IMG_20210301_205305.jpg

Tämän tapaista laatikkoa olen tehnyt ennenkin ja siihen jonkinlainen ohje löytyy täältä. Minusta alla olevalla ohjeella tulee melkeimpä parempaa laatikkoa mitä tuolla ekalla ohjeella. Tosin kaikkihan on kiinni siitä miten maustaminen onnistuu. Ja jos juuston mausta tykkää, sen määrässä ei kannata pihistellä.

Jauheliha-perunalaatikko (kypsä peruna, juustokastike)

(ohjeella tehden tulee 1½ litran vuoka ihan täyteen lihaisaa laatikkoa)

Jauhelihaseos:

400 g jauhelihaa (minulla 10 % naudan)

2 isoa keltasipulia hienonnettuna

suolaa

paprikajauhetta

valkopippuria

mustapippuria

2 valkosipulin pulleaa kyntää

Juustokastike

3 dl maitoa

2 dl ruokakermaa (tai tämäkin maitoa)

1 kukkura rkl vehnäjauhoja

2-3 dl juustoraastetta (= noin 150 g, minulla arkijuustoraastetta)

suolaa

jauhettua valkopippuria

Lisäksi tarvitaan keitettyjä perunoita

Minulla oli 7 kpl oikein isoja Annebelleja (TAI keitettyjen perunoiden tilalla voi käyttää esim pakastevalkosipuliperunoita)

Pinnalle vuokaan  1 - 2 dl juustoraastetta (minulla sinistä emmentalia)

Valmistaminen:

Tee jauhelihaseos:

Ruskista jauheliha kuumalla pannulla, laita sipulit sekaan freesaantumaan. Mausta seos. Maistele.

Tee juustokastike:

Mittaa nesteet ja jauhot kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Lisää juustoraaste kuumaan kastikepohjaan ja anna sen sulaa. Älä enää keitä. Mausta kastike.

Viipaloi kuoritut perunat.

Kokoa laatikko kerroksittain uunivuokaan. Laita alimmaksi ja päällimmäiseksi juustokastiketta.

Ripottele pinnalle juustoraaste.

Kypsennä laatikkoa vähän vajaassa 200 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.  Anna laatikon tekeytyä hetkinen ennen tarjoamista. (rakenne tiivistyy)

IMG_20210301_205250.jpg

Tämä vuoka on  tilavuudeltaan 1½ litraa tuohon yläreunan viivaan asti ja ohjeen mukainen määrä ruokaa mahtui just tässä kypsymään. Mää söin tätä tänään kahden miehen kanssa (ja ei, Dave ei oo se toinen) ja yks isohko annos jäi, niin sen vein ystävälle maistiaiseksi.