Ensimmäisen pääsiäispäivän ateriaksi tehtiin ulkoilun jälkeen tällainen suht nopea ateria. Naudan lehtipihvit, viskikastike, uunissa perunoita, tomaattia ja parsaa ja pieni lisäkesalaatti. Nopeasti valmistui tämäkin ateria, kun vähän vauhditin perunoiden kypsymistä paistinpannulla ennen uuniin laittamista.
Lehtipihveiksi ostan useimmiten Snellmannin ulkofilelehtipihvejä. Yleensä nuijin niitä vielä muovin läpi ohuemmiksi. Yleensä nuo pihvit ovat hyvin tasakokoisia, mutta nyt oli pieni pihvi ja iso pihvi. Noh, meillä se ei haittaa, kun minä syön niin paljon vähemmän lihaa. Kun kaikki muu aterialle on jo valmista, paistan pihvit kahdella pannulla suit-sait nopsaan voi-öljyseoksessa, maustan pihvit paiston jälkeen vaan suolalla ja mustapippurilla ja heti syömään.
"torniperunat"
Minulla oli perunalajike Rosamundaa. Niissä oli hyvä kuori, niin nyt en kuorinut niitä, vaan viipaloin ne mandoliinin tapaisella laitteella ohuiksi viipaleiksi. Yksinkertaisimmmillaan mieleiset mausteet (minä laitoin vaan suolaa, mustapippuria, valkosipulia) ja mahdollisesti juusto (laitoin parmesania) (ja pieni määrä nestettä, neste ei ole välttämätön) sekoitettaisiin perunoiden sekaan ja perunat laitettaisiin kasoina voidellun muffinssipellin syvennyksiin kypsymään. Kasat madaltuvat kypsyessään. Me haluttiin nopeasti syömään, niin vauhditin perunoiden kypsymistä hieman paistinpannulla rasvassa, maustoin ne siinä ja lisäsin kevätsipuliakin sekaan ja sitten vasta laitoin muffinssipeltiin. Kokoamisvaiheessa laitoin noin 1 rkl ruokakermaa jokaiseen koloon antamaan lisämehevyyttä. Vähän vielä parmesania pinnalle ja uuniin kypsymään (pikkasen vajaaseen) 200 asteeseen kunnes perunat tuntuvat ihan pehmeiltä. Minulla perunat kypsyivät uunissa vain noin 15 min, koska esikypsensin niitä pannulla.
Korkeammaksikin tornit vois laittaa, tällöin on vaan kypsymisaika vähän pidempi.
Minä laitoin samaan muffinssipeltiin puolikkaat tomaatit maustettuina kypsymään ja muutaman tankoparsan.
Kovin korkeita eivät perunatornini olleet, mutta muuten kyllä tykättiin.
Kerma ja raastettu/hienonnettu valkosipuli kuumennetaan kiehuvaksi ja suurustetaan vaalealla Maizenalla sakeahkoksi kastikkeeksi. Kuumennetaan uudelleen kiehuvaksi. Lisätään mausteet ja viski ja kiehautetaan uudemman kerran. Suurustuksen pitäisi estää kastikkeen juoksettumista. Eli ensin kastike suurustetaan ja vasta sitten lisätään alkoholi. Valmiin kastikkeen sakeutta voi vielä säätää lisäämällä kermaa (tai vesilorauskin käy), jos tuntuu liian sakealta. Ja vielä maun tarkistus. Meillä tällainen viskikastike on jopa ohittanut konjakkikastikkeen maullisesti.
Juomavalintamme pääsiäisen aterioille oli kuvan mukainen vähätanniininen punaviini.
Kommentit