IMG_20210409_135957.jpg

Pusuja tulee tehtyä nykyisin aika harvoin, vaan viimeksi pullapäivänä tein näitäkin tuoreena syötäviksi.

Pullataikinan tein näillä suhteilla

1½ litraa maitoa + vettä (puolet ja puolet)

150 g tuorehiivaa

6 dl sokeria

4 tl suolaa (hienoa merisuolaa)

3½ rkl kardemummaa

3 kpl kananmunia

300 g sulatettua haaleaa rasvaa

vehnäjauhoja ( vajaa 3 kg)

IMG_20210409_095509.jpg

Pohjana on siis ihan tavallinen pehmeä maukas pullataikina, minkä vanhanaikaisesti kohotin, pyöritin pikkupullat ja annoin niidenkin hetkisen kohota liinan alla, niin pusuiksi muotoileminen oli helpompaa. Pusuihin laitoin täytteeksi kotitekoista mansikka-omenasosetta (marmeladisokerilla tehtyä). Mikä tahansa (paistonkestävä) marmeladi käy.

Pusujen tekotapoja on monia. Jos haluaa oikein paksuhuulisen pusun, kannattaa soikean pullalätkän vastakkaiset reunat jättää reilusti keksiosaa paksummiksi. Minä painan pusun kiinni etusormilla (kastan sormet jauhoissa) kuvan mukaisesti.

IMG_20210409_111741.jpg

Hyvän kohotuksen jälkeen painan pusut vielä uudemman kerran ennen paistamista. En voitele kananmunalla pusuja, kuten jotkut ohjeet kehoittavat.

IMG_20210409_135820.jpg

Kun pusut ovat jäähtyneet, sipaistaan huuliin voisulaa ja kieräytetään huulet pariin kertaan sokerissa.

Tässäkin on toinen kuppikunta, joka voitelee ja sokeroi koko pusun pinnan. Minut on Runnin emäntäkoulussa opetettu vuonna -75 tekemään pusut näin, enkä ole nähnyt syytä muuttaa mallia. Oli muuten aikoinaan ihanimpia oppimisympäristöjä tuo silloinen emäntäkoulun kellarikerroksessa sijaitseva leipomo.

IMG_20210409_135950.jpg

Vaikka punaiset kielet hieman näkyvätkin joistaín pusuista, ei se syöntiä haittaa

IMG_20210409_112421.jpg

Oikein kaneliset pullat saivat tämän muodon.

Tekotavasta kuvia täällä. Näitä tein isomman määrän, joten pullat on  paistettu ilman muffinssivuokia.

IMG_20210409_113556.jpg

Voisilmäpullissa on ihan tavallinen kohonnut pyöreä pulla, tein ison kolon keskelle, pistelin haarukalla pohjaosan, voitelin reunat kananmunaseoksella, laitoin kovaa voita kuution, sen päälle ripksauksen vehnäjauhoja, vaniljasokeria ½ tl/pulla ja hienoa sokeria lähes 1 tl /pulla. Maukkaita pullia tuli ja hyvin pysyi täyte pullassa.

IMG_20210409_135542.jpg

Makumme ei ole muuttunut, pullan pitää olla kunnolla paistunut, ei kuivaa kuitenkaan.