CIMG3772.jpg

Minulla on ollut jääkaapissa 2 x 2 dl prk vispikermoja happanemassa, ihan tarkoituksella. Niiden oli määrä päätyä pikkuleipiin tai kahvikakkuihin, vaan kun tein pienet annokset, niin siitä riittikin kumpaisiinkin. Ensin tein jemmassa olevalla ohjeella Hannatädin kakkuja. Nyt täytyy tehdä tunnustus. Tämä alla oleva ohje on parempi ja helpommin leipoutuva, mitä tämä ohje millä olen vuosikymmenet Hannatädin kakut tehnyt. Ei ole enää paluuta entiseen ohjeeseen. Erona taikinoissa on oikeastaan vaan se, että tässä alla olevassa taikinassa on 1 kananmuna. Tosin tässä on pikkasen vähemmän kermaa.

Ohjeen olen kopsannut eräästä facebookin leivontaryhmästä. Jos joku tunnistaa ihan varmuudella ohjeen omakseen, niin linkitän kyllä.

Hannatädit (4 pellillistä) valmistuivat hyvin sutjakkaasti, siinä sivussa muiden keittiöhommeleiden aikana alla olevalla ohjeella.

Hannatädin kakut

(alkuperäisen ohjeen mukaan tästä pitäisi tulla noin 90 kpl, minulla tuli vaan 58 kpl, sillä tein tarkoituksella aika isoja)

3 dl sokeria

1½ dl kermaa (tuoretta tai hapanta, minulla oli hapanta vispikermaa)

1  kananmuna

1½ dl sulatettua voita (= noin 150 g, mittaa sulatettuna)

1 tl soodaa

3 dl perunajauhoja

5 dl vehnäjauhoja (puolikarkeita)

Lisäys: nykyisin laitan näihinkin aina ripsauksen suolaa terävöittämään makua

Valmistaminen

Sekoita sokeri, kerma, muna ja sulatettu voi keskenään.

Lisää sekaan sihdaten jauho-sooda-suolaseos.

Sekoita taikina hyvin sekaisin, älä kuitenkaan turhaan vaivaa, ettei tule sitkoa. taikina voi tuntua rasvaiselta tässä vaiheessa, mutta älä lisää jauhoja.

Ota taikinasta nokare ja pyörittele se käsien välissä tasaiseksi palloksi. Paista koekakku +175 asteisessa uunissa kauniin vaalean ruskeaksi.

Jos koekakku on levinnyt mieluisasti, jatka tekemistä.

(Jos koekakku leviää liikaa, lisää vähän jauhoja ja malta paistaa uusi koekakku. )

(Jos taas jostain kumman syystä, vaikkakaan niin ei pitäisi tämän ohjeen kohdalla käydä, koekakku ei leviäisikään uunissa, lisää nestettä.)

Minusta on helpointa tehdä hannatädit niin, että otan osan taikinasta pöydälle, hieraisen hieman jauhoja käsiin ja pyöritän taikinan hellästi tangoksi, paloittelen ne yhtä suuriksi osiksi, pyöritän osat käsien välissä palloiksi (taikinasta pitäisi olla todella helppo pyöritellä palloja, ei tarvita yhtään jauhoja tässä vaiheessa) ja laitan pallot sitä mukaa pellille, kun ne valmistuvat. Teen muutaman pellillisen valmiiksi ja sitten rupean samanaikaisesti paistamaan ja samalla teen seuraavia peltejä uunin vieressä.

Hannatädit kannattaa paistaa uunin keskiosassa, jotta niistä tulisi kauniin kullanruskeita. Minun piti pitkästä aikaa laittaa 2 leivinpaperia pellille, jotta sain mieleisen paistotuloksen. Eli pohja meinasi paistua liian nopeasti ja päälys jäädä liian vaaleaksi, siksi 2 leivinpaperia rauhoittamaan tilannetta ja tekijää.

Mikäli koko pelti ei paistu tasaisesti ja haluat tasaisen paiston kaikkiin, on kakkuja otettava eri aikaan pois pelliltä. Jos koko pellillinen on ihan pikkuisen liian vaaleita, voi ne ottaa pois ja jättää kuumalle pellille, niin ne siinä vielä tummentuvat, siis ihan pikkuisen. Tällä jouduttaa paistamista, jos on tekemässä isoa määrää kakkuja.

Säilytä kakut tiiviissä purkissa, jotta eivät kostu. Älä laita jääkaappiin.

HUOM! Olen tehnyt tällä ohjeella myös ihan tuoreesta kermasta ja en kyllä  huomannut eroa, en maussa, enkä ulkönäössä.

CIMG3765.jpg

Eivät ole kaikki samasta muotista, mutta eivät ole syöjätkään. Näistäkin riitti maistiaisia myös ystäväperheille. Ja just aamupäiväkahveille itekkin otin yhen. Ihania makumuistoja lapsuudesta (synnyinkodista ja mummolasta) tulee mieleen Hannatädin kakkuja syödessä.