IMG_20211115_215944.jpg

Tämä ohje on Valion ja se on punaisen emmentaljuustoraaste pussin kyljessä, tai ainakin on ollut siinä. Pikaisesti netistä etsiessä en ihan tällaista ohjetta löytänyt. Siskoni tekee kinkkupiirakan tällä ohjeella muuten, vaan punaista paprikaa laittaa lisäksi täytteeseen. Täyte on helposti muunneltavissa omaan makuun lisäten esim purjoa, freesattua sipulia/punasipulia/herkkusieniä tai muita sieniä, lisäten sinihomejuustoa tai fetaa jne.

Siskoni on leikannut ohjeen juustopussin kyljestä ja sellaisenaan sen tähän kirjoitan. Teen kyllä itekkin tällä ohjeella pian suolaisen piirakan.

Lisäys klo 23 samana päivänä. Enhän minä pitempään malttanut odottaa, vaan teinkin piirakan äsken, jos joku vaikka huomenna tulis käymään synttärikahveilla. Kirjaan ohjeeseen joitakin tarkennuksia punaisella.

Kinkkupiirakka

(piirakkavuoallinen halkaisija 26-28 cm)

Pohja

125 g maitorahkaa (eli ½ pientä prk, myös kermaviili käy)

125 g voita

2 dl vehnäjauhoja (laitoin 2½ dl jauhoja)

1 tl leivinjauhetta

Täyte

150 g palvikinkkua tms (laitoin 175 g ettei jäänyt pientä nöttöstä)

150 g emmental raastetta (punaista, tämän piirakan ohje on valion pakkauksessa) (laitoin arkijuustoraastetta)

punaista paprikaa pieninä kuutioina – oma lisäys  (laitoin 3 pientä suippopaprikaa, niitä minikokoisia)

1 prk (3,3 dl) ruokakermaa (valio)

3 kananmunaa (isoja)

mustapippuria (1/4 tl)

paprikajauhetta (½ tl)

hienonnettua persiljaa (½ dl)

suolaa ½ tl

Valmistaminen

Valmista pohja: Sekoita maitorahka ja pehmeä voi. Lisää kuivat aineet ja sekoita nopeasti taikinaksi. Vuoraa (voideltu)piirakkavuoka taikinalla, nosta myös reunat. Minusta taikina on kyllä helpompaa tehä perinteiseen tapaan eli jauhot,leivinjauhe ja rasva nypitään ryynimäiseksi ja lisätään rahka ja sekoitetaan tasaiseksi taikinaksi

Levitä pohjalle kuutioitu kinkku, paprikakuutiot, persilja ja juustoraaste. Osan paprikasta ja persiljasta voisi laittaa väriä antamaan juustoraasteen päälle.

Vatkaa sekaisin munat, kerma ja mausteet ja kaada seos vuokaan.

Paista piirakka uunin alimmalla tasolla  200 asteisessa uunissa noin 40 min tai kunnes piirakka on kypsä...30 min voisi piisata?

Mimmin lisäys: Uunin lämmön voisi laittaa vähän alle 200 asteeseen....uunisi tuntien. Pohjan reunat paistuvat helposti tummiksi, vaikka itse pohja ei olisikaan vielä valmis. Piirakan kypsymiseen vaikuttaa vuoan materiaali. Mulla ja siskolla kummallakin pyrex-vuoat ja niissä paistuu helpommin mitä keramiikkavuoissa.

Vinkki:

1. Voit käyttää myös valmista, pakastettua piirakkataikinaa.

2. Kinkun tilalle käyvät katkaravut, savukala tai paistetut sienet.

IMG_20211115_204108.jpg

Uuniin piirakka meni mulla tämän näköisenä.

IMG_20211115_215641.jpg

Ja noin 35 min kuluttua hintun verran alle 200 asteisessa uunissa alimmalla tasolla. Reuna saa pinnaltaan helpolla väriä, kannattaa tsekata ettei tule turhan tummaksi. Pohjasta ei ole näin tumma. Me ei maltettu antaa piirakan ees jäähtyä, kun jo leikattiin maistelupala. Kyllä tämä kinkkupiirakkaohje jää meillä vakikäyttöön. Kiitos siskoni ohjeesta.

IMG_20211105_183819.jpg

Me syötiin siskoni tekemää piirakkaa kyläreissulla iltapalana vihersalaatin kanssa.