Lämpimien puurojen syömisessä on ollut jonkin sortin taukoa, mutta lähiaikoina olen sitä aamu/iltapuuroksi keittänyt muutaman kerran. Aina tahtoo jäädä puuroa vähän, niin pitkästä aikaa tein sämpylöitä. Nämä sämpylät on kylläkin jo syöty, kun annoin osan ystäväperheelle. Mies kävi tänään pyynnöstäni ostamassa torilta lempparisämpylöitäni eli Meriläisen leipomon vaaleita toscanasämpylöitä, joten muutama viikko saa vierähtää seuraavaan sämpylöiden leipomiskertaan.
Kuvan sämpylät valmistuivat alla olevalla ohjeella käyttäen kuivahiivaa.
Sämpylät kaurapuuron lopusta (puurosämpylät)
(minä tein tästä taikinamäärästä 16 kpl isoja sämpylöitä)
4 dl kaurapuuroa (minulla oli maitoon keitettyä ja sakeaa)
4 dl kuumaa vettä
11 g pss kuivahiivaa
1½ tl suolaa
1 rkl siirappia, sokeria tai hunajaa
½ dl öljyä
3 - 4 dl sämpyläjauhoseosta (tai esim vehnähiivaleipäjauhoja)
8 - 9 dl vehnäjauhoja
Valmistaminen
Sekoita lämmin vesi ja kaurapuuro. Seoksen pitää olla 42 asteista, joten tarpeen mukaan lämmitä sitä hieman. Lisää seokseen kuivahiiva ja sekoita hyvin. Anna seoksen olla sen aikaa, että hiiva aktivoituu eli seos rupeaa hieman kuplimaan. Lisää suola, sokeri, öljy ja sämpyläjauhot ja sekoita tasaiseksi. Alusta taikinaksi vehnäjauhoilla. Jauhomäärä riippuu käytetyn puuron jämäkkyydestä, teetkö taikinan käsin vai koneella, aiotko muotoilla sämpylät pyörittämällä. Minä jätin taikinan aika pehmeäksi. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa peitettynä 20 min. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle, mutta älä vaivaa siitä ilmoja pois. Leikkaa taikasta pötkylä ja siitä neliöitä/suorakaiteen mallisia sämpylöitä, mitkä nostat pellille leivinpaperin päälle. Kohota sämpylät lämpimässä paikassa peitettynä liinalla (ja muovilla) Paista sämpylät 225 asteisessa (jopa hieman yli) uunissa keskitasossa 15 min molemmin puolin uunin lämpötilasta ja sämpylöiden koosta riippuen. Älä ylipaista. Ovat valmiita kun pinnalla ja pohjalla nätti mieleinen paistopinta ja lastalla nostaessa sämpylä tuntuu kevyeltä.
Ulkonäöllisesti eivät ole niitä kauneimpia, mutta pehmeitä sämpylöitä olivat. Tuoreena ovat tietenkin parhaimmillaan.
Kommentit