isompaa tai 3 pienempää annosta esim perunoiden kanssa syötäessä.