CIMG3681.jpg

Tällaisen ison vuokalihamurekkeen tein alkukesästä, kun tein edesmenneen siskoni miehelle ruokia pakastimeen. Toki me itsekkin syötiin tästä 2 annospalaa. Helppo ja nopea ruoka isommallekkin porukalle. Tuosta murekkeesta leikkaa 8 ihan isoa annospalaa valmista mureketta.

Tällä kertaa murekkeessa ei ole mitään täytettä (mikään ei est laittamasta murekkeen keskelle jotain mieluista täytettä, vaikkapa paistettuja sieniä), mutta päälle halusin jotain lisää ja tuolloin tomaattilohkot saivat ajaa sen asian.

CIMG3673.jpg

Tomaattinen vuokalihamureke

(8 ihan kookasta annospalaa)

1½ dl korppujauhoja

2 dl kermaviiliä

1 dl vettä

1 dl paseerattua tomaattia

2 munaa

1 pussillinen ranskalaista sipulikeittojauhetta

1 kukkura tl paprikajauhetta

monta, monta kierrosta mustapipppuria myllystä (laitoin ainakin 10 kierrosta)

800 g naudan jauhelihaa (käytän 10%)

1 pieni purskaus sinappia (2-3 rkl)

4 pulleaa valkosipulin kynttä raastettuna/hienonnettuna

1 rkl perunajauhoja tai vehnäjauhoja

suolaa? (minä laitoin)

Lisäksi tarvitaan 2-3 oikein isoa tomaattia tai minitomaatteja

Valmistaminen

Mittaa kulhoon ensin kermaviili, vesi ja paseerattu tomaatti, sekoita.

Kaada korppujauhot ja sipulikeittopussillinen sekaan. Sekoita heti tasaiseksi.

Lisää jauheliha, kananmunat ja mausteet ja sekoita heti tasaiseksi murekemassaksi.

Kypsennä pieni pala esim mikrossa ja maistele, tarvitaanko sinun murekkeeseen lisämakua.

Kun murekemassa on mieleisen makuista, humpsauta se esim piirakkavuokaan(vuoan halkaisija noin 27 cm -> mureke mahtuu just ja just) ja tasoita pinta tasaiseksi tai hieman paksummaksi keskeltä joko ihan vaan käsin tai lastalla.

Lado tomaattilohkoja murekkeen ulkolaidalle (tai jos pitää saada käytettyä paljon tomaatteja, voi laittaa koko pinnan täyteen). Tietenkin voi käöyttää myös  minitomaatteja kokonaisena/puolitettuna (koko?).

Kypsennä mureke 175 - 200 asteisessa uunissa, uunin keskitasossa 40-50 min. Tarkkaile kypsymistä, aika riippuu niin monesta asiasta mm. uunista/uunin lämpötilasta, murekkeen paksuudesta (jos laitat pienemäpään vuokaan, tulee korkeampi mureke ja sen kypsymisaika on silloin pitempi), halutusta kypsyydestä. Meillä mureke pitää paistaa aika ruskeaksi, ei kuitenkaan kuivaksi.

Leikkaa kypsä kuuma mureke annospaloiksi sektoreittain. samalla varmistut, että se on keskeltäkin ihan varmasti kypsää.

CIMG3675.jpg

Vuokamureke kutistuu aina jonkin verran reunoiltaan, vaan kun mureke on leikattu, ei siihen kukaan enää kiinnitä huomiota. Samoin jos murekkeesta irtoaa nestettä vuokaan, se kyllä imeytyy murekkeeeseen takaisin, kun murekkeen antaa tekeentyä peitettynä hetkisen.