CIMG9886.jpg

Porkkanapiirakka (porkkanakakku, porkkanaleivokset) on aina kuulunut lempileivonnaisiini, mutta se ei saa olla äklömakeaa. Viimeisen vuoden aikana, olen tehnyt aika monta kertaa porkkanapiirakkaa, koska olen venkslannut ohjetta omalle maulle sopivaksi. Siskoni kertoi tehneensä yhdellä ohjeella, mitä sitten lähdin muokkaamaan. Alkujaan oli itsestäänselvyys, että kuorrutus pitää olla sulatejuustopohjainen, niin kuin se alkujaan on ollut. Onneksi ystäväperheet ovat auttaneet kokeilujen tuhoamisessa, ettei ole tarvinnut kaikkia yksin syödä.

Tällaiseksi on ohje muotoutunut.

Porkkanapiirakka

(ohjeella tulee pellillinen, pellin koko 34x37 cm)

Taikina

4 isoa kananmunaa

5 dl vehnäjauhoja

3½ dl sokeria

1 rkl (= 3 tl) kanelia

2 tl ruokasoodaa

2 tl leivinjauhetta

½ tl suolaa

1 tl vaniljasokeria

½ tl pomeranssinkuorta (kuivattua, jauhettua)

100 g voita

6-7 dl porkkanaraastetta. (ohutta, hienojakoista)

Kuorrutus

200 g (= 4 dl) tomusokeria (älä vähennä, muuten juusto maistuu läpi)

100 g voita

200 g maustamatonta sulatejuustoa (Olympia)

1 tl vaniljasokeria

Pinnalle

kuorellista mantelirouhetta tai hasselpähkinärouhetta

Valmistaminen:

Laita uuni kuumenemaan + 175 - 200 asteeseen.

Sulata margariini ja jätä jäähtymään.

Kuori ja raasta porkkanat hienoksi = ohueksi raasteeksi.

Sekoita kaikki kuivat ainekset yhteen.

Vatkaa munat ja sokeri hyväksi vaahdoksi.

Lisää vaahdon sekaan sulatettu voi ja puolet kuivista aineksista ja sekoita sekaisin. Ihan rivakasti saa sekoittaa.

Lisää loput kuivista aineksista ja sekoita taikina tasaiseksi. Lisää porkkanaraaste viimeisenä ja sekoita tasaiseksi.

Kaada taikina leivinpaperin päälle pellille ja levitä se ihan pellin nurkkia myöten mahdollisimman tasaiseksi.

Paista piirakkaa tavallisen uunin keskiosassa 20-30 minuuttia, älä paista liian kuivaksi. Tarkkaile kypsymisen loppupuolella, uunit kun paistavat niin eri lailla.

Jäähdytä piirakkapohja.

Valmista viimeistään nyt kuorrutus.

Vaahdota rasva, lisää sulatejuusto sekaan ja vatkaa seos tasaiseksi.

Lisää sitten (siivilöity) tomusokeri ja vaniljasokeri ja vatkaa tasaiseksi.Aluksi pienellä nopeudella, koska tomusokeri pöllyää.Minä teen tämän sähkövatkaimella alusta loppuun asti. Kuorrutuksen pitää olla tasaista, ei mitään möykkyjä.

Levitä kuorrutus jäähtyneen pohjalevyn päälle, ihan reunoille asti. Kuorrutusta tulee aika paksu kerros. Halutessasi vetäisi koristeraapalla tai haarukalla kuvioita pintaan.

Levitä heti kostealle pinnalle manteli- tai pähkinärouhe.

Anna piirakan jähmettyä kunnolla ennen leikkaamista.

Porkkanapiirakka ei ole koskaan parhaimmillaan heti tehtynä. Säilytä kylmässä edes vuorokausi, niin on parempaa.

Hyvä keino saada piirakka tekeytymään, on pakastus. Heti kun on jäätynyt, ottaa sulamaan ja simsala bim, porkkanapiirakka on kostunut mehevämmäksi ja on herkullisimmillaan.

CIMG9876.jpgCIMG9986.jpgCIMG9991.jpg

Ohjeella tehty porkkanapiirakka ei ole ollenkaan äklömakea, sillä kuorrutuksen sokerimäärä ei ole iso, eikä pohjankaan, moneen muuhun netistä löytyvään ohjeeseen verrattuna. Itselleni riittäisi vaikka ohuempikin kerros päällystä, mutta kun se ei ole kauhean makeaa, ei sitä haitallisen paljoa ole. Jonkun mielestä kuorrutusta ei voi porkkanapiirakassakaan olla koskaan liian paksua kerrosta.

CIMG0772-001.jpg

Tämä porkkanpiirakka oli eka uuden ohjeen kokeilukerta. Ihan en tykästynyt pohjan suhteisiin, joten muuttelin sitä ja siitä kehkeytyi yllä oleva ohje, mitä nyt käytän. Ei tämäkään huonoa ollut.

Aikaisemmin olen postannut pari porkkanapiirakka-ohjetta.

Nuo vanhat ohjeet ovat ihan ok, mutta vuosien saatossa on oma makuni muuttunut porkkanapiirakan suhteen niin paljon, jotta noita vanhempia ohjeita ei enää juuri tule käytettyä.

Vanhan Valamon porkkanapiirakka ja Porkkanapiirakka (ananasversio)