IMG_20210720_091758.jpg

Tämä gluteeniton käärötorttu valmistui tosi harvinaisia vieraita varten. Heitä oli ihanaa nähdä vuosikymmenien jälkeen.

Lakkatortussa on pohjana ihan tavallinen vaalea käärötorttulevy. Nyt tein sen pelkästään perunajauhoista, enkä laittanut leivinjauhettakaan. Täytteessä on kermavaahtoa, rahkaa, fariinisokeria, liivatetta, vaniljasokeria ja lakkoja/hilloja.

Lakkakääretorttu

Pohja

4 isoa kananmunaa

1½ dl sokeria

1½ dl jauhoja (minulla perunajauhoja, koska halusin gluteenittoman)

(1 tl leivinjauhetta, ei ole välttämätön)

(paistetun, jäähtyneen pohjalevyn kostuttamiseen noin ½ dl maitoa tms.)

Täyte ja kuorrutus

250 g maitorahkaa

4 dl vispikermaa

noin 1 dl fariinisokeria (tai tavallista sokeria)

lisämakeudeksi tavallista sokeria?

2 tl vaniljasokeria

3 kpl liivatelehtiä (2 g painoisia)

2 rkl vettä (tai esim lakoista valunutta mehua, muuta vaaleaa mehua)

---------------------------------------------------------

lakkoja (6 -7 dl.... oman maun mukaan)

--------------------------------------------------------

Koristeeksi: lakkoja, paahdettuja mantelilastuja (tai esim rouhittua suklaata)

Valmistaminen

Pohja: Vatkaa munat ja sokeri hyväksi paksuksi vaaleaksi vaahdoksi. lisää jauho (leivinjauheseos) siivilän läpi 2-3 erässä sekoittaen taikina heti tasaiseksi (minä teen tämän vaiheen pallovatkaimella). Varsinkin käytettäessä pelkästään perunajuhoja, klönttääntyyvät ne helposti. Levitä taikina heti (voidellun) leivinpaperin päälle pellille ja paista 200 asteisessa uunissa keskitasossa noin 10 min. tarkkaile paistumiosta, uunit kun paistavat niin eri tavalla. Kumoa pohja heti sokeroidun leivinpaperin päälle. Irrota paperi, mutta jätä se pohjan päälle jäähtymisen ajaksi. Paperin päälle voi vielä laittaa leivinliinankin, niin pohja ei kuivu jäähtymisen aikana.

Täyte: Laita liivatelehdet likomaan runsaaseen kylmään veteen 10 minuutiksi. Vatkaa kerma vaahdoksi, saa olla ihan napakkaa. Sekoita toisessa kulhossa rahka, fariinisokeri ja vniljasokeri niin että fariinisokeri liukenee. Puristele liivatteista vesi pois ja lietä ne kiehautettuun vesitilkkaan (2 rkl). Liivateseoksen pitää olla ihan tasaista, juoksevaa. Jos ei oile, niin lämmitä seosta varovaisesti, ei saa keittää kiehuvaksi. Jäähdytä liivateseosta sekoitellen hetkinen (minuutti) ja yhdistä se sitten rahkaseokseen voimakkaasti vatkaten. Lisää vasta nyt kermavaahto seokseen ja sekoita tasaiseksi. Tarkista makeus mieleiseksi. Jos kaipaat lisämakeutta, voi laittaa tavallista sokeria, koska se liukenee helpommin. Laita seos jähmettymään jääkaappiin, kunnes se on löysän puuron paksuista. Sekoita täytettä muutaman kerran jähmettymisen aikana.

Kostuta pohjalevyä, jos tuntuu tarpeelliselta.

Levitä vähän reilu puolet täytteestä jäähtyneelle pohjalle, ripottele lakkoja päälle (jos käytät pakastettuja lakkoja, valuta ne hyvin) ja rullaa levy napakaksi rullaksi pidemmältä sivulta. Kääräise paperiin ja noista kylmään tekeytymään vähintään tunniksi.

Laita myös loppu täyte/kuorrutus kylmään. Kun rupeat kuorruttamaan kääretorttua, on seos hieman hyytynyttä, vaan sekoitat vaan sen tasaiseksi.

Kuorruta käärötorttu ja koristele.

IMG_20210719_224052.jpg

Halutessaan pohjalevyä voi hieman kostuttaa ennen täytteen levittämistyä. Ihan vaikka maidolla, vaalealla mehulla, sitruuna-vesi-sokeriliemellä tms. Minä kostutin ihan vaan maidolla.

IMG_20210720_091026.jpg

Huom! minä kuorrutin käärötortun 2 pätkässä, mutta tuo täyte/kuorrutus on siis mitoitettu kokonaiseen käärätorttuun.

Kts kuvia -> täytettä en laittanut sisälle ihan kauhean paksua kerrosta.

IMG_20210720_091633.jpg

Tummaa suklaata olisi voinut laittaa vielä sulatettuna pinnalle, vaan halusin pitää tämän ulkonäön simppelinä ja makeudenkaan takia emme suklaita kaipaa tällaisiin. Tästä tykkäsi jopa kanssasyöjä, joka ei niin makeasta perusta.

IMG_20210720_091730.jpg

IMG_20210721_133211.jpg

Lakkoja ostin muutamia kiloja ystäväperheeltä. Helpolla pääsin, kun lakat olivat jo valmiiksi rasioihin laitettuja.